Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šťavnatá vepřová panenka a salát z nových brambor
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2387 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 229 g
Tuky 135 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bramborový salát nepatří jen k Vánocům. Tenhle jarní je krásně zelený a opojně voní čerstvými bylinkami. Dokonalá příloha ke šťavnaté vepřové panence.

Suroviny

či salátové brambory, pokud možno stejně drobné, vydrhnuté
sůl
pepř barevný
čerstvě mletý
vinný ocet bílý 4 ČL
hořčice dijonská 1 ČL
řepkový olej 2 PL
nebo jemný olivový olej
jarní cibulka 1 svazek
seříznutá a nakrájená na tenká kolečka
nakrájené na kostičky
vejce 3 ks
uvařená natvrdo a oloupaná, nakrájená na kostičky
majonéza 6 PL
nebo crème fraîche
mražený hrášek 150 g
uvařený podle návodu na obalu a okapaný
petrželka 1 PL
nasekaná, hladkolistá + další na ozdobení
kopr 2 PL
čerstvý, nasekaný

Postup

1

Brambory dejte do dobře osolené vody (1 lžička na 600 ml), přiveďte k varu a uvařte tak akorát doměkka. Mezitím smíchejte v misce 2 lžičky octa s hořčicí a postupně vešlehejte olej, aby vznikla hladká, hustá zálivka. Podle chuti osolte a opepřete. Odložte stranou. 

2

Uvařené brambory slijte, rozprostřete je na plech nebo na tác a nechte trochu zchladnout (podle potřeby je můžete oloupat). Pak každou rozkrájejte na tlustá kolečka. Dejte je do velké mísy a jemně do nich vmíchejte připravenou zálivku tak, abyste brambory moc nerozlámali. Nechte je zcela vychladnout a vstřebat zálivku. Mezitím nakrájejte jarní cibulky, nakládané okurky a uvařená vejce. 

3

V misce smíchejte majonézu se zakysanou smetanou nebo crème fraîche, pak vmíchejte zbývající ocet, podle chuti osolte a opepřete. Směs vmíchejte do vychladlých brambor spolu s jarními cibulkami, nakládanými okurkami, hráškem, hladkolistou petrželkou, nakrájeným koprem a vejci. Přendejte do čisté servírovací mísy a ozdobte další petrželkou. Podávejte při pokojové teplotě, jako přílohu ke šťavnaté vepřové panence.

NĚCO NAVÍC
Salát je skvělý i samotný nebo jako příloha k jinému pečenému masu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč