0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2 / 5. Počet hodnocení: 5
Do hodiny Snadné Na 4 sklenice po 500 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2740 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 286 g
Tuky 138 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Perfektní k sýrům nebo jako jedna z mnoha složek tapas!

Suroviny

šalotka 1.5 kg
nebo perlové cibulky
vinný ocet bílý 1 l
olivový olej extra panenský 150 ml
třtinový cukr 140 g
1 PL
nejodidovaná sůl
1 ČL
kuliček černého pepře podrcené
bazalka 2 hrsti
100 ml
ocet balsamico

1 Šalotky (cibulky) nasypte do mísy, zalijte konvicí vroucí vody, nechte minutu stát, sceďte. Až zchladnou tak, aby se s nimi dalo pracovat, oloupejte je (pozor, trvá to dlouho). Oloupané šalotky odložte.

2 Všechny ostatní suroviny kromě balzamikového octa smíchejte se 600ml vody, přiveďte k varu, zmírněte oheň a 3 minuty vařte. Pak vložte oloupané šalotky a 8–10 minut povařte, aby sotva změkly.

3 Vylovte šalotky a bazalku a rozdělte je do sterilizovaných sklenic.

4 Tekutinu 5 minut zprudka vařte. Odstavte, vmíchejte balzamikový ocet a nálevem zalijte šalotky ve sklenicích. Sklenice uzavřete a nech- te stát nejméně 3 dny. Vydrží asi 3 měsíce. 

 

ŠALOTKOVÉ VARIACE

  • Nakládané šalotky se hodí jako doplněk k sýrovému prkénku a chlebu nebo jimi vylepšete sendvič se sýrem (čedarem či sýrem s modrou plísní);
  • jako pikantní součást domácí tatarské omáčky;
  • v dipu z čerstvého smetanového sýra (lučina), doplněné tortillovými lupínky, tyčinkami nebo čerstvou zeleninou (mrkev, řapíkatý celer, ředkvičky, okurka);
  • do všech možných salátů od bramborových po listové. 

 

PRAVIDLA KONZERVÁRNY

Aby měly zavařené produkty dlouhou trvanlivost, je nutné dbát při konzervování na kvalitu surovin, čistotu a dodržování předepsaných postupů. Na co se soustředit?

  • ČISTÉ SKLO I VÍČKA. Troubu předehřejte na 140/120°C. Sklenice umyjte v horké vodě se saponátem a pak důkladně opláchněte (můžete je také umýt v myčce). Poté je postavte na plech, vložte do trouby, vypněte ji a nechte zcela vychladnout. Víčka vyvařte v horké vodě a pak nechte úplně oschnout.
  • VOLBA SKLENIC. Při výběru sklenic či jiných nádob berte v potaz způsob využití i tekutost či pevnost obsahu. Například kečup můžete dát i do lahví se širším hrdlem, na džemy nebo chilli omáčku, které je vhodné nabírat lžičkou, volte klasické sklenice, nejlépe se šroubovacími víčky, jež se snadno uzavírají. 
  • SPRÁVNÁ TEPLOTA. Postupujte podle rad v receptech nebo v návodech ke skleničkám. Obecně platí, že sklenice určené k zavaření se plní co nejteplejší hmotou, proto je dobré postavit je při plnění na poskládanou mokrou utěrku, která pomáhá vyrovnávat teploty (případně je ohřát). Nádoby určené k uchovávání v chladničce či mrazáku plňte naopak hmotou zchladlou.
  • ŽELÍROVACÍ TEST. U džemů a marmelád je dobré vyzkoušet, zda už želírují, tj. samovolně tuhnou: Do mrazáku nachystejte malé porcelánové talířky. Potom na ně kápněte svařenou hmotu, chvilku počkejte a pak vrstvu projeďte prstem. Když zůstane zvrásněná a prst v ní zanechá trvalou stopu, je hotovo. V opačném případě ještě chvilku vařte či přidejte pektin. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit