Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Z čeho připravit zelené pesto? Které listy použít do snadné zelené omáčky

pesto
ZDROJ: pesto
sdílet:

Využijte jarních bylinek a připravte si z nich chutné domácí pesto. Nejznámějším zeleným pestem je to bazalkové. Vedle něj si však můžete doma připravit i spoustu dalších druhů. Vyzkoušejte s námi pesto z medvědího česneku, špenátu, máty nebo koriandru.

1. Bazalková klasika

Nejtypičtějším a nejproslulejším je klasické bazalkové pesto. Pochází z italského Janova, proto se mu také říká pesto Genovese, janovské pesto. Vyrábí se tradičně v hmoždíři rozdrcením lístků bazalky, parmezánu, ovčího sýra pecorino, piniových oříšků, olivového oleje a kvalitní soli. Podrobný postup najdete v receptu níže.

2. Ostřejší medvědí

Sezóna medvědího česneku stále trvá, i když už se chýlí ke konci. Využijte poslední šance a honem pro něj do lesa nebo na trhy. Pesto z medvědího česneku je totiž opravdová lahůdka. Do pesta už se česnek nepřidává, protože ho tahle bylinka skvěle nahradí. Pesto hraje jemně štiplavou chutí medvědího česneku, výrazným pecorinem a jemnou chutí kešu oříšků.

  • Báječně chutná se špagetami, které krásně obalí a ochutí, nebo na křupavé topince.

3. Jemné špenátové

Což takhle dát si špenátové pesto? Má jemnou chuť a hodí se k dochucení těstovin, zeleninových či krémových polévek, pomazánek nebo si ho můžete namazat na křupavou bruschettu. A jak ho připravit? Stačí špenátové listy rozmixovat nebo utřít v hmoždíři společně s mandlemi, parmezánem, česnekem, solí a olivovým olejem.

4. Výrazné rukolové

Stejně jako je chuťově výrazná rukola, je výrazné i pesto z ní. Hodit se bude stejně jako ostatní pesta k těstovinám, ochutíte jím i brambory, grilované maso nebo zeleninu. Připravíte z rukoly společně s parmezánem, lískovými oříšky, olivovým olejem, česnekem a solí stejným způsobem jako jiná pesta.

5. Orientální koriandrové

Ne každému je koriandr po chuti, ale kdo si tuto bylinku oblíbil, zamiluje si i koriandrové pesto. S koriandrovým pestem dodáte orientální nádech rybám, kuskusu, rýži, bramborám a skvěle se hodí i k zeleninovým salátům. Na pesto rozmixujte koriandr společně s arašídy nebo mandlemi, česnekem, parmezánem, olivovým olejem, solí, pepřem a trochou limetkové šťávy.

6. Svěží mátové

Mátové pesto je vskutku netradiční, ale vyplatí se ho vyzkoušet. Je aromatické a svěží. Protože máta pomáhá s trávením, je ideálním doplňkem k masovým pokrmům.

  • Mátové pesto se hodí k jehněčímu, rybám a ke grilovanému vepřovému. Skvělé je i na křupavých plackách z grilu. Jak ho připravíte? Rozmixujte nebo utřete mátu, česnek, zelenou nať z jarní cibulky, olivový olej a sůl. Pokud vám v této variantě chybí oříšky a sýr, můžete je přidat, záleží na vašich chutích.

7. Z ředkvičkových lístků

Nevíte, co s lístky, které zbyly po ředkvičkách? Rozhodně je nevyhazujte. Přeberte je a z těch mladých a hezkých připravte pesto. Rozmixujte je s mandlemi, parmezánem, česnekem, olivovým olejem, solí a pepřem.

  • Podávejte s opečeným chlebem nebo chlebovými plackami, tvarohem i samotnými ředkvičkami.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín