Dezert je nejlepší vlažný, proto ho dopečte těsně předtím, než usednete k rybě
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Zapékací misku (nejlépe oválnou či obdélníkovou) o objemu 700 ml lehce vymažte máslem. V míse smíchejte strouhanku, muškátový oříšek a citronovou kůru.
V rendlíku se silným dnem svařte mléko s vanilkovým luskem. Žloutky s moučkovým cukrem ušlehejte do bleda. Do vroucího mléka vešlehejte žloutkovou směs, pak i strouhankovou.
Opatrně přeneste do připravené zapékací misky, zakryjte alobalem a dvacet až pětadvacet minut pečte, než si směs sedne, ale zůstane pružná. Při pečení na hmotu dohlížejte – má tendenci rychle tuhnout. Vyjměte z trouby a teplotu zvyšte na 200/180 °C. Pudink nechte asi čtvrt hodiny chladnout.
Zatím zapněte elektrický šlehač na poloviční výkon a v míse zpracujte bílky a vinný kámen. Do hustého sněhu přidejte třtinový cukr a ušlehejte do leskla. Opatrně vmíchejte moučkový cukr.
Sladkým sněhem naplňte cukrářský sáček s centimetrovým otvorem a vlnovkovitými pohyby jím pokryjte pudink. Své dílo ozdobte dvěma srdci jako na obrázku a každé vyplňte dvěma lžícemi zavařeniny. Pocukrujte a pět až deset minut pečte, aby byl sníh tmavě béžový a křupavý. Podávejte se šlehačkou.
okud nemáte k dispozici jemnou třtinovou krupičku (ještě jemnější než běžný cukr krupice), stačí, když příslušné množství hrubšího cukru proženete robotem. V tomto případě ale musíte dávat pozor, aby vám nevznikl prášek – moučkový cukr. Sami si můžete namlít i bílý moučkový cukr.
Komentáře