Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krémové těstoviny aneb Kouzlo krémových omáček

Krémové těstoviny aneb Kouzlo krémových omáček
ZDROJ: ImageProfessionals

Pravým kouzlem krémových těstovin je omáčka. Abyste připravili tento sametově jemný přeliv, nemusíte být gastronomičtí mágové, zvládnou ho i úplní začátečníci. Navíc známe další suroviny, které snadno a rychle dokážou vykouzlit krémový efekt.

Krémové těstoviny jsou velmi oblíbené nejen pro svou hedvábně jemnou chuť, ale i pro rychlou přípravu.

  • Kromě těstovin budete potřebovat máslo, smetanu, sýr a na dochucení sůl, pepř, případně česnek, chilli a bylinky.
  •  Ať už se je rozhodnete uvařit vegetariánskou verzi pouze se smetanovou omáčkou, nebo přidáte šunku či kuřecí maso, určitě vás žádný z našich receptů nezklame.

Smetanová omáčka na těstoviny

Smetanová omáčka je jednou ze základních omáček italské kuchyně, a pokud si ji osvojíte, věřte, že si ji zamilujete.

  • 250 ml smetany vlijte do hlubší pánve, osolte a za stálého míchání 4 – 5 minut vařte, až se tekutina přibližně o třetinu odpaří a zhoustne.
  • Plotýnku vypněte a do horké smetany vmíchejte 125 g na kostičky nakrájeného vychlazeného másla.
  • Na závěr přidejte 40 g parmazánu, případně sůl a pepř.
  • Vyzkoušejte také různé obměny omáčky – smetanovou houbovou omáčku z čerstvých hub, pepřovo-smetanovou omáčku, nebo do ní nastrouhejte citronovou kůru z dobře omytého citronu.

Skvěle se páruje nejen s těstovinami, navíc je vhodná jako doplněk k upečenému steaku i tepelně upravené zelenině.

Sýrová omáčka na těstoviny

Základ sýrové omáčky (na rozdíl od smetanové) tvoří bešamel.  Tedy jíška z másla a hladké mouky, kterou zalijete mlékem a provaříte do jemné kašovité konzistence.

  • Do připravené bešamelu přidejte najemno nastrouhaný sýr. Ideálně kombinaci několika druhů.
  • Více než polovinu by měly tvořit mladé měkké, chuťově nepříliš výrazné sýry, které zajistí známou „táhnoucí texturu“. Na příklad eidam, gouda, mladý čedar, mozzarella atd.
  • Zbylou část doplňte výraznějšími sýry typu gruyére, tilsiter, ementál nebo sýry s modrou plísní (gorgonzola, niva, roquefort, stilton).
  • Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  • Lahodou chuť dodají také čerstvé bylinky – petrželka, bazalka, oregano, tymián.

Rychlé krémové těstoviny

Někdy není čas na vytváření omáčku, i přesto můžete velmi rychle a snadno dosáhnout podobně krémového efektu. Už z našich receptů je zřejmé, že stejnou službu zastanou další mléčné výrobky jako mascarpone, ricotta i další čerstvé krémové sýry typu lučina, philadelphia atd.

  • Způsob přípravy můžete zvolit buď za studena, kdy mléčnou složku ochutíte solí, pepřem, bylinkami, česnekem, případně jiným kořením a vzniklou směs smícháte s uvařenými horkými těstovinami.
  • Pokud zvolíte teplou omáčku, pak v hlubší pánvi rozehřejte máslo, na které přidejte ricottu (mascarpone, lučinu – dle receptu) a pozvolna ohřívejte do hustoty krému. Na závěr vsypte uvařené těstoviny.
  • Hotovou směs omáčky a těstovin navíc můžete přemístit do zapékací mísy, navrch nastrouhat tvrdý sýr a dát na pár minut pod gril.

Zdroje informací: Eating Well, časopis Apetit, BBC Good Food

Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč