Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

30 receptů na snadná vegetariánská jídla, která v létě oceníte

30 receptů na snadná vegetariánská jídla, která v létě oceníte
ZDROJ: Jez Timms, Unsplash

Když je venku vedro, je čas nechat spolu se sluncem zazářit také letní recepty plné zeleniny. Při jejich přípravě se nezpotíte, mnohdy ani nepotřebujete zapínat sporák nebo troubu. Příjemný bonus navíc: na většinu z nich vám stačí necelá půlhodinka času v kuchyni.

Vybrali jsme pro vás bezmasá jídla, která jsou plná lahodné zeleniny a ovoce, jež chutnají nejlépe právě v létě. Rajčata, cukety, okurky, nové brambory nebo třeba meloun či borůvky tvoří dokonalý základ nejen pro saláty.

Nápadité vegetariánské recepty, jako jsou náš božský duhový sendvič, těstoviny s bezpracnou omáčkou z trouby nebo studená okurková polévka s bylinkami, představují jednoduchý a zdravý způsob, jak si zpříjemnit každý prázdninový den.

Aby zelenina zasytila

  • Při přípravě zeleninového jídla myslete na to, že kromě pořádné porce čerstvé zeleniny by mělo obsahovat také nějaké sytivé složky.
  • Ty zastanou produkty plné bílkovin jako vejce, sýr, tempeh, tofu, luštěniny –⁠ fazole, čočka či cizrna.
  • Ti, kteří jedí maso, si k vegetariánskému základu můžou přidat třeba kousek ryby či zbytek pečeného kuřete od nedělního oběda.
  • Výživovou hodnotu i chuť jídla vylepší také panenský rostlinný olej, oříšky a semínka.

4 kroky k rychlé letní večeři

1 Vařte z pár sezónních surovin

V létě oceníte jídla, která nejsou příliš komplikovaná. Suroviny jsou teď v nejlepší formě, stačí jich nakombinovat dva tři druhy, k tomu zvolit jednoduchou úpravu. Inspirujte se ve Středomoří.

2 Vařte účelně

Volte jednoduchá jídla, která vyžadují minimum práce a času u sporáku. V létě vyhrávají pokrmy, které stačí smíchat v jedné míse, hodit společně na pekáč nebo jen rychle povařit.

3 Zapojte pomocníky z mrazáku a spíže

Hotový vývar zvýrazní chuť zeleninové polévky, chlazené gnocchi se strouhaným parmazánem zajistí večeři za 15 minut a za koupené bylinkové pesto vám také hlavu nikdo neutrne. Hlavní je kombinovat suroviny s citem.

4 Vařte do zásoby

Většinu z následujících jídel připravíte do třiceti minut, mnohá z nich dokonce za necelou čtvrthodinku. Dopřejte si pořádnou, poctivě připravenou večeři a udělejte rovnou o porci navíc, kterou si pak můžete vzít druhý den do práce.

  • U salátu doporučujeme dát zvlášť zeleninu, zvlášť zálivku a smíchat je až těsně před obědem.

Zdroj informací: Yotam Ottolenghi – Plenty more, Ivana Stenzlová – Dej tělu šanci k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví