Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jáhlový kuba

Houby ve vánočních lidových pokrmech zastupují maso a jsou také symbolem bohatství, protože jsou stejně jako ořechy a ovoce spojené s představou rychlého růstu. A k tomuhle jmění se dá v lese přijít zadarmo i dnes!

Vydání: 2019/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ namočení hub
PT25M
Pečení 0:25
Z plechu Česká

Ingredience

    • 90 g sušených hřibovitých hub
    • 300 g jáhel, co nejčerstvějších
    • 500 ml zeleninového vývaru
    • sůl
    • 1 lžíce sádla + navíc na vymazání a pokapání
    • 1 cibule, nakrájená najemno
    • 1 lžička drceného kmínu
    • 4–6 stroužků česneku podle chuti, prolisovaných
    • 1 lžíce sušené majoránky
    • čerstvá majoránka na ozdobení

Příprava jídla

1 Houby namočte v hrnku do studené vody a nechte je přes noc nabobtnat. Jáhly několikrát spařte vroucí vodou, aby nebyly hořké. V hrnci přiveďte k varu vývar a přidejte vodu z hub (houby uchovejte), celkově by tekutiny mělo být 600 ml. Do vroucího vývaru vsypte jáhly a osolte. Vařte prudčeji 5 minut, pak stáhněte z plotny, přikryjte a nechte pod poklicí 15 minut dojít: vývar by se měl vsáknout a jáhly změknout.

2 V pánvi rozehřejte 1 lžíci sádla a opečte na něm cibuli dosklovita. Přidejte houby, kmín, osolte a poduste doměkka. Zapékací misky vymažte sádlem. Houby promíchejte s jáhlami, česnekem a sušenou majoránkou. Směs rozdělte do zapékacích misek a povrch pokapejte rozpuštěným sádlem. Pečte na 180°C 20–25 minut dozlatova. Hotového kubu ozdobte lístky čerstvé majoránky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vánoční zelňačka

Hrachová polévka

Bílá houbová omáčka s žemličkami

Muzika neboli tomáškový kompot

Přidat komentář