Má lahodnou chuť, svěží vůni a křupavou krustičku. Garantujeme vám, že se do něj zamilujete po první lžičce!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 175°C a máslem vymažte 4–6 zapékacích mističek nebo žáruvzdorných hrníčků.
Dejte stranou 2 lžíce cukru a zbylý vsypte do mísy. Přidejte změklé máslo a prošlehejte, přidejte po jednom žloutky a vždy pečlivě zašlehejte. Přisypte citronovou kůru, mouku a sůl, zašlehejte a vmíchejte mléko a citronovou šťávu.
Bílky šlehejte, a jakmile zbělají, přisypte zbylý cukr. Ušlehejte do pevného sněhu, přesuňte ho do mísy k našlehané žloutkové směsi a jemně promíchejte tak, aby se všechno spojilo, ale zůstalo nadýchané.
Hotovou hmotu rozdělte do zapékacích mističek. Ty postavte do plechu s vyšším okrajem a kolem nalijte vroucí vodu, aby sahala asi do poloviny výšky forem. Plech dejte do trouby a pečte 30–45 minut (záleží na tom, jak velké mističky použijete). Pudinky by měly mít pěknou pevnou krustičku, upečenou dozlatova.
Hotové pudinky vyjměte a nechte asi 10 minut zchladnout, posypte moučkovým cukrem a podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nejen nostalgická vzpomínka na dětství: Dezerty s pudinkem pokaždé jinak(47 receptů )
- Někdo to rád horké!(14 receptů )
- Tipy na snadné dezerty do 20 minut(22 receptů )
- Zima patří citrusům: Proč by měly skončit v dezertu a ne jen čekat v míse na ovoce?(72 receptů )
- Horké dezerty: zahřejte se sladkou tečkou(39 receptů )
- 25 rychlých dezertů k MDŽ: Oslňte ženy bleskovou sladkostí do 15 minut(25 receptů )
- Citronové dezerty: Sladké osvěžení pro horké letní dny(25 receptů )
Komentáře
Recept je výborný, jen po vyndání z trouby mi klesl
Dobrý den, Petro,
není důvod k obavám. Pudinky, suflé, nákypy a podobné dezerty po vyndání z trouby vždy trouchu klesnou. Samozřejmě neznáme rozsah poklesu, ale pokud to bylo "jen trochu" a chuťově byl v pořádku, tak by to určitě nemělo být na závadu :-).