Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 10 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1330 kcal
Bílkoviny 38 g
Cukr 93 g
Tuky 81 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Mák nás nikdy neomrzí, a tak pro něj hledáme nová a nová uplatnění. Tentokrát jsme s ním uvařili pudink – křupající zrníčka v jemném krému jsou prostě božská! 

Suroviny

500 ml
plnotučné mléko
3 PL
nemletý mák
vanilkový lusk 1 ks
škrob 35 g
(maizena)
krupicový cukr 2 PL
podle chuti
žloutek 2 ks
velký
máslo 1 PL
Na dokončení
smetana ke šlehání
33%, ušlehaná
ovoce
(ostružiny, maliny, borůvky,…)
pistácie
nesolené, nasekané

1 Do rendlíku vlijte polovinu mléka a vsypte do něj mák. Vanilkový lusk podélně rozřízněte ostrým nožem a vyškrábněte z něj semínka, přidejte je do mléka s mákem a přiveďte k varu. Ve zbylé polovině mléka rozmíchejte škrob, cukr a žloutky, směs vlijte k mléku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Jakmile je pudink hustý, odstavte ho.

2 Nakonec vmíchejte máslo. Naservírujte do mističek a ozdobte šlehačkou, čerstvým ovocem a pistáciemi.

NĚCO NAVÍC

Pokud máte čas, můžete ze zbylých bílků upéct sněhové pusinky a pudink jimi ozdobit. Vyškrábnutý vanilkový lusk nevyhazujte, lze ho přidat do nádoby s krupicovým cukrem a udělat si domácí vanilkový cukr. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit