Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Bramborový koláč - focaccia

Bramborový koláč - focaccia

Hodnocení receptu
Průměr: 3 ()
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3902 kcal
Bílkoviny 146 g
Sacharidy 487 g
Tuky 143 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Voní Itálií

Suroviny

brambory 500 g
uvařené den předem, oloupané a nastrouhané
mouka pšeničná polohrubá 500 g
olivový olej 50 ml
vejce 1 ks
sýr ementál 100 g
nakrájený na kostičky
šunka 150 g
nakrájené na kostičky, lze nahradit uzeným masem
rozmarýn 1 ČL
lístky, čerstvý nebo sušený
sůl
na dochucení
droždí 30 g
cukr 1 kostka
mléko 120 ml
vlažné
tuk
na vymaštění pekáče
žloutek 1 ks
na potření
olivy zelené
na ozdobu
pepř

1Droždí rozdrobte do hrnečku s vlažným mlékem, přidejte cukr, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít, až se začnou tvořit bubliny.

2Nastrouhané brambory dejte do mísy, přisypte mouku, sůl a pepř, přidejte vejce a olej. Promíchejte a přilijte vzešlý kvásek.

3Do směsi zapracujte kostičky sýra a uzeného masa. Vyklopte ji na pomoučenou pracovní plochu a zpracujte v tužší těsto. Vraťte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte vykynout na teplém místě, kde neproudí vzduch.

4Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Těsto rovnoměrně rozprostřete do pekáče a nechte čtvrt hodiny stát v teple, dokud těsto nenakyne ještě asi o třetinu. Potřete ho žloutkem rozmíchaným s trochou vody a do povrchu zapíchejte lístky rozmarýnu a olivy. Pečte 25 až 30 minut, dokud povrch focaccii nezezlátne.

5Nechte koláč trochu vychladnout, nejlépe na mřížce. Podávejte ho rozkrájený na kostky nebo obdélníčky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

Anonym

Tento koláč je úplne super!! Mám veľmi rada slané koláče a tento je obzvlášť veľmi chutný a i hodne sýty, keďže je zemiakový.. Odporúčam vyskúšať :))

Anonym

Recept se nachází v č.11/04, str.56

Anonym

Pekla jsem a pekla, vyše hodiny, uvrchu se udělalal nafouklá kůrka, vespod zůstal lepivý bác. No, snědla jsem to sice, ale nikomu bych to neneabídla jako pohoštění.

Anonym

Ochutnala jsem focacciu v Itálii... ty brambory tam byly navrch zakapané smetanou a posypané sýrem... byla fakt úžasná!!!

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit