Jemný koláč s jablky

Jemný koláč s jablky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do 20 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3644 kcal
Bílkoviny 32 g
Cukr 496 g
Tuky 156 g
Vláknina 82 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Elegantní koláč s cukrovo-máslovou krustičkou. Dejte si ho ještě teplý! 

Suroviny

mouka pšeničná hladká
na vál
listové těsto 375 g
krupicový cukr 60 g
vanilkový lusk 1 ks
dřeň
skořice 0.5 ČL
mletá
3 ks
jablka Granny Smith menší, neoloupaná
máslo 40 g
rozpuštěné
vanilková zmrzlina
k podávání
Na sirup
krupicový cukr 220 g
jablečná šťáva 150 ml
citronová štáva 1 PL
pomeranč 1 ks
šťáva a kůra
skořice 3 svitek
vanilkový lusk 1 ks
dřeň

1 Troubu předehřejte na 200°C. Na pomoučněném válu rozválejte listové těsto na tloušťku 3mm a dejte na 30 minut odpočinout do chladničky.

2 Mezitím připravte sirup. V rendlíku smíchejte všechny přísady s 80ml vody a zahřívejte na středním plameni do rozpuštění. Přiveďte k varu a vařte 10–15 minut, až vznikne lehký sirup. Vypněte a odložte.

3 Z rozváleného těsta vyřízněte kruh o průměru 23cm, vložte ho na plech vyložený pečicím papírem a odložte. Smíchejte cukr, vanilkovou dřeň a skořici a prosejte.

4 Odřízněte konce jablek a zbytek nakrájejte na mandolíně na tenké plátky. Odstraňte semínka a plátky rozložte na těsto v sou- středných kruzích, přičemž nechte 1cm široký okraj volný. Volný okraj zvedněte vytvarujte do manžety okolo celého koláče. Jablka potřete polovinou másla, posypte polovinou cukrové směsi a pečte 10–15 minut, až těsto začne nabývat a zlátnout.

5 Vyjměte z trouby a potřete zbylým máslem, posypte zbytkem cukrové směsi a vraťte do trouby. Pečte 20–25 minut do tmavě zlata; okraje těsta zakryjte alobalem, pokud se zbarvují příliš rychle. Podávejte horké, pokapané připraveným sirupem a s kopečkem vanilkové zmrzliny. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit