Pikantní mrkvová polévka s čočkou

Pikantní mrkvová polévka s čočkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1291 kcal
Bílkoviny 69 g
Cukr 138 g
Tuky 35 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Nízkotučné, bohaté na železo!

Suroviny

kmín 2 ČL
celý
chilli sušené špetka
sušené, vločky papriček
olivový olej 2 PL
mrkev 600 g
omytá, nahrubo nastrouhaná
čočka červená 140 g
loupaná
vývar zeleninový 1 l
(i z kostky)
mléko 130 ml
sůl
pepř
bílý jogurt na ozdobu
1.  Rozpalte velký rendlík a asi minutu na něm nasucho pražte kmín a vločky chilli; koření by mělo začít ,poskakovat‘ a postupně uvolňovat aroma. Asi polovinu směsi poté lžící nebo vařečkou vyjměte a dejte stranou.

2. Přidejte olej, mrkev, čočku, horký vývar i mléko a přiveďte k varu. Pozvolna vařte asi čtvrt hodiny, dokud čočka nezměkne.

3.  Máte rádi hladké polévky? V tom případě povařenou směs jemně rozmixujte ponorným mixérem nebo v kuchyňském robotu. Klidně ji ale můžete nechat v původním stavu.

4.  Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete. Před podáváním ozdobte každou porci lžící jogurtu a částí opraženého koření. Ideální příloha: opečené chlebové placky.
marocká inspirace  Nahraďte kmín a vločky chilli několika lžičkami harissy. Ke konci vaření můžete také přidat trochu vařeného kuřecího masa, pokrájeného.

Bez mléka 
Pokud máte alergii na kravské mléko, jednoduše použijte sójové nebo odtučněné kokosové.

Kouzelná přísada:
Loupaná červená čočka se dobře rozváří a je ideální právě do polévek. Další bonus: nemá slupku, takže tolik nenadýmá. Čočku značky Pro-bio prodávají v Albiu, 500 g za 36 Kč.

Obchod Apetit