Jak si připravit okurkový salát ve dvanácti obměnách? Přeneste se do dálek s chutí okurek na jazyku
![Jak si připravit okurkový salát ve dvanácti obměnách? Přeneste se do dálek s chutí okurek na jazyku](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/kremovy_okurkovy_testovinovy_salat_1.jpg?h=198d1adb)
V dobách našeho dětství se pod pojmem okurkový salát nejčastěji rozuměla salátová okurka nastrouhaná nahrubo ponořená v sladkokyselé zálivce z cukru, soli a octa. Další obvyklá podoba okurkového salátu spočívala v zálivce z podmáslí, kefíru, zakysané smetany nebo jogurtu. Možností je ale daleko víc!
Okurku máme rádi třeba jen na kolečka nakrájenou a položenou na plátku chleba s pomazánkou, nebo v podobě zeleninových špalíčků s nejrůznějšími dipy, ale také jako součást oblíbených okurkových salátů.
Věděli jste, že jeden zralý kus salátové okurky v sobě skrývá až 95 % vody? Což je skvělé pro doplnění tekutiny v horkých letních dnech, ale také je na to třeba myslet při přípravě salátových zálivek.
- Obsažená tekutina vzniklou zálivku značně naředí a ztratí požadovanou chuť i vzhled.
- Abyste tomuto zamezili, nakrájenou nebo nastrouhanou okurku mírně osolte a promíchejte.
- Nechte ji přibližně 15–30 minut tzv. vypotit přebytečnou tekutinu.
- Přes síto nebo plátýnko získanou vodu přeceďte a okurku dále zpracujte.
- Okurkovou tekutinu nevylévejte, byla by to škoda. Je bohatá na již zmíněné vitamíny a minerály, proto ji raději vypijte.
Protože má okurka velmi jemnou chuť, sluší jí kombinace i s výraznějšími dochucovadly. V případě tradičního okurkového salátu se do zálivky přidává sůl, cukr, pepř a také ocet.
- Místo obyčejného kvasného lihového octa vyzkoušejte jemnější vinný. Salát okyselí podobně, přitom není tolik výrazný.
- Také můžete vyzkoušet méně známý umeocet. Je mírně kyselý, a poměrně dost slaný. Proto ho do zálivky přidejte ještě dříve než sůl, kterou už pravděpodobně nebudete potřebovat.
Okurkové saláty z dálek
Rozhodně nezůstávejte pouze u klasiky a vrhněte se na salátové recepty, které zavání dalekou Asií či Řeckem.
- V těch asijských se jako výrazný chuťový prvek používá sojová omáčka nebo sezamová pasta tahini.
- Netradiční chuť docílíte i použitím citronové nebo limetkové šťávy.
V posledních letech se mezi oblíbené okurkové saláty dostaly i řecké tzatziki. Jedná se o nastrouhanou salátovku s jogurtem, kefírem nebo zakysanou smetanou. Právě během jejich přípravy je důležité odstranit z okurky přebytečnou tekutinu, která mléčné výrobky zbytečně naředí.
- Středomořský nádech dodá utřený česnek a jemně nasekaný čerstvý kopr.
- Tzatziki jsou výbornou studenou omáčkou ke grilovaným masům.
- Hodí se také jako osvěžující náplň do sendvičů nebo chlebových placek.
Pokud milujete bramborový salát, ale na ten tradiční s majonézou nemáte v létě příliš pomyšlení, vyzkoušejte jeho odlehčenou verzi.
- Místo vařené kořenové zeleniny přidejte na plátky nakrájenou salátovku.
- Majonézu nahraďte kefírem nebo bílým jogurtem.
- Přidejte zelenou bylinku – kopr, pažitku, bazalku nebo svěží mátu.
- Promíchejte s uvařenými a na plátky nakrájenými bramborami, cibulkou a ochuťte pepřem a solí.
- Během chvíle vytvoříte rychlou večeři nebo odlehčenou přílohu na letní grilování.
Salátová okurka je zelenina s minimem kalorií a vysokým podílem vody. Dále také obsahuje vlákninu a řadu důležitých vitamínů, minerálů i antioxidantů.
- Konzumace salátové okurky příznivě působí na kůži a vlasy.
- Údajně zpomaluje stárnutí a také přispívá ke zklidnění nervové soustavy.
- Díky své nízké kalorické hodnotě je oblíbená i u lidí, kteří chtějí shodit přebytečná kila.
Zdroj: Autorský článek redakce Apetit