Elegantní koláč s cukrovo-máslovou krustičkou. Dejte si ho ještě teplý!
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 200°C. Na pomoučněném válu rozválejte listové těsto na tloušťku 3mm a dejte na 30 minut odpočinout do chladničky.
2 Mezitím připravte sirup. V rendlíku smíchejte všechny přísady s 80ml vody a zahřívejte na středním plameni do rozpuštění. Přiveďte k varu a vařte 10–15 minut, až vznikne lehký sirup. Vypněte a odložte.
3 Z rozváleného těsta vyřízněte kruh o průměru 23cm, vložte ho na plech vyložený pečicím papírem a odložte. Smíchejte cukr, vanilkovou dřeň a skořici a prosejte.
4 Odřízněte konce jablek a zbytek nakrájejte na mandolíně na tenké plátky. Odstraňte semínka a plátky rozložte na těsto v sou- středných kruzích, přičemž nechte 1cm široký okraj volný. Volný okraj zvedněte vytvarujte do manžety okolo celého koláče. Jablka potřete polovinou másla, posypte polovinou cukrové směsi a pečte 10–15 minut, až těsto začne nabývat a zlátnout.
5 Vyjměte z trouby a potřete zbylým máslem, posypte zbytkem cukrové směsi a vraťte do trouby. Pečte 20–25 minut do tmavě zlata; okraje těsta zakryjte alobalem, pokud se zbarvují příliš rychle. Podávejte horké, pokapané připraveným sirupem a s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Co s jablky: 35 snadných jablečných dezertů, na kterých si pochutnají všichni (35 receptů)
- 20 neodolatelných moučníků z listového těsta(20 receptů)
- Sladká odměna za vysvědčení(32 receptů)
- Vášeň pro jablka: 20 receptů pro milovníky jablek(20 receptů)
- 25 snadných letních moučníků, které se neomrzí(25 receptů)