Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Na 4 sklenice po 500 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2740 kcal
Bílkoviny 31 g
Cukr 286 g
Tuky 138 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Perfektní k sýrům nebo jako jedna z mnoha složek tapas!

Suroviny

šalotka 1.5 kg
nebo perlové cibulky
vinný ocet bílý 1 l
olivový olej extra panenský 150 ml
třtinový cukr 140 g
1 PL
nejodidovaná sůl
1 ČL
kuliček černého pepře podrcené
bazalka 2 hrsti
100 ml
ocet balsamico

1 Šalotky (cibulky) nasypte do mísy, zalijte konvicí vroucí vody, nechte minutu stát, sceďte. Až zchladnou tak, aby se s nimi dalo pracovat, oloupejte je (pozor, trvá to dlouho). Oloupané šalotky odložte.

2 Všechny ostatní suroviny kromě balzamikového octa smíchejte se 600ml vody, přiveďte k varu, zmírněte oheň a 3 minuty vařte. Pak vložte oloupané šalotky a 8–10 minut povařte, aby sotva změkly.

3 Vylovte šalotky a bazalku a rozdělte je do sterilizovaných sklenic.

4 Tekutinu 5 minut zprudka vařte. Odstavte, vmíchejte balzamikový ocet a nálevem zalijte šalotky ve sklenicích. Sklenice uzavřete a nech- te stát nejméně 3 dny. Vydrží asi 3 měsíce. 

 

ŠALOTKOVÉ VARIACE

  • Nakládané šalotky se hodí jako doplněk k sýrovému prkénku a chlebu nebo jimi vylepšete sendvič se sýrem (čedarem či sýrem s modrou plísní);
  • jako pikantní součást domácí tatarské omáčky;
  • v dipu z čerstvého smetanového sýra (lučina), doplněné tortillovými lupínky, tyčinkami nebo čerstvou zeleninou (mrkev, řapíkatý celer, ředkvičky, okurka);
  • do všech možných salátů od bramborových po listové. 

 

PRAVIDLA KONZERVÁRNY

Aby měly zavařené produkty dlouhou trvanlivost, je nutné dbát při konzervování na kvalitu surovin, čistotu a dodržování předepsaných postupů. Na co se soustředit?

  • ČISTÉ SKLO I VÍČKA. Troubu předehřejte na 140/120°C. Sklenice umyjte v horké vodě se saponátem a pak důkladně opláchněte (můžete je také umýt v myčce). Poté je postavte na plech, vložte do trouby, vypněte ji a nechte zcela vychladnout. Víčka vyvařte v horké vodě a pak nechte úplně oschnout.
  • VOLBA SKLENIC. Při výběru sklenic či jiných nádob berte v potaz způsob využití i tekutost či pevnost obsahu. Například kečup můžete dát i do lahví se širším hrdlem, na džemy nebo chilli omáčku, které je vhodné nabírat lžičkou, volte klasické sklenice, nejlépe se šroubovacími víčky, jež se snadno uzavírají. 
  • SPRÁVNÁ TEPLOTA. Postupujte podle rad v receptech nebo v návodech ke skleničkám. Obecně platí, že sklenice určené k zavaření se plní co nejteplejší hmotou, proto je dobré postavit je při plnění na poskládanou mokrou utěrku, která pomáhá vyrovnávat teploty (případně je ohřát). Nádoby určené k uchovávání v chladničce či mrazáku plňte naopak hmotou zchladlou.
  • ŽELÍROVACÍ TEST. U džemů a marmelád je dobré vyzkoušet, zda už želírují, tj. samovolně tuhnou: Do mrazáku nachystejte malé porcelánové talířky. Potom na ně kápněte svařenou hmotu, chvilku počkejte a pak vrstvu projeďte prstem. Když zůstane zvrásněná a prst v ní zanechá trvalou stopu, je hotovo. V opačném případě ještě chvilku vařte či přidejte pektin. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit