Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejen nostalgická vzpomínka na dětství: Dezerty s pudinkem pokaždé jinak

Nejen nostalgická vzpomínka na dětství: Dezerty s pudinkem pokaždé jinak
ZDROJ: Apetit

Sladký pudink je skvělým dezertem sám o sobě. Pro mnohé je nostalgickou vzpomínkou na dětství, pro jiné nedílná součást každodenní cukrářské rutiny. Do kterých moučníků se pudink hodí nejlépe a jak pudink ještě vylepšit?

Nejrychlejším způsobem, jak pudink připravit, je rozmíchat pudinkový prášek v mléce a za stálého míchání ho uvařit do zhoustnutí.   

Na tuto zjednodušenou a levnou variantu přišel v roce 1837 britský chemik Alfred Bird. Dřívější zdlouhavá příprava dezertu z vajec, smetany, cukru a škrobu jeho manželce nevyhovovala, protože měla alergii na vejce.

  • Chemik vyměnil vejce za kukuřičnou mouku a vytvořil tak hmotu, která mohla původní pudink směle nahradit.
  • „Vynález“ zachutnal nejen ženě, ale také jejich hostům, kteří ho omylem dostali k večeři.
  • Pak už nic nebránilo tomu, aby Bird rozjel průmyslovou výrobu a směs se dostala na pulty prodejen.
  • "Po staru“ a o poznání poctivěji si můžete připravit pudink cekem snadno. V mléce nebo smetaně vyšlehejte žloutky, cukr a kukuřičný škrob. Směs postupně zahřívejte a jakmile zhoustne, odstavte ji z plamene a přelijte do připravených formiček. 

Pudink do skleničky

Pokud si chcete vychutnat pudink jako samostatný dezert a připravit ho z prášku, sáhněte po tom kvalitním. Měl by obsahovat pouze škrob a přírodní ochucovací složku (žádná barviva ani aromata). V případě vanilkového pudinku by ve složení měla být skutečná vanilka, ne pouze vanilín.

  • Vytvořte lákavou barevnou kombinaci do skleničky – uvařte více příchutí, které na sebe budete postupně vrstvit.
  • Přidejte dětské piškoty slepené pikantní marmeládou – ideálně rybízovou, malinovou, meruňkovou.
  • Vylepšit ho můžete čerstvým ovocem, ovocným rozvarem, pro dospělé zakápněte ovocným nebo smetanovým likérem.
  • Navrch ozdobte šlehačkou a kopečkem zmrzliny.
  • Finální šmrnc dodají čokoládové hobliny, prach z lyofilizovaného ovoce, barevné zdobení, lístky máty nebo meduňky.

Pudink sluší odpalovanému těstu

Když se řekne dezert s pudinkem, většině se jako první vybaví stálice našich cukráren a nedělních obědů u babiček – věneček se žloutkovým krémem.

  • Máslový krém s pudinkem se k odpalovanému těstu hodí dokonale, připravte si karamelové větrníky, eklerky, parist brest a banánky.. Jednak svou jemnou chutí, ale také konzistencí, díky které tvrdé korpusy navlhnou a zvláční.
  • Místo běžného vanilkového pudinku vyzkoušejte pistáciový, karamelový nebo smetanový. Dezert rázem získá jinou, neobvyklou chuť.
  • Ozvláštnit můžete věnečky i tím, že vrchní část namočíte do hořké, bílé nebo ruby čokolády.
  • Všem čokoládovým variantám sluší navrch nasekané oříšky, kakaové boby nebo lyofilizované ovoce.

Pudinkový krém a listové těsto

Další pudinkovou stálicí jsou žloutkové řezy neboli kremeš. Jedná se opět o vanilkový krém z másla a pudinku, který je rozetřený mezi dvěma slabými pláty listového těsto. V některých případech je do něj zlehka zamíchaná vyšlehaná šlehačka, jindy tuhá smetana tvoří další vrstvu na hustém vanilkovém krému.

  • Jestliže do krému přidáte tmavou čokoládu, rázem se přiblížíte slavnému francouzskému dezertu millefeuille, neboli „tisíce lístků“.
  • Dalšími varianty jak zkombinovat listové těsto a pudink jsou nejrůznější taštičky a čtverečky v kombinaci s čerstvým i zapečeným ovocem (broskve, meruňky, jahody, borůvky atd.).

Křehké těsto – košíčky a tartaletky

Samotný pudink nebo pudinkový krém plní v kombinaci s křehkým máslovým těstem stejnou funkci, jako u těsta odpalovaného: Korpus nasaje vlhkost a druhý den je dezert křehký a měkký. Proto se doporučuje košíčky nebo tartaletky jíst až druhý den.

  • Na ozdobu se hodí tvrdé, méně vodnaté ovoce – jahody, hroznové víno, rybíz.
  • Aby pudinkový krém a ovoce neoschly, přetírá se vršek košíčků čirou želatinou.

Nejen buchtičky s vanilkovým krémem

I s kombinací kynutého těsta a vanilkového pudinku se dá doslova čarovat. Hustší pudinkovou směsí můžete plnit smažené koblihy, donuty, nejrůznější „banánky“ i pražský koláč.

Také pokud se vám nechce dělat pravé šodó na dukátové buchtičky, použijte řidší vanilkový pudink a přelijte buchtičky jím.

  • Na jeden sáček pudinkového prášku použijte místo obvyklých 500 ml mléka přibližně 700 ml.
  • Nezapomeňte omáčku ochutit kapkou rumové tresti nebo tuzemského rumu.

Vanilkový pudinkový prášek můžete přidat do tvarohových náplní. Pudinková škrobová směs tvarohovou náplň zahustí a ta pak ze šátečků, buchet nebo koláčů nevyteče.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč