Se zeleninou a pikantním sýrem.
Postup
Základní těsto:
Na těsto připravované v robotu vsypte mouku prosátou se solí do nádoby spolu s máslem a promixujte, až směs připomíná drobenku. Přidejte vejce a znovu mixujte, až se směs spojí v těsto. Při ruční výrobě zapracujte kousky másla do mouky prosáté se solí pomocí prstů nebo jídelního nože a pak vpracujte vejce. Těsto nehněťte příliš dlouho, bylo by tuhé.
Kouli těsta zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladničce.
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Do trouby vložte pečicí plech.
Chladné těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše nebo válu, pomocí válečku je přeneste do formy a tlakem prstů jím formu vyložte. Pečlivě vymačkejte do zvlněných okrajů; přes povrch přejeďte válečkem, abyste zarovnali přečnívající okraje. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte list pečicího papíru (nemusí přesně kopírovat tvar formy) a vsypte do něj hrst suchých luštěnin (fazolí). Ty papír zatíží.
Formu položte na rozpálený pečicí plech v troubě (těsto dostane tepelný náraz a dno nebude navlhlé) a pečte 10 minut. Pak opatrně odstraňte papír s luštěninami a pečte dalších 10 minut, až je těsto jemně zlatavé.
Náplň:
Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů.
Na hlubší pánvi nebo v kastrolu rozpusťte máslo a asi 5 minut na něm opékejte všechnu zeleninu. Směs pak zaprašte moukou a zalijte mlékem. Za stálého míchání vařte mírným varem asi pět minut, až vznikne hustá hladká omáčka.
Do omáčky přidejte vejce, promíchejte ji, osolte a opepřete. Směs vlijte do předpečené těstové ,misky‘ a posypte sýrem a rajčaty, nakrájenými na osminky.
Koláč pečte asi 40 minut, až jeho náplň zpevní a zezlátne. Před vyjmutím z formy nechte quiche trochu vychladnout, nejlépe na mřížce.
Komentáře