0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Uzený jazyk s křenovým dipem a jablečnými povidly

Uzený jazyk s křenovým dipem a jablečnými povidly
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Uzený jazyk s křenovým dipem a jablečnými povidly

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2269 kcal
Bílkoviny 28 g
Sacharidy 320 g
Tuky 53 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Předkrm v podobě uzeného jazyka nadchne každého gurmána.

Suroviny

hovězí jazyk 1 ks
uzený, viz Něco navíc
sůl mořská
suché
krupicový cukr 120 g
+ navíc na jablka
med 6 PL
oloupaná, zbavená jádřince
tymián 1 snítka
lístky, nasekané
rozmarýn ½ ČL
nasekané lístky
křen 3 PL
strouhaný, čerstvý
salát 150 g
směs salátových lístků

Postup

1

Hovězí jazyk uvařte v osolené vodě doměkka; trvá to zhruba 2 hodiny (záleží na stáří toho kterého kusu). Vývar nevyhazujte, bude z něj skvělá polévka. Jazyk vylovte, vložte do studené vody a oloupejte vrchní vrstvu.

2

Po vychladnutí nakrájejte jazyk na tenké plátky. 

3

Do rendlíku dejte červené víno, cukr, 3 lžíce medu a přiveďte k varu. Vařte cca 15 minut nebo až bude mít směs konzistenci řidší karamelové omáčky.

4

Troubu rozehřejte na 150°C. Čtyři jablka nakrájejte na kostičky a vložte je do zapékací mísy. Posypte 2 lžícemi cukru, přidejte 2 lžíce medu, tymián a rozmarýn a přilijte šťávu z 1 citronu. Přiklopte a duste v troubě cca 1,5 hodiny, aby se jablka rozpekla a vytvořila povidla (mají-li jablka málo šťávy, můžete po půl hodině trochu podlít vodou). Nechte vychladnout.

5

Křen smíchejte se 200g zakysané smetany, 2 jablky nakrájenými na malé kostičky (pěkná nemusíte loupat), šťávou z 1/2 citronu a 1 lžící medu a osolte.

6

Na talíře rozdělte lístky salátu. Zbylých 50g zakysanky smíchejte s 1 lžičkou citronové šťávy a salát pokapejte. Vedle rozložte křenový dip a jazyk, který přelijte redukcí z červeného vína a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Jazyk se prodává v celku. Je dost velký, takže ho najednou nespotřebujete, zbytek proto nakrájejte na plátky, prohřejte a podávejte jindy s bramborovou kaší. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč