Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.8/5 Počet hodnocení: 36
Do hodiny Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3815 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 535 g
Tuky 156 g
Vláknina 91 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Elegantní koláč s cukrovo-máslovou krustičkou. Dejte si ho ještě teplý! 

Suroviny

dřeň
skořice ½ ČL
mletá
Granny Smith menší, neoloupaná
rozpuštěné
vanilková zmrzlina
k podávání
Na sirup
jablečná šťáva 150 ml
šťáva a kůra
skořice 3 svitek
dřeň

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Na pomoučněném válu rozválejte listové těsto na tloušťku 3mm a dejte na 30 minut odpočinout do chladničky.

2

Mezitím připravte sirup. V rendlíku smíchejte všechny přísady s 80ml vody a zahřívejte na středním plameni do rozpuštění. Přiveďte k varu a vařte 10–15 minut, až vznikne lehký sirup. Vypněte a odložte.

3

Z rozváleného těsta vyřízněte kruh o průměru 23cm, vložte ho na plech vyložený pečicím papírem a odložte. Smíchejte cukr, vanilkovou dřeň a skořici a prosejte.

4

Odřízněte konce jablek a zbytek nakrájejte na mandolíně na tenké plátky. Odstraňte semínka a plátky rozložte na těsto v sou- středných kruzích, přičemž nechte 1cm široký okraj volný. Volný okraj zvedněte vytvarujte do manžety okolo celého koláče. Jablka potřete polovinou másla, posypte polovinou cukrové směsi a pečte 10–15 minut, až těsto začne nabývat a zlátnout.

5

Vyjměte z trouby a potřete zbylým máslem, posypte zbytkem cukrové směsi a vraťte do trouby. Pečte 20–25 minut do tmavě zlata; okraje těsta zakryjte alobalem, pokud se zbarvují příliš rychle. Podávejte horké, pokapané připraveným sirupem a s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/9