Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Salát z mušlí svatojakubek

Salát z mušlí svatojakubek

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1994 kcal
Bílkoviny 175 g
Sacharidy 1 g
Tuky 153 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Svatojakubky neboli hřebenatky mají křehké, jemné masíčko, které potřebuje jen pár minut na hodně rozpálené pánvi. Stačí je tedy připravit až těsně před podáváním…

Suroviny

Na zálivku
vinný ocet bílý 1 PL
červený
hořčice dijonská 1 ČL
olivový olej 3 PL
Na salát
prosciutto 4 plátky
natrhaný na delší kusy
salát 2 hrsti
nejlépe i červené
pažitka hrst
6 ks
svatojakubek (La Bretagne, Carrefour – za 599 Kč/kg mražené, za 1299 Kč/kg chlazené) nebo 6 až 8 předvařených loupaných tygřích krevet, případně 100 g krevetek
slunečnicový olej 1 PL
sůl
pepř
1. Nejdřív připravte zálivku: ocet prošlehejte s hořčicí a olivovým olejem, případně podle chuti trochu osolte a opepřete.

2. V silnostěnné nepřilnavé pánvi nasucho opečte kousky pršutu, aby byly křupavé; trvá to asi čtyři nebo pět minut. Pokud si pršut nepřipravujete dopředu, nemusíte pánev mýt, jenom ji dejte stranou – budete ji ještě potřebovat.

3. Chvíli před podáváním nalijte polovinu zálivky do mísy, přidejte salátové listy, polovinu vypečeného pršutu a nasekané pažitky, ale ještě je nepromíchávejte.

4. Pánev od pršutu, případně čistou pánev dejte na vyšší plamen. Až bude rozpálená, vlijte na ni slunečnicový olej, přidejte svatojakubky a ze všech stran je důkladně opečte, aby byly pěkně zlatohnědé.

5. Stáhněte pánev z ohně, promíchejte salátovou směs v míse, rozdělte ji na dva talíře, přidejte mušle a všechno posypte zbylým pršutem a pažitkou. Zakápněte zbylou zálivkou a podávejte.

Získejte náskok
Zálivku si klidně připravte i několik dní předem a ve šroubovací sklenici ji uložte do chladničky. Také pršut můžete osmažit až den dopředu. Dejte ho na talíř pokrytý kuchyňským papírem a přetáhněte smršťovací fólií. (Pršut není nutné dávat do ledničky – stačí, když bude na chladném místě.)

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.2/06, str.42, vyměněná fotografie.

Andrea Laurovičová

Již několik let je tu u receptu chybný obrázek. Není to škoda?

Obchod Apetit