Uzený jazyk s křenovým dipem a jablečnými povidly

Uzený jazyk s křenovým dipem a jablečnými povidly

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2057 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 317 g
Tuky 39 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Předkrm v podobě uzeného jazyka nadchne každého gurmána.

Související recepty

Suroviny

1 ks
hovězí uzený jazyk
sůl mořská
víno červené 500 ml
suché
krupicový cukr 120 g
navíc na jablka
med 6 PL
jablka 6 ks
oloupaná, zbavená jádřince
tymián 1 snítka
lístky, nasekaný
rozmarýn 0.5 ČL
nasekané lístky
citron 2 ks
křen 3 PL
strouhaný
zakysaná smetana 250 g
150 g
směs salátových lístků

1 Hovězí jazyk uvařte v osolené vodě doměkka; trvá to zhruba 2 hodiny (záleží na stáří toho kterého kusu). Vývar nevyhazujte, bude z něj skvělá polévka. Jazyk vylovte, vložte do studené vody a oloupejte vrchní vrstvu. Po vychladnutí nakrájejte jazyk na tenké plátky. 

2 Do rendlíku dejte červené víno, cukr, 3 lžíce medu a přiveďte k varu. Vařte cca 15 minut nebo až bude mít směs konzistenci řidší karamelové omáčky.

3 Troubu rozehřejte na 150°C. Čtyři jablka nakrájejte na kostičky a vložte je do zapékací mísy. Posypte 2 lžícemi cukru, přidejte 2 lžíce medu, tymián a rozmarýn a přilijte šťávu z 1 citronu. Přiklopte a duste v troubě cca 1,5 hodiny, aby se jablka rozpekla a vytvořila povidla (mají-li jablka málo šťávy, můžete po půl hodině trochu podlít vodou). Nechte vychladnout.

4 Křen smíchejte se 200g zakysané smetany, 2 jablky nakrájenými na malé kostičky (pěkná nemusíte loupat), šťávou z 1/2 citronu a 1 lžící medu a osolte.

5 Na talíře rozdělte lístky salátu. Zbylých 50g zakysanky smíchejte s 1 lžičkou citronové šťávy a salát pokapejte. Vedle rozložte křenový dip a jazyk, který přelijte redukcí z červeného vína a podávejte.

NĚCO NAVÍC

Jazyk se prodává v celku. Je dost velký, takže ho najednou nespotřebujete, zbytek proto nakrájejte na plátky, prohřejte a podávejte jindy s bramborovou kaší. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Obchod Apetit