0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládovo-mandlové mille-feuille

Čokoládovo-mandlové mille-feuille

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Pro zkušené Na 1 dezert

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6799 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 546 g
Tuky 470 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle dokonalý francouzský dezert má mnoho variací – hlavní jsou křupavé pláty listového těsta. Jejich naplnění je už pak věcí fantazie. Do naší čokoládové verze můžete místo griliáše dát čerstvé maliny. 

Suroviny

listové těsto 500 g
mouka pšeničná hladká
na vál
na potření
moučkový cukr
na posypání
Na mandlový griliáš
neloupané
krupicový cukr 220 g
Na čokoládový krém
tmavá čokoláda 220 g
60%, nasekaná nadrobno
mléčná čokoláda 110 g
nasekaná nadrobno
brandy 40 ml

1 Troubu předehřejte na 200°C. Na pomoučněném válu rozválejte listové těsto na tloušťku 3mm a dejte na 30 minut odpočinout do chladničky. Ukrojte 3 obdélníky 8x25cm, propíchejte je vidličkou a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Dejte do mrazáku na 30 minut ztuhnout.

2 Mezitím na griliáš rozložte na plech mandle a pražte je v troubě 6–7 minut, až se rozvoní. Nechte vychladnout, nasekejte nahrubo a odložte. V rendlíku smíchejte cukr a 60ml vody a na středním plameni zahřívejte, až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu a bez míchání, za občasného zatočení rendlíkem vařte 4–5 minut, až vznikne tmavý karamel. Sejměte z ohně, rychle do karamelu zamíchejte mandle a vylijte na lehce olejem vymazaný plech. Nechte zhruba 30 minut chladnout, až ztvrdne. Rozlámejte a uchovejte ve vzduchotěsné dóze (lze připravit až týden předem). Těsně před podáváním polovinu griliášové směsi v robotu nasekejte najemno.

3 Ztuhlé listové těsto na plechu potřete vejcem. Do rohů plechu položte 4 malá 2cm vysoká vykrajovátka, překryjte pečicím papírem a na to položte další plech – tak těsto nejlépe vyběhne a vylístkuje. Pečte 20–25 minut do tmavě zlatava a křupava. Upečené korpusy nechte chladnout 15 minut na plechu, pak sejměte a nechte zcela vychladnout na mřížce.

4 Na čokoládový krém nechte nad horkou vodní lázní rozpustit obě čokolády, vmíchejte brandy, pak odstavte, přendejte do jiné nádoby, po částech smíchejte se smetanou a vyšlehejte, až se tvoří měkké špičky – trvá to asi 4–5 minut. Dejte do chladničky na 10 minut, až trochu zpevní.

5 Jeden plát upečeného listového těsta horizontálně překrojte napůl, aby vznikly 2 tenčí pláty (přijdou doprostřed dezertu). Jeden silnější plát dejte na servírovací tác a potřete třetinou krému. Posypte trochou griliáše a přiklopte tenkým (polovičním) plátem. Pokračujte ve vrstvení, pak přijde další krém a opět tenký plát, na něj krém a silnější plát. Poprašte moučkovým cukrem a trochou zbylého griliáše nasekaného nahrubo. Ihned podávejte nakrájené na plátky. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/9

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč