Mrkvová polévka s fetou a quinoou

Mrkvová polévka s fetou a quinoou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mrkvová polévka s fetou a quinoou

3.7 / 5. Počet hodnocení: 18
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2321 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 228 g
Tuky 103 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

K pikantní polévce zářivé barvy a úžasné chuti podávejte plochý libanonský chléb nebo chléb pita pokapaný olivovým olejem a opečený dokřupava – nahradí tak i hlavní chod.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
cibule 1 ks
na plátky
česnek 2 stroužky
narájené nadrobno
mrkev 1.2 kg
nastrouhaná nahrubo
římský kmín 2 ČL
mletý
paprika uzená 2 ČL
mletá
citron 2 ks
kůra a šťáva
vývar kuřecí 750 ml
nebo zeleninový
sůl
quinoa 100 g
viz Něco navíc
sýr feta 300 g
nahrubo rozdrobený
sherry ocet 1 PL
máta 1 hrst
nahrubo nasekané lístky
petrželka 1 hrst
hladkolistá, lístky nahrubo nasekané
arabský chléb
libanonský, k podávání

1 V hrnci na rozehřátém oleji opékejte cibuli a česnek asi 3 minuty dosklovita. Přidejte mrkev, koření a nastrouhanou citronovou kůru a opékejte za občasného míchání 4–5 minut. Zalijte vývarem a 600 ml vroucí vody, osolte a přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 10 minut, aby se chutě propojily. Mezitím v rendlíku ve vroucí vodě uvařte propláchnutou quinou doměkka; trvá to 10–12 minut. Slijte a odložte stranou.

2 Polévku stáhněte ze sporáku,přidejte citronovou šťávu a polovinu fety. Rozmixujte dohladka a dochuťte octem, případně solí. Pamatujte však na to, že feta je hodně slaná. Polévku rozlijte do talířů, doprostřed navršte quinou a posypte bylinkami a zbylou fetou. Pokapejte panenským olivovým olejem a podávejte horké s libanonským chlebem.

NĚCO NAVÍC
Quinou koupíte v prodejnách zdravé výživy. Před vařením zrnka propláchněte vodou. Pokud se začne při jejím vaření tvořit v rendlíku pěna, odstraňte ji. Jídlo bude mít jemnější chuť. Quinou vařte v poměru 2,5 dílu vody na 1 díl quinoy. Pokud chcete, aby měla kašovitější konzistenci, zvyšte poměr vody na 3 až 4 díly. Quinou můžete před vařením také opražit na trošce oleje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Komentáře

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit