Králík, který je právě v sezoně, se může stát zlatým hřebem celého menu. Pomalu pečený králík s česnekem, cibulí a bylinkami je recept, který se stane ozdobou i té neslavnostnější tabule.
Suroviny
Postup
Králíka naporcujte (oddělte stehna, hřbet s kostí a přední běhy). Osolte a opepřete. Troubu rozehřejte na 140°C.
Ve větší pánvi na rozehřátém oleji porce králíka zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Vyjměte a odložte do pekáče.
Na tuk do uvolněné pánve vsypte cibuli a rozpůlenou palici česneku, lehce orestujte a pak přidejte ke králíkovi. Do pekáče dejte slaninu, tymián, celý pepř, nové koření a bobkový list. Podlijte vínem, přiklopte a pozvolna pečte cca 3 hodiny doměkka. Podle potřeby podlévejte vývarem.
Po zhruba 2,5 hodinách pečení, když je králík téměř měkký, odklopte, zvyšte teplotu na 180°C a dopečte doměkka a dozlatova. Pak maso, cibuli a česnek vyjměte a na sporáku vyrestujte vypečenou šťávu na tuk. Následně zaprašte moukou, míchejte asi minutu, až zpění, zalijte vývarem, dobře rozmíchejte a provařte 20 minut. Dosolte.
Králíka, cibuli a česnek vložte zpět do pekáče a neste na stůl.
Komentáře