Křupavější variantu už nenajdete! Když navíc těsně před pečením vytvoříte na horní vrstvě krupek ozdobné vlnky (dobře to jde pomocí lžíce), bude vypadat doslova neodolatelně.
Postup
Tři až čtyři hrsti sušených hub na půl hodiny namočte do mléka, pak pět minut povařte a slijte; 300 g menších krupek propláchněte vodou a pak je spolu s 5 prolisovanými stroužky česneku, 3 lžičkami sušené majoránky, solí, 1 lžičkou kmínu a lžící sádla uvařte v půl litru vody doměkka. 1–2 najemno nakrájené cibule osmahněte v pánvi na 2 lžících sádla, přidejte houby, kmín, pepř i sůl a asi pět minut duste.
A začněte vrstvit! Do vymazaného pekáčku dejte nejprve vrstvu uvařených krupek, pak vrstvu vařených hub, poté opět krupky, znovu houby a tak dále. Poslední vrstvu musí tvořit vařené krupky. Ty na závěr pokropte rozpuštěným sádlem a asi dvacet pět minut pečte při 180 °C.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(117 receptů )
- Menu inspirované první republikou: Uvařte si retro oběd(18 receptů )
- Hrách a kroupy: 21 receptů na staročeskou pochoutku(20 receptů )