Jáhlový kuba

Jáhlový kuba

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1532 kcal
Bílkoviny 55 g
Cukr 257 g
Tuky 27 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Houby ve vánočních lidových pokrmech zastupují maso a jsou také symbolem bohatství, protože jsou stejně jako ořechy a ovoce spojené s představou rychlého růstu. A k tomuhle jmění se dá v lese přijít zadarmo i dnes!

Suroviny

houby 90 g
sušených hřibovitých
jáhly 300 g
co nejčerstvější
vývar zeleninový 500 ml
sůl
sádlo 1 PL
+ navíc na vymazání a pokapání
cibule 1 ks
nakrájená najemno
kmín 1 ČL
drcený
česnek 4 stroužky
podle chuti, prolisovaných
majoránka (drhnutá) 1 PL
sušená
majoránka (čerstvá)
na ozdobení

1 Houby namočte v hrnku do studené vody a nechte je přes noc nabobtnat. Jáhly několikrát spařte vroucí vodou, aby nebyly hořké. V hrnci přiveďte k varu vývar a přidejte vodu z hub (houby uchovejte), celkově by tekutiny mělo být 600 ml. Do vroucího vývaru vsypte jáhly a osolte. Vařte prudčeji 5 minut, pak stáhněte z plotny, přikryjte a nechte pod poklicí 15 minut dojít: vývar by se měl vsáknout a jáhly změknout.

2 V pánvi rozehřejte 1 lžíci sádla a opečte na něm cibuli dosklovita. Přidejte houby, kmín, osolte a poduste doměkka. Zapékací misky vymažte sádlem. Houby promíchejte s jáhlami, česnekem a sušenou majoránkou. Směs rozdělte do zapékacích misek a povrch pokapejte rozpuštěným sádlem. Pečte na 180°C 20–25 minut dozlatova. Hotového kubu ozdobte lístky čerstvé majoránky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit