0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nakládané šalotky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné Na 4 sklenice po 500 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2858 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 306 g
Tuky 139 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Perfektní k sýrům nebo jako jedna z mnoha složek tapas!

Suroviny

šalotka 1,5 kg
nebo perlové cibulky
vinný ocet bílý 1 l
olivový olej extra panenský 150 ml
třtinový cukr 140 g
sůl 1 PL
pepř celý 1 ČL
bazalka 2 hrsti
balzamikový ocet 100 ml

1 Šalotky (cibulky) nasypte do mísy, zalijte konvicí vroucí vody, nechte minutu stát, sceďte. Až zchladnou tak, aby se s nimi dalo pracovat, oloupejte je (pozor, trvá to dlouho). Oloupané šalotky odložte.

2 Všechny ostatní suroviny kromě balzamikového octa smíchejte se 600ml vody, přiveďte k varu, zmírněte oheň a 3 minuty vařte. Pak vložte oloupané šalotky a 8–10 minut povařte, aby sotva změkly.

3 Vylovte šalotky a bazalku a rozdělte je do sterilizovaných sklenic.

4 Tekutinu 5 minut zprudka vařte. Odstavte, vmíchejte balzamikový ocet a nálevem zalijte šalotky ve sklenicích. Sklenice uzavřete a nech- te stát nejméně 3 dny. Vydrží asi 3 měsíce. 

 

ŠALOTKOVÉ VARIACE

  • Nakládané šalotky se hodí jako doplněk k sýrovému prkénku a chlebu nebo jimi vylepšete sendvič se sýrem (čedarem či sýrem s modrou plísní);
  • jako pikantní součást domácí tatarské omáčky;
  • v dipu z čerstvého smetanového sýra (lučina), doplněné tortillovými lupínky, tyčinkami nebo čerstvou zeleninou (mrkev, řapíkatý celer, ředkvičky, okurka);
  • do všech možných salátů od bramborových po listové. 

 

PRAVIDLA KONZERVÁRNY

Aby měly zavařené produkty dlouhou trvanlivost, je nutné dbát při konzervování na kvalitu surovin, čistotu a dodržování předepsaných postupů. Na co se soustředit?

  • ČISTÉ SKLO I VÍČKA. Troubu předehřejte na 140/120°C. Sklenice umyjte v horké vodě se saponátem a pak důkladně opláchněte (můžete je také umýt v myčce). Poté je postavte na plech, vložte do trouby, vypněte ji a nechte zcela vychladnout. Víčka vyvařte v horké vodě a pak nechte úplně oschnout.
  • VOLBA SKLENIC. Při výběru sklenic či jiných nádob berte v potaz způsob využití i tekutost či pevnost obsahu. Například kečup můžete dát i do lahví se širším hrdlem, na džemy nebo chilli omáčku, které je vhodné nabírat lžičkou, volte klasické sklenice, nejlépe se šroubovacími víčky, jež se snadno uzavírají. 
  • SPRÁVNÁ TEPLOTA. Postupujte podle rad v receptech nebo v návodech ke skleničkám. Obecně platí, že sklenice určené k zavaření se plní co nejteplejší hmotou, proto je dobré postavit je při plnění na poskládanou mokrou utěrku, která pomáhá vyrovnávat teploty (případně je ohřát). Nádoby určené k uchovávání v chladničce či mrazáku plňte naopak hmotou zchladlou.
  • ŽELÍROVACÍ TEST. U džemů a marmelád je dobré vyzkoušet, zda už želírují, tj. samovolně tuhnou: Do mrazáku nachystejte malé porcelánové talířky. Potom na ně kápněte svařenou hmotu, chvilku počkejte a pak vrstvu projeďte prstem. Když zůstane zvrásněná a prst v ní zanechá trvalou stopu, je hotovo. V opačném případě ještě chvilku vařte či přidejte pektin. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč