Houby ve vánočních lidových pokrmech zastupují maso a jsou také symbolem bohatství, protože jsou stejně jako ořechy a ovoce spojené s představou rychlého růstu. A k tomuhle jmění se dá v lese přijít zadarmo i dnes!
Postup
Houby namočte v hrnku do studené vody a nechte je přes noc nabobtnat. Jáhly několikrát spařte vroucí vodou, aby nebyly hořké. V hrnci přiveďte k varu vývar a přidejte vodu z hub (houby uchovejte), celkově by tekutiny mělo být 600 ml. Do vroucího vývaru vsypte jáhly a osolte. Vařte prudčeji 5 minut, pak stáhněte z plotny, přikryjte a nechte pod poklicí 15 minut dojít: vývar by se měl vsáknout a jáhly změknout.
V pánvi rozehřejte 1 lžíci sádla a opečte na něm cibuli dosklovita. Přidejte houby, kmín, osolte a poduste doměkka. Zapékací misky vymažte sádlem. Houby promíchejte s jáhlami, česnekem a sušenou majoránkou. Směs rozdělte do zapékacích misek a povrch pokapejte rozpuštěným sádlem. Pečte na 180°C 20–25 minut dozlatova. Hotového kubu ozdobte lístky čerstvé majoránky.