Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pochybnosti neexistují: Italské těstoviny jsou zkrátka nepřekonatelné

Špagety s červenou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

K italskému způsobu života patří láska k jídlu a oddanost dokonalým jednoduchým chutím. Těstoviny patří mezi pilíře italské kuchyně a hrají klíčovou roli v mnoha domácích jídelníčcích po celém světě.  Co dělá italskou pastu těmi nejlepšími těstovinami, které jste kdy jedli?

1. Sluší jim jednoduchost

Těstoviny jsou snadným výrobkem, který se připravuje z tvrdé pšenice – semoliny – a vody. Kvalita těstovin je závislá na semolině a technologii zpracování. Asi nejznámějším druhem tvrdé pšenice s vysokým obsahem lepku je durum.

  • Pevnost a nízká lepivost závisí na obsahu bílkovin v pšenici a její schopnosti vytvořit pevnou konzistenci.
  • Jedině tvrdá pšenice, která se pěstuje v Itálii, zaručí perfektní těstovinu, která se nerozvaří.

2. Jídlo z těstovin jako dobrý zdroj energie

Polysacharidy, které jsou v těstovinách obsaženy, jsou nezbytné pro zásobení svalů a těla energií. Když budete těstoviny konzumovat s dalšími výživnými potravinami, jako jsou zelenina, luštěniny, maso, ryby a mořské plody, bylinky, olivový olej, získáte nutričně bohaté a chutné jídlo.

3. Základ prosté italské kuchyně

Středomořská výživa má příznivý vliv na zdraví a je spojována s dlouhým a aktivním životem. V zemích s takovou stravou je mnohem nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění.

Těstoviny slouží jako dokonalý nosič všech pokladů středomořské stravy: olivového oleje, oliv, zeleniny nejrůznějších druhů i sýrů bohatého na vápník a bílkoviny, jako jsou parmazán nebo pecorino

4. Těstoviny vás zasytí

Těstoviny jsou zdrojem tzv. pomalých sacharidů, v důsledku čehož se nedostavuje akutní stav velkého hladu jako v případě rychlých (jednoduchých) sacharidů, zejména cukru.Těstoviny zásobí tělo trvalou a vyváženou dávkou energie, a tím ho udržují nasycené a v kondici.

Glykemický index (GI) udává, jak rychle se do krevního řečiště vyplaví cukr. Potraviny s vysokým GI způsobují rychlý vzestup krevního cukru. 

  • Kvalitní italské těstoviny mají díky své kompaktní konzistenci nízký GI, což znamená, že se tráví pomaleji než ostatní sacharidy.

Proč je nízký GI dobrý?

  • Pomáhá v prevenci hyperglykemie a cukrovky.
  • Pomáhá kontrolovat tuky v krvi.
  • Pomáhá hlídat a udržovat hmotnost.

Faktory ovlivňující GI těstovin

  • Kvalita tvrdé pšenice
  • Hustota
  • Vláknina 
  • Doba vaření
  • Omáčky

5. Z těstovin nepřiberete

Za obezitu je zodpovědný vysoký přísun kalorií a jejich nízký výdej. Energii, kterou tělu dodáte, potřebujete ve stejném množství vydat. Na to má vliv fyzická aktivita a činnost orgánů. Když přijímáte víc energie, než vydáváte, přebytečná energie se ukládá v těle v podobě tuku, a tím přibýváte na váze.

6. Jídlo s chutí

Těstoviny jsou jídlem, které přináší radost. Způsob, jakým si je připravíte, je vždycky rychlý a dává svobodu vaší kreativitě. Kromě toho jsou těstoviny k dispozici v různých tvarech, které se dokonale hodí k vašim oblíbeným omáčkám.

Které těstoviny patří mezi nejoblíbenější?


Spaghetti No. 5

Dlouhé a tenké, přitom ne příliš jemné jsou jedním z univerzálních tvarů, který se používá nejen v Itálii ale po celém světě.

  • Upravují se na mnoho způsobů, s jakoukoli omáčkou – s jednoduchou rajčatovou, s kousky masa nebo zeleniny nebo ve stylu carbonara.

Farfalle

Farfalle v překladu znamenají „motýlci“, připomínat mohou také mašličky. Tento tvar se hodí k lehkým omáčkám zelenině a rybamám

Penne Rigate

Klasické ‚trubky‘ s různými průměry a povrchem, které dovedou hezky pojmout omáčku.

  • Panne nejlépe chutnají s výraznými kořeněnými omáčkami, masem nebo houbovým krémem. Také jsou vynikající pro zapékání se sýrem.

Fusilli

Fusilli se dokonale hodí pro omáčky s masovým nebo ricottovým základem, přičemž mají také všestranné využití do čerstvých salátů: najemno nakrájená zelenina se spojí se spirálkami a její delikátnost podtrhne chuť olivového oleje.

Co znamená termín kvalitní těstoviny podle Italů?

  • Spousta možností pro různé kulinářské využití. 
  • Jedinečná chuť a jasná barva.
  • Stabilní tvar,
  • Stabilní konzistence.
  • Neztvrdnou.
  • Nelámou se u vaření.

Zdroje informací: Barilla, Britannica, časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč