Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Uzený jazyk s křenovým dipem a jablečnými povidly
Uzený jazyk s křenovým dipem a jablečnými povidly
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Uzený jazyk s křenovým dipem a jablečnými povidly

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2269 kcal
Bílkoviny 28 g
Sacharidy 320 g
Tuky 53 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Předkrm v podobě uzeného jazyka nadchne každého gurmána.

Suroviny

uzený, viz Něco navíc
sůl mořská
suché
+ navíc na jablka
med 6 PL
oloupaná, zbavená jádřince
tymián 1 snítka
lístky, nasekané
rozmarýn ½ ČL
nasekané lístky
křen 3 PL
strouhaný, čerstvý
salát 150 g
směs salátových lístků

Postup

1

Hovězí jazyk uvařte v osolené vodě doměkka; trvá to zhruba 2 hodiny (záleží na stáří toho kterého kusu). Vývar nevyhazujte, bude z něj skvělá polévka. Jazyk vylovte, vložte do studené vody a oloupejte vrchní vrstvu.

2

Po vychladnutí nakrájejte jazyk na tenké plátky. 

3

Do rendlíku dejte červené víno, cukr, 3 lžíce medu a přiveďte k varu. Vařte cca 15 minut nebo až bude mít směs konzistenci řidší karamelové omáčky.

4

Troubu rozehřejte na 150°C. Čtyři jablka nakrájejte na kostičky a vložte je do zapékací mísy. Posypte 2 lžícemi cukru, přidejte 2 lžíce medu, tymián a rozmarýn a přilijte šťávu z 1 citronu. Přiklopte a duste v troubě cca 1,5 hodiny, aby se jablka rozpekla a vytvořila povidla (mají-li jablka málo šťávy, můžete po půl hodině trochu podlít vodou). Nechte vychladnout.

5

Křen smíchejte se 200g zakysané smetany, 2 jablky nakrájenými na malé kostičky (pěkná nemusíte loupat), šťávou z 1/2 citronu a 1 lžící medu a osolte.

6

Na talíře rozdělte lístky salátu. Zbylých 50g zakysanky smíchejte s 1 lžičkou citronové šťávy a salát pokapejte. Vedle rozložte křenový dip a jazyk, který přelijte redukcí z červeného vína a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Jazyk se prodává v celku. Je dost velký, takže ho najednou nespotřebujete, zbytek proto nakrájejte na plátky, prohřejte a podávejte jindy s bramborovou kaší. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11