Vylepšená tradice houbového kuby, do které přijdou jak čerstvé, tak sušené houby.
Suroviny
1 Sušené houby zalijte v hrnci 250ml vroucí vody a 30–45 minut nechte stát přikryté, aby změkly. Kroupy operte ve studené vodě. V kastrolu na polovině sádla opékejte cibuli asi 5 minut dosklovita, pak přidejte kroupy a míchejte další 2 minuty. Osolte, okmínujte, zalijte sušenými houbami i s nálevem a dolijte vodou tak, aby byly kroupy potopené. Přiklopte a uvařte doměkka. Troubu předehřejte na 180°C.
2 Čerstvé houby nakrájejte na plátky a opékejte na zbylém sádle asi 10 minut. Opatrně vmíchejte do uvařených krupek, okořeňte česnekem, majoránkou, případně i pepřem a promíchejte.
3 Kubu vsypte do vymaštěného pekáče nebo 6-8 ohnivzdorných misek, pokropte rozpuštěným sádlem a zapékejte zhruba 25 minut. Podávejte ozdobené petrželkou.