Do hodiny na stole: Nejlepší recepty pro rychlou rodinnou večeři

Když není času nazbyt a hladové žaludky rodinných příslušníků volají po teplém jídle, je nutné vytáhnout eso z rukávu. Vybrali jsme pro vás recepty, jejichž příprava vám – od prvního otevření lednice až po položení plného talíře na stůl, zabere méně než hodinu času!
Špagety
O Italech je známo, že milují jídlo, ale většinou u jeho přípravy nechtějí ztrácet příliš času, proto se jimi můžete inspirovat. Vděčným rychlým pokrmem jsou bezesporu těstoviny.
- Uvaření těstovin zabere maximálně 7 minut a rychlou rajčatovou omáčku máte hotovou během chvilky.
- Vegetariáni si mohou připravit snadné špagety s pestem a parmazánem nebo italský evergreen za pár korun špagety aglio e olio.
- Pochopitelně podobně rychlá je i příprava koupených bramborových noků, které skvěle ladí s rychlou smetanovou omáčkou. Třeba se špenátem.
Minutková jídla
Zavzpomínejte na stará dobrá hospodská jídla, která kuchaři zvládli připravit do pár minut.
- Uznáváme, že katův šleh, cmunda po kaplicku nebo Cordon Bleu neměly vždy lichotivou pověst, ale když si je uvaříte doma, podle našich receptů, budete velmi mile překvapeni.
Stejně tak Asiaté jsou mistři v rychlé přípravě pokrmů. Ve svých bistrech nabízejí dobroty hotové během několika minut.
- Inspirujte se smaženou rýží s kimči, vietnamskými závitky nebo nudlemi soba se zelenou zeleninou a sezamovo-zázvorovou zálivkou
Smažené pokrmy
Jednou z nejrychlejších tepelných úprav je bezesporu smažení. Je pravda, že se všeobecně neřadí mezi nejzdravější, ale pokud vám nevadí jednou za čas zhřešit, máme několik tipů.
- Naprostou klasikou je smažený vepřový řízek. Ať už z vepřového, kuřecího nebo podle vídeňské tradice z telecího masa.
- Smažený sýr, neboli „smažák“, je pořád stálicí českého pohostinství. Do trojobalu nemusíte vždy obalit jen 30% eidam. Skvělá je gouda, hermelín, camembert, modrý plísňový sýr, mozzarela, olomoucké tvarůžky, nebo mix sýrů.
- Dále můžete vyzkoušet naše recept na smažené houby, zeleninu nebo cukety.
Ryby a mořské plody
Ryby a mořské plody bychom měli jíst alespoň dvakrát týdně, abychom doplnili vitamín D. Dopřát si můžete mořské ryby, lososa, tuňáka, makrelu nebo tresku, ale neměli bychom zapomínat ani na českého kapra, candáta nebo pstruha.
- Protože ryby mají velmi jemné a křehké maso, zpravidla jim stačí jen několik minut na pánvi, v troubě nebo na grilu.
- Podobně na tom jsou i krevety, kalamáry a slávky. Proto jestli vás láká rychlé středomořské jídlo, doporučujeme paellu s kuřetem a plody moře.
Karbanátky – hamburgery
Mleté maso je univerzální první pomoc pro přípravu rychlých obědů a večeří. Proto ho doporučujeme mít vždy po ruce.
- Během chvíle z něj připravíte omáčku na těstoviny, srbské rizoto nebo masové koule.
- Také holandský řízek i karbanátek s bramborovou kaší a okurkou jsou klasikou, na kterou se můžete spolehnout.
- Zbylé masové placičky přidejte do housky s plátky rajčete, cibule, listem ledového salátu a zakápněte dresinkem.
Další rychlé tipy na jídla hotová do hodiny mohou být vaječné omelety, rizota, gnocchi, husté polévky, barevné misky, pizzy, slané koláče atd.
Zdroje informací: Eating Well, časopis Apetit, BBC Good Food
Další inspiraci na bleskové večeře či obědy najdete v kuchařkách edice Apetit, které si můžete objednat přímo zde na našem e-shopu.