Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cibulové koláče
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3188 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 307 g
Tuky 193 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pissaladiere, tak zní originální název francouzského slaného koláče, jehož pikantnost mají kromě cibule na svědomí i olivy a ančovičky. Tradičně se peče na ,plechu‘ z chlebového těsta; naše verze je rychlejší, ale stejně úžasná.

Suroviny

Na náplň
olivový olej extra panenský 2 PL
cibule 500 g
na tenké plátky
česnek 2 stroužky
drobno nasekaný
tymián 2 snítky
čerstvého, nebo 0,5 lžičky sušeného
sůl
pepř
Na základ
olivový olej
na potření
ančovičky (konzerva) 50 g
odkapané z oleje a podélně rozpůlené
vypeckované
petrželka 1 svazek
malý, nasekané najemno

Postup

1

Cibulovou náplň si můžete připravit i den předem. Všechny suroviny na ni vložte do většího kastrolu se silným dnem, lehce osolte a vydatně opepřete. Na mírném plameni a pod pokličkou duste asi půl hodiny, až cibule úplně zvláční. Je důležité dusit pomalu, protože to cibuli dodá správně sladkou chuť. Během dušení občas promíchejte. Směs by měla být vlahá, ale neměla by obsahovat příliš mnoho vody ani by se neměla přichytávat dna. Pokud je v kastrolu moc tekutiny, nechte ji na zvýšeném plameni a bez pokličky odpařit. Až směs dosáhne požadované hustoty, vyjměte větvičky tymiánu (sušené lístky ponechte) a bobkový list.

2

Těsto rozválejte na centimetrovou výšku a vykrojte z něj čtyři kola o průměru patnáct centimetrů; pomůže vám poklička nebo dezertní talířek. Položte na plech a ten potom vložte asi na dvacet minut do chladničky.

3

Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů. Náplň rozestřete na podklady tak, abyste nechali asi centimetrový volný okraj. Pak na ni položte po čtyřech proužcích ančovičky tak, aby tvořily efektní mřížku, a doprostřed čtvercových polí dejte olivy – přesně takhle má být tradiční pissaladiere ozdobena. Okraje lehce potřete olejem.

4

Vložte do trouby a pečte deset minut, pak teplotu stáhněte na 190, u horkovzdušné trouby na 170 stupňů, a pečte ještě deset až patnáct minut, aby okraje koláčů vyběhly a byly pěkně zlatavé. Před podáváním pissaladiere posypte trochou nasekané petrželky a podávejte. Tyto slané koláče jsou báječné jak horké, tak i při pokojové teplotě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Komentáře

04.09.2007 20:53
Recept se nachází v č.4/06, str.33