Svatojakubky neboli hřebenatky mají křehké, jemné masíčko, které potřebuje jen pár minut na hodně rozpálené pánvi. Stačí je tedy připravit až těsně před podáváním…
Suroviny
Postup
Nejdřív připravte zálivku: ocet prošlehejte s hořčicí a olivovým olejem, případně podle chuti trochu osolte a opepřete.
V silnostěnné nepřilnavé pánvi nasucho opečte kousky pršutu, aby byly křupavé; trvá to asi čtyři nebo pět minut. Pokud si pršut nepřipravujete dopředu, nemusíte pánev mýt, jenom ji dejte stranou – budete ji ještě potřebovat.
Chvíli před podáváním nalijte polovinu zálivky do mísy, přidejte salátové listy, polovinu vypečeného pršutu a nasekané pažitky, ale ještě je nepromíchávejte.
Pánev od pršutu, případně čistou pánev dejte na vyšší plamen. Až bude rozpálená, vlijte na ni slunečnicový olej, přidejte svatojakubky a ze všech stran je důkladně opečte, aby byly pěkně zlatohnědé.
Stáhněte pánev z ohně, promíchejte salátovou směs v míse, rozdělte ji na dva talíře, přidejte mušle a všechno posypte zbylým pršutem a pažitkou. Zakápněte zbylou zálivkou a podávejte.
Získejte náskok
Zálivku si klidně připravte i několik dní předem a ve šroubovací sklenici ji uložte do chladničky. Také pršut můžete osmažit až den dopředu. Dejte ho na talíř pokrytý kuchyňským papírem a přetáhněte smršťovací fólií. (Pršut není nutné dávat do ledničky – stačí, když bude na chladném místě.)
Komentáře