Bramborový salát nepatří jen k Vánocům. Tenhle jarní je krásně zelený a opojně voní čerstvými bylinkami. Dokonalá příloha ke šťavnaté vepřové panence.
Suroviny
Postup
Brambory dejte do dobře osolené vody (1 lžička na 600 ml), přiveďte k varu a uvařte tak akorát doměkka. Mezitím smíchejte v misce 2 lžičky octa s hořčicí a postupně vešlehejte olej, aby vznikla hladká, hustá zálivka. Podle chuti osolte a opepřete. Odložte stranou.
Uvařené brambory slijte, rozprostřete je na plech nebo na tác a nechte trochu zchladnout (podle potřeby je můžete oloupat). Pak každou rozkrájejte na tlustá kolečka. Dejte je do velké mísy a jemně do nich vmíchejte připravenou zálivku tak, abyste brambory moc nerozlámali. Nechte je zcela vychladnout a vstřebat zálivku. Mezitím nakrájejte jarní cibulky, nakládané okurky a uvařená vejce.
V misce smíchejte majonézu se zakysanou smetanou nebo crème fraîche, pak vmíchejte zbývající ocet, podle chuti osolte a opepřete. Směs vmíchejte do vychladlých brambor spolu s jarními cibulkami, nakládanými okurkami, hráškem, hladkolistou petrželkou, nakrájeným koprem a vejci. Přendejte do čisté servírovací mísy a ozdobte další petrželkou. Podávejte při pokojové teplotě, jako přílohu ke šťavnaté vepřové panence.
NĚCO NAVÍC
Salát je skvělý i samotný nebo jako příloha k jinému pečenému masu.