Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pomalu pečený králík s česnekem, cibulí a bylinkami
Pomalu pečený králík s česnekem, cibulí a bylinkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pomalu pečený králík s česnekem, cibulí a bylinkami

4.2/5 Počet hodnocení: 156
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2216 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 263 g
Tuky 80 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Králík, který je právě v sezoně, se může stát zlatým hřebem celého menu. Pomalu pečený králík s česnekem, cibulí a bylinkami je recept, který se stane ozdobou i té neslavnostnější tabule. 

Suroviny

1 králík o váze cca 1,5-2 kg
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
slunečnicový olej 3 PL
cibule 500 g
menší, na čtvrtky
celá palice – horizontálně rozpůlená
v celku (ne plátky), nakrájená na nudličky
tymián 4 snítky
pepř 8 kuliček
nové koření 5 kuliček
vývar 500 ml
králičí či kuřecí + na podlévání

Postup

1

Králíka naporcujte (oddělte stehna, hřbet s kostí a přední běhy). Osolte a opepřete. Troubu rozehřejte na 140°C.

2

Ve větší pánvi na rozehřátém oleji porce králíka zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Vyjměte a odložte do pekáče.

3

Na tuk do uvolněné pánve vsypte cibuli a rozpůlenou palici česneku, lehce orestujte a pak přidejte ke králíkovi. Do pekáče dejte slaninu, tymián, celý pepř, nové koření a bobkový list. Podlijte vínem, přiklopte a pozvolna pečte cca 3 hodiny doměkka. Podle potřeby podlévejte vývarem.

4

Po zhruba 2,5 hodinách pečení, když je králík téměř měkký, odklopte, zvyšte teplotu na 180°C a dopečte doměkka a dozlatova. Pak maso, cibuli a česnek vyjměte a na sporáku vyrestujte vypečenou šťávu na tuk. Následně zaprašte moukou, míchejte asi minutu, až zpění, zalijte vývarem, dobře rozmíchejte a provařte 20 minut. Dosolte.

5

Králíka, cibuli a česnek vložte zpět do pekáče a neste na stůl. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/9

Komentáře

01.08.2023 21:04
dala jsem k tomu ještě mrkev