Pečený losos v sezamu

Pečený losos v sezamu

Hodnocení receptu
Průměr: 2.3 (4)
Do hodiny 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 920 kcal
Bílkoviny 33 g
Sacharidy 49 g
Tuky 58 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lilkový kaviár baba ghannouj z kuchyně Středního východu podávám v Mozaice často už kvůli milému překladu – znamená to prý ‚zhýčkaný starý taťka‘. Skvěle doplní lososa, ale používá se i jako pomazánka.

Suroviny

6 ks
steak z lososa po 150 g
lilek 800 g
česnek 50 g
sezamová semínka 100 g
na obal
50 g
piniová jadérka opražená, na dochucení lilkového kaviáru
citronová štáva
na dochucení lilkového kaviáru
petrželka
na dochucení lilkového kaviáru
sůl
na dochucení lilkového kaviáru
pepř
na dochucení lilkového kaviáru
kmín
na dochucení lilkového kaviáru

1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Kousky ryby osolte, opepřete a pečlivě obalte v sezamu. Vložte do pekáčku, dejte do trouby a zhruba deset minut pečte. Olej není třeba, ryba i sezam ho v sobě mají dost.

2. Vyjměte pekáček s lososem a vložte do trouby celé nebo rozpůlené lilky (pokud se vám vejde do trouby oboje, pečte rybu a lilky zároveň). Po pětadvaceti minutách z lilků lžící vyškrabejte dužinu a spolu s ostatními přísadami ji rozmixujte na jemnou pastu.

3. Lososa podávejte s kuskusem a přelitého trochou ‚zhýčkaného starého taťky‘.

Komentáře

Anonym

Myslím, že toto není ta správná verze babby ghanough, ale pouhý lilek s česnekem. ;) Na babbu ghanough je potřeba směs pečeného lilku a sezamové pasty tahini (dá se koupit třeba v Tescu), pořádná hrst sušeného tymiánu, olivový olej a případně citronová šťáva. Smícháním vznikne poměrně syté jídlo, které se podává s pita chlebem a zeleninou (čerstvá paprika, rajče, okurka, olivy).

Obchod Apetit