Jáhlový kuba

Jáhlový kuba
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jáhlový kuba

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1790 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 293 g
Tuky 30 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Houby ve vánočních lidových pokrmech zastupují maso a jsou také symbolem bohatství, protože jsou stejně jako ořechy a ovoce spojené s představou rychlého růstu. A k tomuhle jmění se dá v lese přijít zadarmo i dnes!

Suroviny

sušené houby 90 g
hřibovité
jáhly 300 g
co nejčerstvější
vývar zeleninový 500 ml
sůl
sádlo 1 PL
+ navíc na vymazání a pokapání
cibule 1 ks
nakrájená najemno
kmín 1 ČL
drcený
česnek 6 stroužků
podle chuti, prolisované
majoránka (drhnutá) 1 PL
majoránka (čerstvá)
na ozdobení

1 Houby namočte v hrnku do studené vody a nechte je přes noc nabobtnat. Jáhly několikrát spařte vroucí vodou, aby nebyly hořké. V hrnci přiveďte k varu vývar a přidejte vodu z hub (houby uchovejte), celkově by tekutiny mělo být 600 ml. Do vroucího vývaru vsypte jáhly a osolte. Vařte prudčeji 5 minut, pak stáhněte z plotny, přikryjte a nechte pod poklicí 15 minut dojít: vývar by se měl vsáknout a jáhly změknout.

2 V pánvi rozehřejte 1 lžíci sádla a opečte na něm cibuli dosklovita. Přidejte houby, kmín, osolte a poduste doměkka. Zapékací misky vymažte sádlem. Houby promíchejte s jáhlami, česnekem a sušenou majoránkou. Směs rozdělte do zapékacích misek a povrch pokapejte rozpuštěným sádlem. Pečte na 180°C 20–25 minut dozlatova. Hotového kubu ozdobte lístky čerstvé majoránky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit