0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

7x jarní zelené pesto

pesto
ZDROJ: pesto
sdílet:

Využijte jarních bylinek a připravte si z nich chutné domácí pesto. Nejznámějším zeleným pestem je to bazalkové. Vedle něj si však můžete doma připravit i spoustu dalších druhů. Vyzkoušejte s námi pesto z medvědího česneku, špenátu, máty nebo koriandru.

1. Bazalková klasika

Nejtypičtějším a nejproslulejším je klasické bazalkové pesto. Pochází z italského Janova, proto se mu také říká pesto Genovese, janovské pesto. Vyrábí se tradičně v hmoždíři rozdrcením lístků bazalky, parmezánu, ovčího sýra pecorino, piniových oříšků, olivového oleje a kvalitní soli. Podrobný postup najdete v receptu níže. Bazalkové pesto se hodí k těstovinám, ochucení rajčatové polévky, nebo připravě chutného dresing na salát.

2. Ostřejší medvědí

Sezóna medvědího česneku stále trvá, i když už se chýlí ke konci. Využijte poslední šance a honem pro něj do lesa nebo na trhy. Pesto z medvědího česneku je totiž opravdová lahůdka. Do pesta už se česnek nepřidává, protože ho tahle bylinka skvěle nahradí. Pesto hraje jemně štiplavou chutí medvědího česneku, výrazným pecorinem a jemnou chutí kešu oříšků. Báječně chutná se špagetami, které krásně obalí a ochutí, nebo na křupavé topince.

3. Jemné špenátové

Což takhle dát si špenátové pesto? Má jemnou chuť a hodí se k dochucení těstovin, zeleninových či krémových polévek, pomazánek nebo si ho můžete namazat na křupavou bruschettu. A jak ho připravit? Stačí špenátové listy rozmixovat nebo utřít v hmoždíři společně s mandlemi, parmezánem, česnekem, solí a olivovým olejem.

4. Výrazné rukolové

Stejně jako je chuťově výrazná rukola, je výrazné i pesto z ní. Hodit se bude stejně jako ostatní pesta k těstovinám, ochutíte jím i brambory, grilované maso nebo zeleninu. Připravíte z rukoly společně s parmezánem, lískovými oříšky, olivovým olejem, česnekem a solí stejným způsobem jako jiná pesta.

5. Orientální koriandrové

Ne každému je koriandr po chuti, ale kdo si tuto bylinku oblíbil, zamiluje si i koriandrové pesto. S koriandrovým pestem dodáte orientální nádech rybám, kuskusu, rýži, bramborám a skvěle se hodí i k zeleninovým salátům. Na pesto rozmixujte koriandr společně s arašídy nebo mandlemi, česnekem, parmezánem, olivovým olejem, solí, pepřem a trochou limetkové šťávy.

6. Svěží mátové

Mátové pesto je vskutku netradiční, ale vyplatí se ho vyzkoušet. Je aromatické a svěží. Protože máta pomáhá s trávením, je ideálním doplňkem k masovým pokrmům. Mátové pesto se hodí k jehněčímu, rybám a ke grilovanému vepřovému. Skvělé je i na křupavých plackách z grilu. Jak ho připravíte? Rozmixujte nebo utřete mátu, česnek, zelenou nať z jarní cibulky, olivový olej a sůl. Pokud vám v této variantě chybí oříšky a sýr, můžete je přidat, záleží na vašich chutích.

7. Z ředkvičkových lístků

Nevíte, co s lístky, které zbyly po ředkvičkách? Rozhodně je nevyhazujte. Přeberte je a z těch mladých a hezkých připravte pesto. Rozmixujte je s mandlemi, parmezánem, česnekem, olivovým olejem, solí a pepřem. Podávejte s opečeným chlebem nebo chlebovými plackami, tvarohem i samotnými ředkvičkami.

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit