Houbový kuba může mít i velmi nápadité využití! Dokazuje to paní Hana Hrbková, maminka naší fotografky. Kroupy nahrazuje rýží a podává ho celoročně jako přílohu k masům.
Postup
Rýži uvařte podle návodu na obalu. Mražené houby rozmrazte. Pokud máte sušené, povařte je několik minut ve vodě nebo v mléce. Potom je slijte a vymačkejte přebytečnou tekutinu.
Cibuli nakrájejte nadrobno. Na pánvi rozpalte tři lžíce sádla a osmahněte na něm cibulku.
Pak přidejte houby a zhruba deset minut je poduste. Přihoďte česnek a majoránku; promíchejte, ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete. Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.
Podušené houby smíchejte s uvařenou rýží, nasypte do vymazaného pekáčku nebo ohnivzdorné misky a přibližně čtvrt hodiny zapékejte.
Komentáře