0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rychlé recepty na chatu pro každý den

Rychlé recepty na chatu pro každý den
ZDROJ: Apetit

Na chatu si jezdíme odpočinout a málokdo touží po tom, trávit celé dny v kuchyni. Proto jsme pro vás připravili recepty, na které nepotřebujete příliš surovin a zvládnete je nachystat během chvilky. Pak už můžete jen relaxovat na zahrádce nebo skočit do lesa pro další houby!

Než vyrazíte na chatu

Je dobré si alespoň přibližně promyslet, co budete během pobytu vařit a podle toho si nachystat potřebné suroviny.

  • Pro úsporu času a námahy se vyplatí přibalit některé konzervy – maso ve vlastní šťávě, tuňáka, sardinky, fazole, cizrnu, hrášek, kukuřici, ovocné zavařeniny a případně také kompoty.
  • Můžete si s sebou doma zavařit třeba i maso, ale i celá hotová jídla.
  • Vezměte si i suché suroviny – těstoviny, rýži, kuskus, bulgur.
  • Do jídelníčku zařaďte i sezónní ovoce a zeleninu, také houby a další lesní plody.
  • Volte jídla, která nevyžadují složitou přípravu a úpravu surovin.

Zapečené rychlovky

Není nic snazšího, než připravené suroviny vsypat do pekáčku, okořenit, zalít smetanou nebo vajíčkem a dát zapéct.

  • Jídla z jednoho pekáče zasytí, během chladných večerů zahřejí a navíc většina z nich jsou chutné i zastudena.
  • Naprostou chatovou klasikou jsou zapečené těstoviny, ale také francouzské brambory, pečená zelenina nebo ryby.

Rychlé polévky

Polévky máme občas rádi před hlavním jídlem, ale ještě raději jako hlavní chod. Zvlášť na chatě! Vsaďte na rychlé zeleninové polévky, při kterých zpracujete zeleninu ze zahrádky.

  • Kvůli časové úspoře polévky nezahušťujte moukou, ale strouhanou bramborou nebo odeberte část polévky a rozmixujte ji tyčovým mixérem.
  • Vhodné jsou také husté zeleninové polévky jako rajská, dýňová, květáková, pórková aj.
  • Jako sytící prvek přidejte vejce, opražené oříšky, krutóny, sýr, kysanou smetanu, těstoviny nebo rýži.

Houbové lahůdky

Pokud máte v okolí les, byl by téměř hřích nechat houby napospas ostatním houbařům. Po takové poctivé smaženici vám jen tak nevyhládne, hotovou ji navíc máte raz dva.

  • Houby můžete také zapéct. A to buď se sýrem a kořením podle našeho receptu, nebo je na plátky přidejte k těstovinám či bramborám.
  • Milovníci hub také stěží odolají houbovým řízkům, obaleným v trojobalu a dozlatova osmaženým. Mohou být součást hlavního chodu, ale také jako svačinka, kterou si sbalíte do krabičky na výlet.

Saláty

Naprostou rychlovkou jsou saláty. Výhodou je, že se nemusíte držet přesně žádného receptu a namícháte si vše podle své chuti a především toho, co zahrádka a dovezené zásoby nabízí.

  • Do zeleninových zpracujete rajčata, okurky, papriky, cibulku, saláty, rukolu, špenát a bylinky.
  • Těstovinové zase zasytí a hodí se jako lehký oběd nebo večeře.
  • Právě do salátů využijete nachystané konzervy – olivy, kukuřici, tuňáka, nakládaná rajčata atd.
  • Přidat můžete jedlé květy či kořínky. 

Jídla z konzervy a uzenin

Co by to bylo za pobyt v přírodě, kdyby na menu chyběly takové klasiky, jako kotlíkový guláš nebo buřtguláš. Je pravda, že jejich příprava vyžaduje víc pozornosti, zato pokud máte to správné náčiní, jídlu připraveném na otevřeném ohni se máloco vyrovná.

Dezerty

Na chatě určitě oceníte i rychlé dezety! Obzvlášť, pokud máte k dispozici čerstvé ovoce ze zahrady nebo lesa – jahody, třešně, maliny, ostružiny, borůvky, meruňky, broskve atd.

Zdroje informací: autorka článku Kateřina Vávrová a časopis Apetit

Související články

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč