Pomalu pečený králík s česnekem, cibulí a bylinkami

Pomalu pečený králík s česnekem, cibulí a bylinkami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (62)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2129 kcal
Bílkoviny 61 g
Cukr 243 g
Tuky 86 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Králík, který je právě v sezoně, se může stát zlatým hřebem celého menu. 

Suroviny

králičí maso 1 ks
cca 1,5-2kg
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
slunečnicový olej 3 PL
cibule 500 g
menší, na čtvrtky
česnek 1
hrizontálně rozpůlená
anglická slanina 50 g
v celku, na nudličky
tymián 4 snítky
pepř 8 kulička
nové koření 5 kulička
bobkový list 2 ks
víno bílé 150 ml
mouka pšeničná hladká 1 PL
500 ml
králičí vývar cca, lze nahradit kuřecím, + na podlévání

1 Králíka naporcujte (oddělte stehna, hřbet s kostí a přední běhy). Osolte a opepřete. Troubu rozehřejte na 140°C.

2 Ve větší pánvi na rozehřátém oleji porce králíka zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Vyjměte a odložte do pekáče.

3 Na tuk do uvolněné pánve vsypte cibuli a rozpůlenou palici česneku, lehce orestujte a pak přidejte ke králíkovi. Do pekáče dejte slaninu, tymián, celý pepř, nové koření a bobkový list. Podlijte vínem, přiklopte a pozvolna pečte cca 3 hodiny doměkka. Podle potřeby podlévejte vývarem.

4 Po zhruba 2,5 hodinách pečení, když je králík téměř měkký, odklopte, zvyšte teplotu na 180°C a dopečte doměkka a dozlatova. Pak maso, cibuli a česnek vyjměte a na sporáku vyrestujte vypečenou šťávu na tuk. Následně zaprašte moukou, míchejte asi minutu, až zpění, zalijte vývarem, dobře rozmíchejte a provařte 20 minut. Dosolte.

5 Králíka, cibuli a česnek vložte zpět do pekáče a neste na stůl. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit