0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pomalu pečený králík s česnekem, cibulí a bylinkami

Pomalu pečený králík s česnekem, cibulí a bylinkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pomalu pečený králík s česnekem, cibulí a bylinkami

4.3 / 5. Počet hodnocení: 105
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2216 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 263 g
Tuky 80 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Králík, který je právě v sezoně, se může stát zlatým hřebem celého menu. Pomalu pečený králík s česnekem, cibulí a bylinkami je recept, který se stane ozdobou i té neslavnostnější tabule. 

Suroviny

králík 1 ks
1 králík o váze cca 1,5-2 kg
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
slunečnicový olej 3 PL
cibule 500 g
menší, na čtvrtky
česnek 1 ks
celá palice – horizontálně rozpůlená
v celku (ne plátky), nakrájená na nudličky
tymián 4 snítky
pepř 8 kuliček
nové koření 5 kuliček
bobkový list 2 ks
víno bílé 150 ml
mouka pšeničná hladká 1 PL
vývar 500 ml
králičí či kuřecí + na podlévání

Postup

1

Králíka naporcujte (oddělte stehna, hřbet s kostí a přední běhy). Osolte a opepřete. Troubu rozehřejte na 140°C.

2

Ve větší pánvi na rozehřátém oleji porce králíka zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Vyjměte a odložte do pekáče.

3

Na tuk do uvolněné pánve vsypte cibuli a rozpůlenou palici česneku, lehce orestujte a pak přidejte ke králíkovi. Do pekáče dejte slaninu, tymián, celý pepř, nové koření a bobkový list. Podlijte vínem, přiklopte a pozvolna pečte cca 3 hodiny doměkka. Podle potřeby podlévejte vývarem.

4

Po zhruba 2,5 hodinách pečení, když je králík téměř měkký, odklopte, zvyšte teplotu na 180°C a dopečte doměkka a dozlatova. Pak maso, cibuli a česnek vyjměte a na sporáku vyrestujte vypečenou šťávu na tuk. Následně zaprašte moukou, míchejte asi minutu, až zpění, zalijte vývarem, dobře rozmíchejte a provařte 20 minut. Dosolte.

5

Králíka, cibuli a česnek vložte zpět do pekáče a neste na stůl. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/9

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč