Jednoduché recepty z lilku i světové speciality, na kterých si pochutnáte nejen během grilovací sezony
Lilek, známý také jako baklažán je perfektní zelenina, kterou lze připravit na mnoho způsobů. Pokud jste s ním dosud neměli tu čest a nevíte, jak ho zpracovat, připravili jsme pro vás výběr jednoduchých receptů z lilku. Vybere si každý.
Lilek si díky svému bohatému využití a výjimečné chuti získal pevné místo v mnoha kuchyních po celém světě. Pochází z jižní Evropy, ale jeho obliba se rozšířila do mnoha různých kultur, od Středomoří až po Asii.
Má fialovou barvu, hladkou lesklou slupku a jemnou, houbovitou dužinu s drobnými semínky.
- Druhově je příbuzný s rajčaty a brambory.
- Obsahuje fosfor, vápník, draslík, hořčík, železo a mangan.
- Dále se uvádí, že snižuje obsah cholesterolu v krvi a podporuje činnost jater.
Jak chutná lilek?
Chuť lilku je jemná, s mírným nádechem hořkosti, která se při správné přípravě ztrácí. Syrový lilek má spíše neutrální chuť, která se vařením a kořeněním výrazně promění.
Při tepelném zpracování, jako je pečení, smažení na pánvi nebo úpravě na grilu, dužina měkne, což dodává pokrmům bohatost.
- Lilek dobře absorbuje chutě ostatních surovin a tím tvoří ideální základ pro kořeněná a aromatická jídla.
- Navíc patří mezi ty druhy zeleniny, které se nedají jíst zasyrova, a proto je vždy nutné, aby před konzumací prošel vždy tepelnou úpravou.
Potit nebo nepotit?
Kdysi bývalo nutné lilek osolit a nechat ho tzv. vypotit, aby ztratil hořkou chuť a také jedovaté látky. Moderní odrůdy, ať už fialové, žíhané nebo bílé, vejčité či kulaté, které jsou dnes u nás také k dostání, to zpravidla nevyžadují.
Ovšem přeci jen tato fáze má stále něco do sebe, protože nasolení dužinu zvláční a zároveň zmírní vodnatost lilku.
- Plátky lilku osolte a nechte přibližně 15 – 20 minut odpočinout. Mezi tím se na dužině promění sůl v kapičky tekutiny, kterou následně opláchněte pod tekoucí vodou a usušte papírovou kuchyňskou utěrkou. Takto připravené lilky můžete dál zpracovat.
Jak zpracovat lilek?
Lilek je ideální zeleninou pro vegetariánskou a veganskou kuchyni, protože díky své masité struktuře a schopnosti absorbovat chutě se stává vynikajícím základem pro bezmasé recepty, jako například vegetariánský burger, plněné lilky nebo zeleninová lasagne.
- Ve středomořské kuchyni se lilek často používá v kombinaci s rajčaty, cuketou, česnekem, olivovým olejem a bylinkami, jako je bazalka, oregano, tymián.
- V asijských receptech ho zase doplňují fermentované sojové produkty, jakými jsou miso pasta, sojová omáčka a z koření třeba zázvor nebo chilli.
- Také skvěle ladí s luštěninami, rýží a těstovinami, proto je ideální surovinou do zapékaných pokrmů a nákypů.
- Výborný je také v kombinaci se sýry, zejména s parmazánem, fetou a mozzarellou.
Co se dá udělat z lilku?
Využití lilku v kuchyni je takřka nekonečné a jeho univerzálnost a schopnost přizpůsobit se různým chutím a texturám z něj činí nepostradatelnou ingredienci, což dokazuje také výčet receptů pod článkem.
Pečený lilek
Pečený lilek je oblíbený díky své jemné a krémové konzistenci. Stačí ho nakrájet na plátky nebo půlky, pokapat olivovým olejem, osolit a péct v troubě do změknutí.
- Pečený lilek lze použít jako přílohu, nebo základ pro další pokrmy, jako třeba lilkový baba ganuš, lilkový dip s chorizem nebo kaviár z lilku.
Grilovaný lilek
Lilek nakrájený na plátky nebo kostky, potřený olejem a kořením, a následně grilovaný do změknutí a zkaramelizování, získá kouřovou chuť, která zvýrazní jeho přirozenou sladkost.
- Uplatníte ho do salátů, sendvičů nebo jako samostatnou přílohu. Pokud nemáte zrovna rozpálený gril, můžete lilek připravit také na pánvi.
Zapečený lilek
Dobře a jednoduše lze lilek také zapéct. Skvěle si rozumí s tradičními italskými ingrediencemi – těstoviny, rajčata, sýr a bylinky.
- Z této kombinace snadno vytvoříte zeleninové lasagne, těstoviny s pečenými rajčaty, lilkem a mozzarellou nebo vegetariánskou musaku s fetou.
- Výborná je také řecká nebo turecká moussaka, kterou můžete připravit na mnoho různých způsobů. Ovšem v kompilaci najdete i jiné možnosti, nejen na to, jak a s čím zapéct lilek.
Zdoj informací: Apetit