Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šťavnatá vepřová panenka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2387 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 229 g
Tuky 135 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bramborový salát nepatří jen k Vánocům. Tenhle jarní je krásně zelený a opojně voní čerstvými bylinkami. Dokonalá příloha ke šťavnaté vepřové panence.

Související recepty

Suroviny

či salátové brambory, pokud možno stejně drobné, vydrhnuté
sůl
pepř barevný
čerstvě mletý
vinný ocet bílý 4 ČL
hořčice dijonská 1 ČL
řepkový olej 2 PL
nebo jemný olivový olej
jarní cibulka 1 svazek
seříznutá a nakrájená na tenká kolečka
nakrájené na kostičky
vejce 3 ks
uvařená natvrdo a oloupaná, nakrájená na kostičky
majonéza 6 PL
nebo crème fraîche
mražený hrášek 150 g
uvařený podle návodu na obalu a okapaný
petrželka 1 PL
nasekaná, hladkolistá + další na ozdobení
kopr 2 PL
čerstvý, nasekaný

Postup

1

Brambory dejte do dobře osolené vody (1 lžička na 600 ml), přiveďte k varu a uvařte tak akorát doměkka. Mezitím smíchejte v misce 2 lžičky octa s hořčicí a postupně vešlehejte olej, aby vznikla hladká, hustá zálivka. Podle chuti osolte a opepřete. Odložte stranou. 

2

Uvařené brambory slijte, rozprostřete je na plech nebo na tác a nechte trochu zchladnout (podle potřeby je můžete oloupat). Pak každou rozkrájejte na tlustá kolečka. Dejte je do velké mísy a jemně do nich vmíchejte připravenou zálivku tak, abyste brambory moc nerozlámali. Nechte je zcela vychladnout a vstřebat zálivku. Mezitím nakrájejte jarní cibulky, nakládané okurky a uvařená vejce. 

3

V misce smíchejte majonézu se zakysanou smetanou nebo crème fraîche, pak vmíchejte zbývající ocet, podle chuti osolte a opepřete. Směs vmíchejte do vychladlých brambor spolu s jarními cibulkami, nakládanými okurkami, hráškem, hladkolistou petrželkou, nakrájeným koprem a vejci. Přendejte do čisté servírovací mísy a ozdobte další petrželkou. Podávejte při pokojové teplotě, jako přílohu ke šťavnaté vepřové panence.

NĚCO NAVÍC
Salát je skvělý i samotný nebo jako příloha k jinému pečenému masu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...