Nízkotučné, bohaté na železo!
Suroviny
Postup
Rozpalte velký rendlík a asi minutu na něm nasucho pražte kmín a vločky chilli; koření by mělo začít ,poskakovat‘ a postupně uvolňovat aroma. Asi polovinu směsi poté lžící nebo vařečkou vyjměte a dejte stranou.
Přidejte olej, mrkev, čočku, horký vývar i mléko a přiveďte k varu. Pozvolna vařte asi čtvrt hodiny, dokud čočka nezměkne.
Máte rádi hladké polévky? V tom případě povařenou směs jemně rozmixujte ponorným mixérem nebo v kuchyňském robotu. Klidně ji ale můžete nechat v původním stavu.
Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete. Před podáváním ozdobte každou porci lžící jogurtu a částí opraženého koření. Ideální příloha: opečené chlebové placky.
Marocká inspirace: Nahraďte kmín a vločky chilli několika lžičkami harissy. Ke konci vaření můžete také přidat trochu vařeného kuřecího masa, pokrájeného.
Bez mléka
Pokud máte alergii na kravské mléko, jednoduše použijte sójové nebo odtučněné kokosové.
Kouzelná přísada:
Loupaná červená čočka se dobře rozváří a je ideální právě do polévek. Další bonus: nemá slupku, takže tolik nenadýmá. Čočku značky Pro-bio prodávají v Albiu, 500 g za 36 Kč.
Komentáře
Anonym
04.09.2007 20:04
Apetit 4/06
Anonym
10.01.2008 17:09
Vynikající
Kateřina Kočičková
30.12.2009 19:42
Kmín římský