Čerstvé bylinky a třešňová rajčátka jsou základními surovinami letních omáček na těstoviny – volte proto vždycky jen ty nejlepší.
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 200 °C. Smíchejte protlak, ocet a rajčata a dejte na jednu stranu pekáče. Lilek rozložte na druhou stranu. Vše pokapejte olivovým olejem a posypte chilli a oreganem. Osolte a pečte zhruba 30 minut, až je lilek měkký a rajčata popraskaná.
2 Mezitím těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Sceďte je a uchovejte trochu vody.
3 Vyjměte pekáč z trouby a promíchejte s těstovinami a asi 1/3 hrnku vody z vaření. Posypte ricottou, bazalkou a podávejte.
VYZKOUŠEJTE TAKÉ:
TĚSTOVINY PUTTANESCA S ČERSTVÝMI RAJČATY
PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ PRO 4 OSOBY ■ VELMI SNADNÉ
1 Ve velké míse podrťte 2 lžíce kaparů, 3 sardelové filety, nasekané, 2 velká zralá rajčata, nakrájená na kostičky, 2 hrsti odpeckovaných zelených oliv, nasekaných nahrubo, 125ml panenského olivového oleje a špetku drcených sušených chilli papriček (nebo podle chuti). Směs by se měla propojit, ale nerozmačkejte ji úplně na kaši. Odložte.
2 Oblíbené krátké těstoviny (400g) uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Sceďte a promíchejte s připravenou omáčkou a hrstí nasekaných bazalkových lístků. Ochutnejte, případně dosolte a ihned podávejte.