Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Čokoládovo-mandlové mille-feuille

Čokoládovo-mandlové mille-feuille

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Pro zkušené Na 1 dezert

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6799 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 546 g
Tuky 470 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle dokonalý francouzský dezert má mnoho variací – hlavní jsou křupavé pláty listového těsta. Jejich naplnění je už pak věcí fantazie. Do naší čokoládové verze můžete místo griliáše dát čerstvé maliny. 

Suroviny

listové těsto 500 g
mouka pšeničná hladká
na vál
vejce
na potření
moučkový cukr
na posypání
Na mandlový griliáš
mandle 80 g
neloupané
krupicový cukr 220 g
Na čokoládový krém
tmavá čokoláda 220 g
60%, nasekaná nadrobno
mléčná čokoláda 110 g
nasekaná nadrobno
brandy 40 ml
smetana ke šlehání 450 ml

1 Troubu předehřejte na 200°C. Na pomoučněném válu rozválejte listové těsto na tloušťku 3mm a dejte na 30 minut odpočinout do chladničky. Ukrojte 3 obdélníky 8x25cm, propíchejte je vidličkou a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Dejte do mrazáku na 30 minut ztuhnout.

2 Mezitím na griliáš rozložte na plech mandle a pražte je v troubě 6–7 minut, až se rozvoní. Nechte vychladnout, nasekejte nahrubo a odložte. V rendlíku smíchejte cukr a 60ml vody a na středním plameni zahřívejte, až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu a bez míchání, za občasného zatočení rendlíkem vařte 4–5 minut, až vznikne tmavý karamel. Sejměte z ohně, rychle do karamelu zamíchejte mandle a vylijte na lehce olejem vymazaný plech. Nechte zhruba 30 minut chladnout, až ztvrdne. Rozlámejte a uchovejte ve vzduchotěsné dóze (lze připravit až týden předem). Těsně před podáváním polovinu griliášové směsi v robotu nasekejte najemno.

3 Ztuhlé listové těsto na plechu potřete vejcem. Do rohů plechu položte 4 malá 2cm vysoká vykrajovátka, překryjte pečicím papírem a na to položte další plech – tak těsto nejlépe vyběhne a vylístkuje. Pečte 20–25 minut do tmavě zlatava a křupava. Upečené korpusy nechte chladnout 15 minut na plechu, pak sejměte a nechte zcela vychladnout na mřížce.

4 Na čokoládový krém nechte nad horkou vodní lázní rozpustit obě čokolády, vmíchejte brandy, pak odstavte, přendejte do jiné nádoby, po částech smíchejte se smetanou a vyšlehejte, až se tvoří měkké špičky – trvá to asi 4–5 minut. Dejte do chladničky na 10 minut, až trochu zpevní.

5 Jeden plát upečeného listového těsta horizontálně překrojte napůl, aby vznikly 2 tenčí pláty (přijdou doprostřed dezertu). Jeden silnější plát dejte na servírovací tác a potřete třetinou krému. Posypte trochou griliáše a přiklopte tenkým (polovičním) plátem. Pokračujte ve vrstvení, pak přijde další krém a opět tenký plát, na něj krém a silnější plát. Poprašte moučkovým cukrem a trochou zbylého griliáše nasekaného nahrubo. Ihned podávejte nakrájené na plátky. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/9

Obchod Apetit