Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Z čeho připravit zelené pesto? Které listy použít do snadné zelené omáčky

pesto
ZDROJ: pesto
sdílet:

Využijte jarních bylinek a připravte si z nich chutné domácí pesto. Nejznámějším zeleným pestem je to bazalkové. Vedle něj si však můžete doma připravit i spoustu dalších druhů. Vyzkoušejte s námi pesto z medvědího česneku, špenátu, máty nebo koriandru.

1. Bazalková klasika

Nejtypičtějším a nejproslulejším je klasické bazalkové pesto. Pochází z italského Janova, proto se mu také říká pesto Genovese, janovské pesto. Vyrábí se tradičně v hmoždíři rozdrcením lístků bazalky, parmezánu, ovčího sýra pecorino, piniových oříšků, olivového oleje a kvalitní soli. Podrobný postup najdete v receptu níže.

2. Ostřejší medvědí

Sezóna medvědího česneku stále trvá, i když už se chýlí ke konci. Využijte poslední šance a honem pro něj do lesa nebo na trhy. Pesto z medvědího česneku je totiž opravdová lahůdka. Do pesta už se česnek nepřidává, protože ho tahle bylinka skvěle nahradí. Pesto hraje jemně štiplavou chutí medvědího česneku, výrazným pecorinem a jemnou chutí kešu oříšků.

  • Báječně chutná se špagetami, které krásně obalí a ochutí, nebo na křupavé topince.

3. Jemné špenátové

Což takhle dát si špenátové pesto? Má jemnou chuť a hodí se k dochucení těstovin, zeleninových či krémových polévek, pomazánek nebo si ho můžete namazat na křupavou bruschettu. A jak ho připravit? Stačí špenátové listy rozmixovat nebo utřít v hmoždíři společně s mandlemi, parmezánem, česnekem, solí a olivovým olejem.

4. Výrazné rukolové

Stejně jako je chuťově výrazná rukola, je výrazné i pesto z ní. Hodit se bude stejně jako ostatní pesta k těstovinám, ochutíte jím i brambory, grilované maso nebo zeleninu. Připravíte z rukoly společně s parmezánem, lískovými oříšky, olivovým olejem, česnekem a solí stejným způsobem jako jiná pesta.

5. Orientální koriandrové

Ne každému je koriandr po chuti, ale kdo si tuto bylinku oblíbil, zamiluje si i koriandrové pesto. S koriandrovým pestem dodáte orientální nádech rybám, kuskusu, rýži, bramborám a skvěle se hodí i k zeleninovým salátům. Na pesto rozmixujte koriandr společně s arašídy nebo mandlemi, česnekem, parmezánem, olivovým olejem, solí, pepřem a trochou limetkové šťávy.

6. Svěží mátové

Mátové pesto je vskutku netradiční, ale vyplatí se ho vyzkoušet. Je aromatické a svěží. Protože máta pomáhá s trávením, je ideálním doplňkem k masovým pokrmům.

  • Mátové pesto se hodí k jehněčímu, rybám a ke grilovanému vepřovému. Skvělé je i na křupavých plackách z grilu. Jak ho připravíte? Rozmixujte nebo utřete mátu, česnek, zelenou nať z jarní cibulky, olivový olej a sůl. Pokud vám v této variantě chybí oříšky a sýr, můžete je přidat, záleží na vašich chutích.

7. Z ředkvičkových lístků

Nevíte, co s lístky, které zbyly po ředkvičkách? Rozhodně je nevyhazujte. Přeberte je a z těch mladých a hezkých připravte pesto. Rozmixujte je s mandlemi, parmezánem, česnekem, olivovým olejem, solí a pepřem.

  • Podávejte s opečeným chlebem nebo chlebovými plackami, tvarohem i samotnými ředkvičkami.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč