Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jáhlový kuba
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1790 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 293 g
Tuky 30 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Houby ve vánočních lidových pokrmech zastupují maso a jsou také symbolem bohatství, protože jsou stejně jako ořechy a ovoce spojené s představou rychlého růstu. A k tomuhle jmění se dá v lese přijít zadarmo i dnes!

Suroviny

hřibovité
jáhly 300 g
co nejčerstvější
vývar zeleninový 500 ml
sůl
+ navíc na vymazání a pokapání
nakrájená najemno
kmín 1 ČL
drcený
česnek 6 stroužků
podle chuti, prolisované
majoránka (drhnutá) 1 PL
majoránka (čerstvá)
na ozdobení

Postup

1

Houby namočte v hrnku do studené vody a nechte je přes noc nabobtnat. Jáhly několikrát spařte vroucí vodou, aby nebyly hořké. V hrnci přiveďte k varu vývar a přidejte vodu z hub (houby uchovejte), celkově by tekutiny mělo být 600 ml. Do vroucího vývaru vsypte jáhly a osolte. Vařte prudčeji 5 minut, pak stáhněte z plotny, přikryjte a nechte pod poklicí 15 minut dojít: vývar by se měl vsáknout a jáhly změknout.

2

V pánvi rozehřejte 1 lžíci sádla a opečte na něm cibuli dosklovita. Přidejte houby, kmín, osolte a poduste doměkka. Zapékací misky vymažte sádlem. Houby promíchejte s jáhlami, česnekem a sušenou majoránkou. Směs rozdělte do zapékacích misek a povrch pokapejte rozpuštěným sádlem. Pečte na 180°C 20–25 minut dozlatova. Hotového kubu ozdobte lístky čerstvé majoránky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...