K pikantní mrkvové polévce zářivé barvy a úžasné chuti podávejte plochý libanonský chléb nebo chléb pita pokapaný olivovým olejem a opečený dokřupava – nahradí tak i hlavní chod. Mrkvová polévka s fetou a quinoou je sytá, krásně krémová a jemně pikantní.
Suroviny
Postup
V hrnci na rozehřátém oleji opékejte cibuli a česnek asi 3 minuty dosklovita.
Přidejte mrkev, koření a nastrouhanou citronovou kůru a opékejte za občasného míchání 4–5 minut.
Zalijte vývarem a 600 ml vroucí vody, osolte a přiveďte k varu.
Ztlumte a vařte 10 minut, aby se chutě propojily. Mezitím v rendlíku ve vroucí vodě uvařte propláchnutou quinou doměkka; trvá to 10–12 minut. Slijte a odložte stranou.
Polévku stáhněte ze sporáku, přidejte citronovou šťávu a polovinu fety. Rozmixujte dohladka a dochuťte octem, případně solí. Pamatujte však na to, že feta je hodně slaná.
Polévku rozlijte do talířů, doprostřed navršte quinou a posypte bylinkami a zbylou fetou. Pokapejte panenským olivovým olejem a podávejte horké s libanonským chlebem.
NĚCO NAVÍC
Quinou koupíte v prodejnách zdravé výživy. Před vařením zrnka propláchněte vodou. Pokud se začne při jejím vaření tvořit v rendlíku pěna, odstraňte ji. Jídlo bude mít jemnější chuť. Quinou vařte v poměru 2,5 dílu vody na 1 díl quinoy. Pokud chcete, aby měla kašovitější konzistenci, zvyšte poměr vody na 3 až 4 díly. Quinou můžete před vařením také opražit na trošce oleje.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladké i slané recepty z mrkve: 23 nejlepších jídel(23 receptů )
- Rychlé letní polévky(20 receptů )
- Jídelníček, který pomůže shodit přebytečná kila a zároveň dodá ztracenou energii (27 receptů )
- 30 receptů se zimní zeleninou pro silnou imunitu(30 receptů )
- 50 skvělých receptů na polévky, které zahřejí a zasytí(50 receptů )