Těstoviny s máslovou dýní a česnekovou strouhankou

Těstoviny s máslovou dýní a česnekovou strouhankou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Těstoviny s máslovou dýní a česnekovou strouhankou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4735 kcal
Bílkoviny 149 g
Sacharidy 261 g
Tuky 326 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dýně zazáří z talíře a prosvětlí pošmourné listopadové dny. Kombinace s těstovinami a slaninou je nezapomenutelná.

Suroviny

dýně 350 g
máslová dýně – oloupaná, zbavená semen
olivový olej panenský 4 PL
anglická slanina 4 plátky
nakrájené na nudličky
rohlíky 2 ks
cca 80 g, rozsekané v robotu nebo tyčovým mixérem na čerstvou strouhanku
česnek 2 stroužky
drcené
oregano 1 ČL
sušené
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
špagety 400 g
možno nahradit jinými dlouhými těstovinami
parmazán 50 g
strouhaný
kapary 1 PL
v soli – propláchnuté, okapané
petrželka 3 hrsti
hladkolistá – nasekaná

1 Dýni nakrouhejte pomocí škrabky na tenké proužky. Ve velké nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejte lžíci oleje a vsypte slaninu. Opékejte 5 minut dozlatova. Vyjměte a osušte na papírových utěrkách. Do uvolněné pánve dejte dýni a opékejte ji 2 minuty, aby změkla, ale ne víc. Přeneste do mísy a zakryjte, aby zůstala teplá.

2 Zmírněte oheň, do pánve přidejte 2 lžíce oleje a vsypte strouhanku. Opékejte za občasného míchání 1–2 minuty a pak přidejte česnek a oregano. Opékejte další 3–4 minuty dozlato- va a dokřupava. Podle chuti osolte a opepřete. Vysypte do misky a odložte.

3 Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, až budou al dente. Sceďte a uschovejte přitom trochu vody.

4 Do pánve dejte těstoviny, odloženou vodu, parmazán, kapary, slaninu a dýni. Podle chuti osolte a opepřete. Jemně promíchejte a na mírném ohni 2–3 minuty prohřívejte. Rozdělte do talířů. Podávejte pokropené zbývajícím olejem a posypané připravenou strouhankou a petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Komentáře

pavel omodorion

dobrý den,

tak jsme si společně se ženou našli konečně chvíli pro sebe a udělali si, ze zbylé dýně, tento recept ... jídlo bylo super, trošku jsme nevychytali časy, nic drastického + jsme, jako u každého jídla, kořenili maličko dle sebe (nevím, zda to tak má každý, ale máme takovou svojí kombinaci oblíbeného koření :-) ) ... ještě jeden tip na oplátku, používali jsme při přípravě wok pánev, nevím, zda je to dobrá rada, nám to tak však vyhovovalo...

Apetit magazín

Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...
Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý
  • Nakupujeme

Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý

Vánoce už nečíhají jen za dveřmi, útočí na nás ze všech stran. Proto je nejvyšší čas začít nakupovat dárky, abychom nemuseli propadat panice. Že už nevíte, co rodinným příslušníkům nebo přátelům koupit? V takovém případě se...
Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit