Křupavější variantu už nenajdete! Když navíc těsně před pečením vytvoříte na horní vrstvě krupek ozdobné vlnky (dobře to jde pomocí lžíce), bude vypadat doslova neodolatelně.
Suroviny
1 Tři až čtyři hrsti sušených hub na půl hodiny namočte do mléka, pak pět minut povařte a slijte; 300 g menších krupek propláchněte vodou a pak je spolu s 5 prolisovanými stroužky česneku, 3 lžičkami sušené majoránky, solí, 1 lžičkou kmínu a lžící sádla uvařte v půl litru vody doměkka. 1–2 najemno nakrájené cibule osmahněte v pánvi na 2 lžících sádla, přidejte houby, kmín, pepř i sůl a asi pět minut duste.
2 A začněte vrstvit! Do vymazaného pekáčku dejte nejprve vrstvu uvařených krupek, pak vrstvu vařených hub, poté opět krupky, znovu houby a tak dále. Poslední vrstvu musí tvořit vařené krupky. Ty na závěr pokropte rozpuštěným sádlem a asi dvacet pět minut pečte při 180 °C.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(116 receptů)
- Menu inspirované první republikou: Uvařte si retro oběd(18 receptů)
- Hrách a kroupy: 21 receptů na staročeskou pochoutku(20 receptů)