Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jednoduché recepty z lilku i světové speciality, na kterých si pochutnáte nejen během grilovací sezony

Jednoduché recepty z lilku i světové speciality, na kterých si pochutnáte nejen během grilovací sezony
ZDROJ: Olive Magazine / Immediate Media

Lilek, známý také jako baklažán je perfektní zelenina, kterou lze připravit na mnoho způsobů. Pokud jste s ním dosud neměli tu čest a nevíte, jak ho zpracovat, připravili jsme pro vás výběr jednoduchých receptů z lilku.  Vybere si každý.

Lilek si díky svému bohatému využití a výjimečné chuti získal pevné místo v mnoha kuchyních po celém světě. Pochází z jižní Evropy, ale jeho obliba se rozšířila do mnoha různých kultur, od Středomoří až po Asii.

Má fialovou barvu, hladkou lesklou slupku a jemnou, houbovitou dužinu s drobnými semínky.

  • Druhově je příbuzný s rajčaty a brambory.
  • Obsahuje fosfor, vápník, draslík, hořčík, železo a mangan.
  • Dále se uvádí, že snižuje obsah cholesterolu v krvi a podporuje činnost jater.

Jak chutná lilek?

Chuť lilku je jemná, s mírným nádechem hořkosti, která se při správné přípravě ztrácí. Syrový lilek má spíše neutrální chuť, která se vařením a kořeněním výrazně promění.

Při tepelném zpracování, jako je pečení, smažení na pánvi nebo úpravě na griludužina měkne, což dodává pokrmům bohatost.

  • Lilek dobře absorbuje chutě ostatních surovin a tím tvoří ideální základ pro kořeněná a aromatická jídla.
  • Navíc patří mezi ty druhy zeleniny, které se nedají jíst zasyrova, a proto je vždy nutné, aby před konzumací prošel vždy tepelnou úpravou.

Potit nebo nepotit?

Kdysi bývalo nutné lilek osolit a nechat ho tzv. vypotit, aby ztratil hořkou chuť a také jedovaté látky. Moderní odrůdy, ať už fialové, žíhané nebo bílé, vejčité či kulaté, které jsou dnes u nás také k dostání, to zpravidla nevyžadují.

Ovšem přeci jen tato fáze má stále něco do sebe, protože nasolení dužinu zvláční a zároveň zmírní vodnatost lilku.

  • Plátky lilku osolte a nechte přibližně 15 – 20 minut odpočinout. Mezi tím se na dužině promění sůl v kapičky tekutiny, kterou následně opláchněte pod tekoucí vodou a usušte papírovou kuchyňskou utěrkou. Takto připravené lilky můžete dál zpracovat.

Jak zpracovat lilek?

Lilek je ideální zeleninou pro vegetariánskou a veganskou kuchyni, protože díky své masité struktuře a schopnosti absorbovat chutě se stává vynikajícím základem pro bezmasé recepty, jako například vegetariánský burger, plněné lilky nebo zeleninová lasagne.

  • Ve středomořské kuchyni se lilek často používá v kombinaci s rajčaty, cuketou, česnekem, olivovým olejem a bylinkami, jako je bazalka, oregano, tymián.
  • V asijských receptech ho zase doplňují fermentované sojové produkty, jakými jsou miso pasta, sojová omáčka a z koření třeba zázvor nebo chilli.
  • Také skvěle ladí s luštěninami, rýží a těstovinami, proto je ideální surovinou do zapékaných pokrmů a nákypů.
  • Výborný je také v kombinaci se sýry, zejména s parmazánem, fetou a mozzarellou.

Co se dá udělat z lilku?

Využití lilku v kuchyni je takřka nekonečné a jeho univerzálnost a schopnost přizpůsobit se různým chutím a texturám z něj činí nepostradatelnou ingredienci, což dokazuje také výčet receptů pod článkem.  

Pečený lilek

Pečený lilek je oblíbený díky své jemné a krémové konzistenci. Stačí ho nakrájet na plátky nebo půlky, pokapat olivovým olejem, osolit a péct v troubě do změknutí.

Grilovaný lilek

Lilek nakrájený na plátky nebo kostky, potřený olejem a kořením, a následně grilovaný do změknutí a zkaramelizování, získá kouřovou chuť, která zvýrazní jeho přirozenou sladkost.

  • Uplatníte ho do salátů, sendvičů nebo jako samostatnou přílohu. Pokud nemáte zrovna rozpálený gril, můžete lilek připravit také na pánvi.

Zapečený lilek

Dobře a jednoduše lze lilek také zapéct. Skvěle si rozumí s tradičními italskými ingrediencemi – těstoviny, rajčata, sýr a bylinky.

Zdoj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Mezze
Do hodiny
Velmi snadné