Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuba

Houbový kuba nebo také hubník se na štědrovečerním stole objevil mnohem dříve, než smažený kaprbramborovým salátem. Jeho základ tvoří kroupy, kterým dodávají chuť houby, česnek, majoránka a na sádle osmažená cibulka. Naši předci žili skromně a stejně tak vypadal i jejich jídelníček. Pokud si po jejich vzoru chcete vychutnat letošní Vánoce i vy, pak z našich receptů na staročeského kubu si rozhodně vyberete.

...

 

  • Kubu můžete připravit jak z ječných krup, tak také z jáhel, pohanky nebo rýže.
  • Zásadní ingrediencí jsou houby, které můžete použít jak čerstvé, tak sušené.
  • Zvolte raději houby hřibovité, naopak se vyhněte kupovaným žampionům, které jsou chuťově nevýrazné.
  • Právě houby jsou důvodem, proč se pokrmu také říká „černý kuba“. Za jeho zbarvení může houba zvaná stroček trubkovitý, jenž hojně roste v listnatých lesech na jihu Čech.
  • Kuba je sytý a vydatný pokrm, proto se ho neostýchejte vařit po celou zimu, nejen jako součást štědrovečerního menu.

Celý popis
Kuba
Do hodiny
Velmi snadné