Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pochybnosti neexistují: Italské těstoviny jsou zkrátka nepřekonatelné

Špagety s červenou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

K italskému způsobu života patří láska k jídlu a oddanost dokonalým jednoduchým chutím. Těstoviny patří mezi pilíře italské kuchyně a hrají klíčovou roli v mnoha domácích jídelníčcích po celém světě.  Co dělá italskou pastu těmi nejlepšími těstovinami, které jste kdy jedli?

1. Sluší jim jednoduchost

Těstoviny jsou snadným výrobkem, který se připravuje z tvrdé pšenice – semoliny – a vody. Kvalita těstovin je závislá na semolině a technologii zpracování. Asi nejznámějším druhem tvrdé pšenice s vysokým obsahem lepku je durum.

  • Pevnost a nízká lepivost závisí na obsahu bílkovin v pšenici a její schopnosti vytvořit pevnou konzistenci.
  • Jedině tvrdá pšenice, která se pěstuje v Itálii, zaručí perfektní těstovinu, která se nerozvaří.

2. Jídlo z těstovin jako dobrý zdroj energie

Polysacharidy, které jsou v těstovinách obsaženy, jsou nezbytné pro zásobení svalů a těla energií. Když budete těstoviny konzumovat s dalšími výživnými potravinami, jako jsou zelenina, luštěniny, maso, ryby a mořské plody, bylinky, olivový olej, získáte nutričně bohaté a chutné jídlo.

3. Základ prosté italské kuchyně

Středomořská výživa má příznivý vliv na zdraví a je spojována s dlouhým a aktivním životem. V zemích s takovou stravou je mnohem nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění.

Těstoviny slouží jako dokonalý nosič všech pokladů středomořské stravy: olivového oleje, oliv, zeleniny nejrůznějších druhů i sýrů bohatého na vápník a bílkoviny, jako jsou parmazán nebo pecorino

4. Těstoviny vás zasytí

Těstoviny jsou zdrojem tzv. pomalých sacharidů, v důsledku čehož se nedostavuje akutní stav velkého hladu jako v případě rychlých (jednoduchých) sacharidů, zejména cukru.Těstoviny zásobí tělo trvalou a vyváženou dávkou energie, a tím ho udržují nasycené a v kondici.

Glykemický index (GI) udává, jak rychle se do krevního řečiště vyplaví cukr. Potraviny s vysokým GI způsobují rychlý vzestup krevního cukru. 

  • Kvalitní italské těstoviny mají díky své kompaktní konzistenci nízký GI, což znamená, že se tráví pomaleji než ostatní sacharidy.

Proč je nízký GI dobrý?

  • Pomáhá v prevenci hyperglykemie a cukrovky.
  • Pomáhá kontrolovat tuky v krvi.
  • Pomáhá hlídat a udržovat hmotnost.

Faktory ovlivňující GI těstovin

  • Kvalita tvrdé pšenice
  • Hustota
  • Vláknina 
  • Doba vaření
  • Omáčky

5. Z těstovin nepřiberete

Za obezitu je zodpovědný vysoký přísun kalorií a jejich nízký výdej. Energii, kterou tělu dodáte, potřebujete ve stejném množství vydat. Na to má vliv fyzická aktivita a činnost orgánů. Když přijímáte víc energie, než vydáváte, přebytečná energie se ukládá v těle v podobě tuku, a tím přibýváte na váze.

6. Jídlo s chutí

Těstoviny jsou jídlem, které přináší radost. Způsob, jakým si je připravíte, je vždycky rychlý a dává svobodu vaší kreativitě. Kromě toho jsou těstoviny k dispozici v různých tvarech, které se dokonale hodí k vašim oblíbeným omáčkám.

Které těstoviny patří mezi nejoblíbenější?


Spaghetti No. 5

Dlouhé a tenké, přitom ne příliš jemné jsou jedním z univerzálních tvarů, který se používá nejen v Itálii ale po celém světě.

  • Upravují se na mnoho způsobů, s jakoukoli omáčkou – s jednoduchou rajčatovou, s kousky masa nebo zeleniny nebo ve stylu carbonara.

Farfalle

Farfalle v překladu znamenají „motýlci“, připomínat mohou také mašličky. Tento tvar se hodí k lehkým omáčkám zelenině a rybamám

Penne Rigate

Klasické ‚trubky‘ s různými průměry a povrchem, které dovedou hezky pojmout omáčku.

  • Panne nejlépe chutnají s výraznými kořeněnými omáčkami, masem nebo houbovým krémem. Také jsou vynikající pro zapékání se sýrem.

Fusilli

Fusilli se dokonale hodí pro omáčky s masovým nebo ricottovým základem, přičemž mají také všestranné využití do čerstvých salátů: najemno nakrájená zelenina se spojí se spirálkami a její delikátnost podtrhne chuť olivového oleje.

Co znamená termín kvalitní těstoviny podle Italů?

  • Spousta možností pro různé kulinářské využití. 
  • Jedinečná chuť a jasná barva.
  • Stabilní tvar,
  • Stabilní konzistence.
  • Neztvrdnou.
  • Nelámou se u vaření.

Zdroje informací: Barilla, Britannica, časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín