K italskému způsobu života patří láska k jídlu a oddanost dokonalým jednoduchým chutím. Těstoviny patří mezi pilíře italské kuchyně a hrají klíčovou roli v mnoha domácích jídelníčcích po celém světě. Co dělá italskou pastu těmi nejlepšími těstovinami, které jste kdy jedli?
1. Sluší jim jednoduchost
Těstoviny jsou snadným výrobkem, který se připravuje z tvrdé pšenice – semoliny – a vody. Kvalita těstovin je závislá na semolině a technologii zpracování. Asi nejznámějším druhem tvrdé pšenice s vysokým obsahem lepku je durum.
- Pevnost a nízká lepivost závisí na obsahu bílkovin v pšenici a její schopnosti vytvořit pevnou konzistenci.
- Jedině tvrdá pšenice, která se pěstuje v Itálii, zaručí perfektní těstovinu, která se nerozvaří.
2. Jídlo z těstovin jako dobrý zdroj energie
Polysacharidy, které jsou v těstovinách obsaženy, jsou nezbytné pro zásobení svalů a těla energií. Když budete těstoviny konzumovat s dalšími výživnými potravinami, jako jsou zelenina, luštěniny, maso, ryby a mořské plody, bylinky, olivový olej, získáte nutričně bohaté a chutné jídlo.
3. Základ prosté italské kuchyně
Středomořská výživa má příznivý vliv na zdraví a je spojována s dlouhým a aktivním životem. V zemích s takovou stravou je mnohem nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění.
Těstoviny slouží jako dokonalý nosič všech pokladů středomořské stravy: olivového oleje, oliv, zeleniny nejrůznějších druhů i sýrů bohatého na vápník a bílkoviny, jako jsou parmazán nebo pecorino.
4. Těstoviny vás zasytí
Těstoviny jsou zdrojem tzv. pomalých sacharidů, v důsledku čehož se nedostavuje akutní stav velkého hladu jako v případě rychlých (jednoduchých) sacharidů, zejména cukru.Těstoviny zásobí tělo trvalou a vyváženou dávkou energie, a tím ho udržují nasycené a v kondici.
Glykemický index (GI) udává, jak rychle se do krevního řečiště vyplaví cukr. Potraviny s vysokým GI způsobují rychlý vzestup krevního cukru.
- Kvalitní italské těstoviny mají díky své kompaktní konzistenci nízký GI, což znamená, že se tráví pomaleji než ostatní sacharidy.
Proč je nízký GI dobrý?
- Pomáhá v prevenci hyperglykemie a cukrovky.
- Pomáhá kontrolovat tuky v krvi.
- Pomáhá hlídat a udržovat hmotnost.
Faktory ovlivňující GI těstovin
- Kvalita tvrdé pšenice
- Hustota
- Vláknina
- Doba vaření
- Omáčky
5. Z těstovin nepřiberete
Za obezitu je zodpovědný vysoký přísun kalorií a jejich nízký výdej. Energii, kterou tělu dodáte, potřebujete ve stejném množství vydat. Na to má vliv fyzická aktivita a činnost orgánů. Když přijímáte víc energie, než vydáváte, přebytečná energie se ukládá v těle v podobě tuku, a tím přibýváte na váze.
6. Jídlo s chutí
Těstoviny jsou jídlem, které přináší radost. Způsob, jakým si je připravíte, je vždycky rychlý a dává svobodu vaší kreativitě. Kromě toho jsou těstoviny k dispozici v různých tvarech, které se dokonale hodí k vašim oblíbeným omáčkám.
Které těstoviny patří mezi nejoblíbenější?
Spaghetti No. 5
Dlouhé a tenké, přitom ne příliš jemné jsou jedním z univerzálních tvarů, který se používá nejen v Itálii ale po celém světě.
- Upravují se na mnoho způsobů, s jakoukoli omáčkou – s jednoduchou rajčatovou, s kousky masa nebo zeleniny nebo ve stylu carbonara.
Farfalle
Farfalle v překladu znamenají „motýlci“, připomínat mohou také mašličky. Tento tvar se hodí k lehkým omáčkám zelenině a rybamám
- Používají se s oblibou k přípravě těstovinových salátů.
Penne Rigate
Klasické ‚trubky‘ s různými průměry a povrchem, které dovedou hezky pojmout omáčku.
- Panne nejlépe chutnají s výraznými kořeněnými omáčkami, masem nebo houbovým krémem. Také jsou vynikající pro zapékání se sýrem.
Fusilli
Fusilli se dokonale hodí pro omáčky s masovým nebo ricottovým základem, přičemž mají také všestranné využití do čerstvých salátů: najemno nakrájená zelenina se spojí se spirálkami a její delikátnost podtrhne chuť olivového oleje.
Co znamená termín kvalitní těstoviny podle Italů?
- Spousta možností pro různé kulinářské využití.
- Jedinečná chuť a jasná barva.
- Stabilní tvar,
- Stabilní konzistence.
- Neztvrdnou.
- Nelámou se u vaření.
Zdroje informací: Barilla, Britannica, časopis Apetit