Nová registrace Zapomenuté heslo

30 receptů na snadná vegetariánská jídla, která v létě oceníte

12. 7. 2022
Letní zeleninový salát s rajčaty
Jez Timms, Unsplash

Když je venku vedro, je čas nechat spolu se sluncem zazářit také letní recepty plné zeleniny. Při jejich přípravě se nezpotíte, mnohdy ani nepotřebujete zapínat sporák nebo troubu. Příjemný bonus navíc: na většinu z nich vám stačí necelá půlhodinka času v kuchyni.

Vybrali jsme pro vás bezmasá jídla, která jsou plná lahodné zeleniny a ovoce, jež chutnají nejlépe právě v létě. Rajčata, cukety, okurky, nové brambory nebo třeba meloun či borůvky tvoří dokonalý základ nejen pro saláty.

Nápadité vegetariánské recepty, jako jsou náš božský duhový sendvič, těstoviny s bezpracnou omáčkou z trouby nebo studená okurková polévka s bylinkami, představují jednoduchý a zdravý způsob, jak si zpříjemnit každý prázdninový den.

Aby zelenina zasytila

  • Při přípravě zeleninového jídla myslete na to, že kromě pořádné porce čerstvé zeleniny by mělo obsahovat také nějaké sytivé složky.
  • Ty zastanou produkty plné bílkovin jako vejce, sýr, tempeh, tofu, luštěniny –⁠ fazole, čočka či cizrna.
  • Ti, kteří jedí maso, si k vegetariánskému základu můžou přidat třeba kousek ryby či zbytek pečeného kuřete od nedělního oběda.
  • Výživovou hodnotu i chuť jídla vylepší také panenský rostlinný olej, oříšky a semínka.

4 kroky k rychlé letní večeři

1 Vařte z pár sezónních surovin

V létě oceníte jídla, která nejsou příliš komplikovaná. Suroviny jsou teď v nejlepší formě, stačí jich nakombinovat dva tři druhy, k tomu zvolit jednoduchou úpravu. Inspirujte se ve Středomoří.

2 Vařte účelně

Volte jednoduchá jídla, která vyžadují minimum práce a času u sporáku. V létě vyhrávají pokrmy, které stačí smíchat v jedné míse, hodit společně na pekáč nebo jen rychle povařit.

3 Zapojte pomocníky z mrazáku a spíže

Hotový vývar zvýrazní chuť zeleninové polévky, chlazené gnocchi se strouhaným parmazánem zajistí večeři za 15 minut a za koupené bylinkové pesto vám také hlavu nikdo neutrne. Hlavní je kombinovat suroviny s citem.

4 Vařte do zásoby

Většinu z následujících jídel připravíte do třiceti minut, mnohá z nich dokonce za necelou čtvrthodinku. Dopřejte si pořádnou, poctivě připravenou večeři a udělejte rovnou o porci navíc, kterou si pak můžete vzít druhý den do práce.

  • U salátu doporučujeme dát zvlášť zeleninu, zvlášť zálivku a smíchat je až těsně před obědem.

Zdroj informací: Yotam Ottolenghi – Plenty more, Ivana Stenzlová – Dej tělu šanci k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví

Recepty

Toskánská rajčatovo-chlebová polévka
Toskánská rajčatovo-chlebová polévka
< 10 min
Středomořský okurkový salát
< 30 min
Rigatoni s omáčkou alla Norma z trouby
Rigatoni s omáčkou alla Norma z trouby
< 60 min
Salát panzanella
Salát panzanella
< 45 min
Hummus se salátem & tortillové chipsy
Hummus se salátem & tortillové chipsy
< 20 min
Quinoa s volským okem a avokádem
Quinoa s volským okem a avokádem
< 60 min
Rajčatovo-melounové gazpacho
Rajčatovo-melounové gazpacho
< 10 min
Cuketový koláč se sýrem
< 60 min
Studená okurková polévka s jogurtem a koprem
Studená okurková polévka s jogurtem a koprem
< 20 min
Cuketové placičky s okurkovým salátkem
Cuketové placičky s okurkovým salátkem
> 60 min
Rajčatové rizoto
Rajčatové rizoto
< 30 min
Ratatouille na toustech
Ratatouille na toustech
> 60 min
Šťavnaté sendviče s hummusem
Šťavnaté sendviče s hummusem
< 20 min
Okurkový salát s kefírovou zálivkou a falafelem
Okurkový salát s kefírovou zálivkou a falafelem
< 10 min
Cuketový salát s krutony
< 20 min
Cuketové placičky s halloumi
Cuketové placičky s haloumi
< 30 min
Bramborový salát s rajčaty a mozzarellou
Bramborový salát s rajčaty a mozzarellou
< 60 min
Tabbouleh z quinoy s petrželkou a lilkovým dipem
> 60 min
Linguine s ricottou, fenyklem, citronem a chilli
Linguine s ricottou, fenyklem, citronem a chilli
< 20 min
Italská cuketová polévka
Italská cuketová polévka
< 30 min
Bulgurový tabbouleh s kadeřávkem
Bulgurový tabbouleh s kadeřávkem
< 30 min
Quinoový salát ochucený černým čajem a sezamem
Quinoový salát ochucený černým čajem a sezamem
< 20 min
Bageta s marinovanou zeleninou
Bageta s marinovanou zeleninou
< 20 min
Pizza z polenty
Pizza z polenty
< 10 min
Quesadilly s kadeřávkem
Quesadilly s kadeřávkem
< 30 min
Jednozrnkový či špaldový salát s okurkami a stonkovou brokolicí
Jednozrnkový či špaldový salát s okurkami a stonkovou brokolicí
> 60 min
Duhové sendviče
Duhové sendviče
< 60 min
Bouchané brambory s ředkvičkami a omáčkou aïoli
Bouchané brambory s ředkvičkami a omáčkou aïoli
< 60 min
Melounový salát s mátou & fetou
Melounový salát s mátou & fetou
< 10 min
Salát s cizrnou a lilkem
< 20 min
Řecký salát s cizrnou a rýží natural
< 10 min
Těstoviny s cuketou, hráškem a jogurtem
Těstoviny s cuketou, hráškem a jogurtem
< 45 min
Tousty s kořeněným lilkem
Tousty s kořeněným lilkem
< 60 min

Sdílet kolekci receptů

Jednoduché recepty Vegetariánská kuchyně Sezona

Podobné kolekce receptů