Nová registrace Zapomenuté heslo

Jednoduché recepty z lilku i světové speciality, na kterých si pochutnáte nejen během grilovací sezony

Lilky s vůní ryb
Olive Magazine / Immediate Media

Lilek, známý také jako baklažán je perfektní zelenina, kterou lze připravit na mnoho způsobů. Pokud jste s ním dosud neměli tu čest a nevíte, jak ho zpracovat, připravili jsme pro vás výběr jednoduchých receptů z lilku.  Vybere si každý.

Lilek si díky svému bohatému využití a výjimečné chuti získal pevné místo v mnoha kuchyních po celém světě. Pochází z jižní Evropy, ale jeho obliba se rozšířila do mnoha různých kultur, od Středomoří až po Asii.

Má fialovou barvu, hladkou lesklou slupku a jemnou, houbovitou dužinu s drobnými semínky.

  • Druhově je příbuzný s rajčaty a brambory.
  • Obsahuje fosfor, vápník, draslík, hořčík, železo a mangan.
  • Dále se uvádí, že snižuje obsah cholesterolu v krvi a podporuje činnost jater.

Jak chutná lilek?

Chuť lilku je jemná, s mírným nádechem hořkosti, která se při správné přípravě ztrácí. Syrový lilek má spíše neutrální chuť, která se vařením a kořeněním výrazně promění.

Při tepelném zpracování, jako je pečení, smažení na pánvi nebo úpravě na griludužina měkne, což dodává pokrmům bohatost.

  • Lilek dobře absorbuje chutě ostatních surovin a tím tvoří ideální základ pro kořeněná a aromatická jídla.
  • Navíc patří mezi ty druhy zeleniny, které se nedají jíst zasyrova, a proto je vždy nutné, aby před konzumací prošel vždy tepelnou úpravou.

Potit nebo nepotit?

Kdysi bývalo nutné lilek osolit a nechat ho tzv. vypotit, aby ztratil hořkou chuť a také jedovaté látky. Moderní odrůdy, ať už fialové, žíhané nebo bílé, vejčité či kulaté, které jsou dnes u nás také k dostání, to zpravidla nevyžadují.

Ovšem přeci jen tato fáze má stále něco do sebe, protože nasolení dužinu zvláční a zároveň zmírní vodnatost lilku.

  • Plátky lilku osolte a nechte přibližně 15 – 20 minut odpočinout. Mezi tím se na dužině promění sůl v kapičky tekutiny, kterou následně opláchněte pod tekoucí vodou a usušte papírovou kuchyňskou utěrkou. Takto připravené lilky můžete dál zpracovat.

Jak zpracovat lilek?

Lilek je ideální zeleninou pro vegetariánskou a veganskou kuchyni, protože díky své masité struktuře a schopnosti absorbovat chutě se stává vynikajícím základem pro bezmasé recepty, jako například vegetariánský burger, plněné lilky nebo zeleninová lasagne.

  • Ve středomořské kuchyni se lilek často používá v kombinaci s rajčaty, cuketou, česnekem, olivovým olejem a bylinkami, jako je bazalka, oregano, tymián.
  • V asijských receptech ho zase doplňují fermentované sojové produkty, jakými jsou miso pasta, sojová omáčka a z koření třeba zázvor nebo chilli.
  • Také skvěle ladí s luštěninami, rýží a těstovinami, proto je ideální surovinou do zapékaných pokrmů a nákypů.
  • Výborný je také v kombinaci se sýry, zejména s parmazánem, fetou a mozzarellou.

Co se dá udělat z lilku?

Využití lilku v kuchyni je takřka nekonečné a jeho univerzálnost a schopnost přizpůsobit se různým chutím a texturám z něj činí nepostradatelnou ingredienci, což dokazuje také výčet receptů pod článkem.  

Pečený lilek

Pečený lilek je oblíbený díky své jemné a krémové konzistenci. Stačí ho nakrájet na plátky nebo půlky, pokapat olivovým olejem, osolit a péct v troubě do změknutí.

Grilovaný lilek

Lilek nakrájený na plátky nebo kostky, potřený olejem a kořením, a následně grilovaný do změknutí a zkaramelizování, získá kouřovou chuť, která zvýrazní jeho přirozenou sladkost.

  • Uplatníte ho do salátů, sendvičů nebo jako samostatnou přílohu. Pokud nemáte zrovna rozpálený gril, můžete lilek připravit také na pánvi.

Zapečený lilek

Dobře a jednoduše lze lilek také zapéct. Skvěle si rozumí s tradičními italskými ingrediencemi – těstoviny, rajčata, sýr a bylinky.

Zdoj informací: Apetit

Recepty

Lilková pizza po sicilsku
Lilková pizza po sicilsku
< 60 min
Ryba na víně se zeleninou
< 60 min
Lilková parmigiana
> 60 min
Salát s vejci a grilovaným lilkem
Salát s vejci a grilovaným lilkem
< 60 min
Masové ragú v rolovaném lilku
Masové ragú v rolovaném lilku
> 60 min
Lucčina musaka
< 60 min
Mezze
< 60 min
Grilovaná zelenina s bazalkou
Grilovaná zelenina s bazalkou
< 60 min
Rigatoni s omáčkou alla Norma z trouby
Rigatoni s omáčkou alla Norma z trouby
< 60 min
Lilkový burger s pestem
Lilkový burger s pestem
< 30 min
Kuskusový salát s grilovanou zeleninou
< 60 min
Tousty s kořeněným lilkem
Tousty s kořeněným lilkem
< 60 min
Lilkové rolky s ricottou & omáčka z pečené papriky
Lilkové rolky s ricottou & omáčka z pečené papriky
< 60 min
Lasagne s trojím sýrem & lilkem
> 60 min
Ratatouille s bazalkou
Ratatouille s bazalkou
< 60 min
Letní caponata
Letní caponata
< 75 min
Lilkový baba ganuš
Lilkový baba ganuš
< 60 min
Karbanátky s lilkem
< 30 min
Türlü aneb ratatouille po turecku
> 60 min
Plněné lilky s rajčaty, olivami a fetou
Plněné lilky s rajčaty, olivami a fetou
< 60 min
Pasta alla Norma
Pasta alla Norma
< 60 min
Zapečené lilky po italsku
Zapečené lilky po italsku
< 45 min
Pečený plněný lilek
Pečený plněný lilek
< 90 min
Lilek zapečený s fetou
Lilek zapečený s fetou
> 60 min
Nakládané lilky
Nakládané lilky
< 60 min
Lilek a cukety a papriky z pánve
Lilek a cukety a papriky z pánve
< 60 min
Lasagne s lilkem a čerstvými rajčaty
< 60 min
Lilek s parmazánem
< 20 min
Těstoviny s pečenými rajčaty, lilkem a mozzarellou
> 60 min
Kaviár z lilku
Kaviár z lilku
< 30 min
Pečené lilky s čočkou a kozím sýrem
Pečené lilky s čočkou a kozím sýrem
> 60 min
Lilky s parmazánem
Lilky s parmazánem
< 20 min
Vepřové s lilkem
< 60 min
Salát s grilovaným lilkem
Salát s grilovaným lilkem
> 60 min
Salát s cizrnou a lilkem
< 20 min
Džuveč s lilkem
> 60 min
Gobetti rigati (Adriana) s lilkem, olivami, cizrnou a sýrem halloumi
Těstoviny al dente s opečeným lilkem, sýrem a mátou aneb Řecko na talíři
< 60 min
Lilky s vůní ryb
Lilky s vůní ryb
> 60 min
Cukety a lilky (s náplní)
Cukety a lilky (s náplní)
< 10 min
Mezze s ožehnutými baby lilky
< 30 min
Zapečené ziti
Zapečené těstoviny ziti s lilkem a ricottou
< 120 min
Vepřové kotlety na lilku
Vepřové kotlety na lilku
< 30 min
Lilek s terijaki omáčkou a rýží
Lilek s terijaki omáčkou a rýží
< 60 min
Grilované lilky s jogurtem a mátou
< 60 min
Krémové kari s lilkem
< 60 min
Grilované lilky s pastou miso a s naloženou ředkví
Grilované lilky s pastou miso a s naloženou ředkví
< 60 min
Těstoviny s lilkem a kouřovou omáčkou
Těstoviny s lilkem a kouřovou omáčkou
> 60 min
Bleskové rajčatové kari s lilkem
Bleskové rajčatové kari s lilkem
< 30 min
Lilek s kuskusovým salátem
Lilek s kuskusovým salátem
< 60 min
Burger s grilovaným lilkem, rajčaty a sýrem
> 60 min
Lilek s mátou a kozím sýrem
< 60 min
Kouřový lilek s pečenými paprikami a granátovým jablkem
Kouřový lilek s pečenými paprikami a granátovým jablkem
< 20 min
Kari z ožehnutého lilku
Kari z ožehnutého lilku
< 60 min
Lilek na grilu s houbami a omáčkou z podmáslí
< 10 min
Lilky s neapolskou omáčkou
Lilky s neapolskou omáčkou
< 30 min
Ratatouille
Ratatouille
< 60 min
Řecká musaka
Řecká musaka
< 120 min
Vegetariánská musaka s fetou
Vegetariánská musaka s fetou
< 60 min
Ratatouille s kozím sýrem a bylinkovou drobenkou
Ratatouille s kozím sýrem a bylinkovou drobenkou
< 60 min
Chléb s grilovanou zeleninou
< 60 min
Lilkové kuličky
Lilkové kuličky
> 60 min
Ratatouille na toustech
Ratatouille na toustech
> 60 min
Lilkový salát s kuskusem
Lilkový salát s kuskusem
< 60 min
Lilkový salát s kapary
< 20 min
Tabbouleh z quinoy s petrželkou a lilkovým dipem
> 60 min
Zapečené lilkové závitky s masem
Zapečené lilkové závitky s masem
< 60 min
Lilkový dip s chorizem
Lilkový dip s chorizem
< 60 min
Pizzy po řecku
Pizzy po řecku
< 10 min
Lilkový salát s pitou
Lilkový salát s pitou
< 20 min

Sdílet kolekci receptů

Ze zeleniny Zelenina Jak na to Jak zpracovat zbytky jídel Světová kuchyně Jednoduché recepty

Podobné kolekce receptů