Pomerančové palmiers s kardamomem

Pomerančové palmiers s kardamomem

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro cca 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1991 kcal
Bílkoviny 21 g
Sacharidy 214 g
Tuky 119 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Palmierky jsou jedním z klenotů francouzských pâtisserií. S naším receptem se tam přenesete raz dva. 

Související recepty

Suroviny

třtinový cukr 90 g
+ na poprášení
pomerančová kůra
nastrouhaná z 1 pomeranče
kardamom 0.5 ČL
mletý
zázvor (mletý) 0.25 ČL
listové těsto 350 g
mouka pšeničná hladká
na vál
máslo 20 g
rozpuštěné

1 Smíchejte cukr s pomerančovou kůrou a kořením a odložte.

2 Na válu lehce poprášeném třtinovým cukrem rozválejte těsto na sílu cca 3mm. Vykrojte z něj čtverec o hraně 30cm. Potřete máslem a posypte připraveným kořeněným cukrem. Potom rolujte proti sobě ze dvou protilehlých stran, aby se roládky setkaly uprostřed. Přendejte na tác a dejte ztuhnout do chladničky – trvá to asi hodinu až hodinu a půl.

3 Troubu předehřejte na 220°C. Těsto krájejte na 1cm silné plátky (vzniknou jakési brýle) a ty rozložte na plechy vyložené pečicím papírem, přičemž mezi nimi nechte zhruba 5cm mezery. Pečte 5–6 minut do světle zlata.

4 Vyjměte z trouby a palmierky opatrně obraťte (dávejte pozor, rozehřátý cukr je velmi horký). Vraťte do trouby a pečte dalších 5–6 minut, až budou mít pěknou karamelovou barvu. Nechte vychladnout na plechu a podávejte v den, kdy se pekly, dokud jsou křupavé. 

CO JEŠTĚ VYZKOUŠET

TYČINKY S CUKROVOU POLEVOU

PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ PEČENÍ 15 MINUT ■ PRO CCA 12 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

Nejjednodušší recept s domácím listovým těstem rozhodně stojí za vyzkoušení. Tyhle tyčinky jsou skvělé ke kávě i čaji i jen tak na chroupání.

1 Troubu předehřejte na 200°C. Rozválejte 375g listového těsta na 3mm plát. Položte na plech vyložený pečicím papírem a dejte na 10–15 minut do mrazáku ztuhnout. Mezitím rozšlehejte 1 bílek, 160g moučkového cukru a 1/4 lžičky mleté vanilky na pastu. Potřete s ní těsto a vraťte na 5 minut do mrazáku.

2 Nakrájejte na proužky cca 2x12cm a rozložte je na plechy vyložené pečicím papírem. Pečte 8–10 minut do světle zlaté barvy. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/9

Obchod Apetit