Existuje spousta variant slaných koláčů, ale rajčatová je určitě jednou z nejchutnějších. Můžete si je také připravit na později: stačí, když je vyjmete z trouby o pět minut dřív a dopečete až v hodinu H.
Suroviny
listové těsto
500
g
pesto
120
g
rajčatové
mascarpone
250
g
parmazán
15
g
žloutek
2
ks
rajče
8
ks
velké, na plátky
tymián
lístky
z několika větviček
sůl
pepř
Postup
1
Předehřejte troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Z těsta vyválejte dvě placky o velikosti 35–40 cm.
2
Vykrojte z nich po dvou koláčích o průměru zhruba 16 cm a položte je na plechy. V každém koláči vytvořte asi dva centimetry od okraje rýhu kolem dokola.
3
Pesto smíchejte s mascarpone, parmazánem a žloutky; směsí pak pomažte koláče (okraje vynechte). Nahoru skládejte v soustředných kruzích rajčata. Osolte, opepřete a ozdobte tymiánem.
4
Pečte 35–40 minut, dokud není těsto krásně křupavé a rajčata změklá.
Komentáře