
Sladký pudink je skvělým dezertem sám o sobě. Pro mnohé je nostalgickou vzpomínkou na dětství, pro jiné nedílná součást každodenní cukrářské rutiny. Do kterých moučníků se pudink hodí nejlépe a jak pudink ještě vylepšit?
Nejrychlejším způsobem, jak pudink připravit, je rozmíchat pudinkový prášek v mléce a za stálého míchání ho uvařit do zhoustnutí.
Na tuto zjednodušenou a levnou variantu přišel v roce 1837 britský chemik Alfred Bird. Dřívější zdlouhavá příprava dezertu z vajec, smetany, cukru a škrobu jeho manželce nevyhovovala, protože měla alergii na vejce.
- Chemik vyměnil vejce za kukuřičnou mouku a vytvořil tak hmotu, která mohla původní pudink směle nahradit.
- „Vynález“ zachutnal nejen ženě, ale také jejich hostům, kteří ho omylem dostali k večeři.
- Pak už nic nebránilo tomu, aby Bird rozjel průmyslovou výrobu a směs se dostala na pulty prodejen.
- "Po staru“ a o poznání poctivěji si můžete připravit pudink cekem snadno. V mléce nebo smetaně vyšlehejte žloutky, cukr a kukuřičný škrob. Směs postupně zahřívejte a jakmile zhoustne, odstavte ji z plamene a přelijte do připravených formiček.
Pudink do skleničky
Pokud si chcete vychutnat pudink jako samostatný dezert a připravit ho z prášku, sáhněte po tom kvalitním. Měl by obsahovat pouze škrob a přírodní ochucovací složku (žádná barviva ani aromata). V případě vanilkového pudinku by ve složení měla být skutečná vanilka, ne pouze vanilín.
- Vytvořte lákavou barevnou kombinaci do skleničky – uvařte více příchutí, které na sebe budete postupně vrstvit.
- Přidejte dětské piškoty slepené pikantní marmeládou – ideálně rybízovou, malinovou, meruňkovou.
- Vylepšit ho můžete čerstvým ovocem, ovocným rozvarem, pro dospělé zakápněte ovocným nebo smetanovým likérem.
- Navrch ozdobte šlehačkou a kopečkem zmrzliny.
- Finální šmrnc dodají čokoládové hobliny, prach z lyofilizovaného ovoce, barevné zdobení, lístky máty nebo meduňky.
Pudink sluší odpalovanému těstu
Když se řekne dezert s pudinkem, většině se jako první vybaví stálice našich cukráren a nedělních obědů u babiček – věneček se žloutkovým krémem.
- Máslový krém s pudinkem se k odpalovanému těstu hodí dokonale, připravte si karamelové větrníky, eklerky, parist brest a banánky.. Jednak svou jemnou chutí, ale také konzistencí, díky které tvrdé korpusy navlhnou a zvláční.
- Místo běžného vanilkového pudinku vyzkoušejte pistáciový, karamelový nebo smetanový. Dezert rázem získá jinou, neobvyklou chuť.
- Ozvláštnit můžete věnečky i tím, že vrchní část namočíte do hořké, bílé nebo ruby čokolády.
- Všem čokoládovým variantám sluší navrch nasekané oříšky, kakaové boby nebo lyofilizované ovoce.
Pudinkový krém a listové těsto
Další pudinkovou stálicí jsou žloutkové řezy neboli kremeš. Jedná se opět o vanilkový krém z másla a pudinku, který je rozetřený mezi dvěma slabými pláty listového těsto. V některých případech je do něj zlehka zamíchaná vyšlehaná šlehačka, jindy tuhá smetana tvoří další vrstvu na hustém vanilkovém krému.
- Jestliže do krému přidáte tmavou čokoládu, rázem se přiblížíte slavnému francouzskému dezertu millefeuille, neboli „tisíce lístků“.
- Dalšími varianty jak zkombinovat listové těsto a pudink jsou nejrůznější taštičky a čtverečky v kombinaci s čerstvým i zapečeným ovocem (broskve, meruňky, jahody, borůvky atd.).
Křehké těsto – košíčky a tartaletky
Samotný pudink nebo pudinkový krém plní v kombinaci s křehkým máslovým těstem stejnou funkci, jako u těsta odpalovaného: Korpus nasaje vlhkost a druhý den je dezert křehký a měkký. Proto se doporučuje košíčky nebo tartaletky jíst až druhý den.
- Na ozdobu se hodí tvrdé, méně vodnaté ovoce – jahody, hroznové víno, rybíz.
- Aby pudinkový krém a ovoce neoschly, přetírá se vršek košíčků čirou želatinou.

Nejen buchtičky s vanilkovým krémem
I s kombinací kynutého těsta a vanilkového pudinku se dá doslova čarovat. Hustší pudinkovou směsí můžete plnit smažené koblihy, donuty, nejrůznější „banánky“ i pražský koláč.
Také pokud se vám nechce dělat pravé šodó na dukátové buchtičky, použijte řidší vanilkový pudink a přelijte buchtičky jím.
- Na jeden sáček pudinkového prášku použijte místo obvyklých 500 ml mléka přibližně 700 ml.
- Nezapomeňte omáčku ochutit kapkou rumové tresti nebo tuzemského rumu.
Vanilkový pudinkový prášek můžete přidat do tvarohových náplní. Pudinková škrobová směs tvarohovou náplň zahustí a ta pak ze šátečků, buchet nebo koláčů nevyteče.
Zdroj: Apetit
Recepty














































