Krémové těstoviny jsou velmi oblíbené nejen pro svou hedvábně jemnou chuť, ale i pro rychlou přípravu.
- Kromě těstovin budete potřebovat máslo, smetanu, sýr a na dochucení sůl, pepř, případně česnek, chilli a bylinky.
- Ať už se je rozhodnete uvařit vegetariánskou verzi pouze se smetanovou omáčkou, nebo přidáte šunku či kuřecí maso, určitě vás žádný z našich receptů nezklame.
Smetanová omáčka na těstoviny
Smetanová omáčka je jednou ze základních omáček italské kuchyně, a pokud si ji osvojíte, věřte, že si ji zamilujete.
- 250 ml smetany vlijte do hlubší pánve, osolte a za stálého míchání 4 – 5 minut vařte, až se tekutina přibližně o třetinu odpaří a zhoustne.
- Plotýnku vypněte a do horké smetany vmíchejte 125 g na kostičky nakrájeného vychlazeného másla.
- Na závěr přidejte 40 g parmazánu, případně sůl a pepř.
- Vyzkoušejte také různé obměny omáčky – smetanovou houbovou omáčku z čerstvých hub, pepřovo-smetanovou omáčku, nebo do ní nastrouhejte citronovou kůru z dobře omytého citronu.
Skvěle se páruje nejen s těstovinami, navíc je vhodná jako doplněk k upečenému steaku i tepelně upravené zelenině.
Sýrová omáčka na těstoviny
Základ sýrové omáčky (na rozdíl od smetanové) tvoří bešamel. Tedy jíška z másla a hladké mouky, kterou zalijete mlékem a provaříte do jemné kašovité konzistence.
- Do připravené bešamelu přidejte najemno nastrouhaný sýr. Ideálně kombinaci několika druhů.
- Více než polovinu by měly tvořit mladé měkké, chuťově nepříliš výrazné sýry, které zajistí známou „táhnoucí texturu“. Na příklad eidam, gouda, mladý čedar, mozzarella atd.
- Zbylou část doplňte výraznějšími sýry typu gruyére, tilsiter, ementál nebo sýry s modrou plísní (gorgonzola, niva, roquefort, stilton).
- Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Lahodou chuť dodají také čerstvé bylinky – petrželka, bazalka, oregano, tymián.
Rychlé krémové těstoviny
Někdy není čas na vytváření omáčku, i přesto můžete velmi rychle a snadno dosáhnout podobně krémového efektu. Už z našich receptů je zřejmé, že stejnou službu zastanou další mléčné výrobky jako mascarpone, ricotta i další čerstvé krémové sýry typu lučina, philadelphia atd.
- Způsob přípravy můžete zvolit buď za studena, kdy mléčnou složku ochutíte solí, pepřem, bylinkami, česnekem, případně jiným kořením a vzniklou směs smícháte s uvařenými horkými těstovinami.
- Pokud zvolíte teplou omáčku, pak v hlubší pánvi rozehřejte máslo, na které přidejte ricottu (mascarpone, lučinu – dle receptu) a pozvolna ohřívejte do hustoty krému. Na závěr vsypte uvařené těstoviny.
- Hotovou směs omáčky a těstovin navíc můžete přemístit do zapékací mísy, navrch nastrouhat tvrdý sýr a dát na pár minut pod gril.
Zdroje informací: Eating Well, časopis Apetit, BBC Good Food