Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1809 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 122 g
Tuky 110 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mák nás nikdy neomrzí, a tak pro něj hledáme nová a nová uplatnění. Tentokrát jsme s ním uvařili pudink – křupající zrníčka v jemném krému jsou prostě božská! 

Suroviny

mléko 500 ml
plnotučné mléko
mák celý 3 PL
vanilkový lusk 1 ks
škrob 35 g
krupicový cukr 2 PL
podle chuti
žloutek 2 ks
velký
máslo 1 PL
Na dokončení
smetana ke šlehání
33%, ušlehaná
ovoce
(ostružiny, maliny, borůvky,…)
pistácie
nesolené, nasekané

1 Do rendlíku vlijte polovinu mléka a vsypte do něj mák. Vanilkový lusk podélně rozřízněte ostrým nožem a vyškrábněte z něj semínka, přidejte je do mléka s mákem a přiveďte k varu. Ve zbylé polovině mléka rozmíchejte škrob, cukr a žloutky, směs vlijte k mléku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Jakmile je pudink hustý, odstavte ho.

2 Nakonec vmíchejte máslo. Naservírujte do mističek a ozdobte šlehačkou, čerstvým ovocem a pistáciemi.

NĚCO NAVÍC

Pokud máte čas, můžete ze zbylých bílků upéct sněhové pusinky a pudink jimi ozdobit. Vyškrábnutý vanilkový lusk nevyhazujte, lze ho přidat do nádoby s krupicovým cukrem a udělat si domácí vanilkový cukr. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/10

Obchod Apetit