0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřový jazyk s křupavými bramborami a brokolicí

Vepřový jazyk s křupavými bramborami a brokolicí

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8930 kcal
Bílkoviny 249 g
Sacharidy 883 g
Tuky 343 g
Vláknina 223 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejdřív jsme ho radikálně odmítali, a pak se ho nemohli nabažit. Šéfkuchař Josef Rychtr nás naučil vařit a jíst vepřový jazyk. Věřte, je to fantastická lahůdka! 

Suroviny

mrkev 200 g
petrželka 100 g
celer 100 g
šalotka 150 g
oloupaná
česnek 4 stroužky
olivový olej 4 PL
hnědý cukr 4 ČL
víno bílé 600 ml
rajče 4 ks
vepřový jazyk 4 ks
sůl
a pepř
nové koření 10 kuliček
bobkový list 4 ks
pepř mletý 10
šalvěj
rozmarýn, tymián a libeček
máslo 80 g
Na přílohu
brambory 2 ks
olivový olej 4 PL
bylinky
čerstvé (tymián, šalvěj, rozmarýn a libeček)
brokolice 400 g
česnek 4 stroužky
sůl
a pepř

1 Mrkev, petržel a celer očistěte a společně se šalotkou nakrájejte nahrubo. Stroužky česneku oloupejte a rozmáčkněte. V hrnci rozehřejte olej a připravenou zeleninu na něm zlehka osmahněte. Přidejte cukr, promíchejte a nakonec zalijte bílým vínem a 400 ml vody. Přiveďte k varu.

2 Rajčata ze spodní strany nakrojte, nad hrncem je rozmělněte v ruce a vhoďte do vroucí vody. Vepřové jazyky omyjte a přidejte je do hrnce společně s kořením a bylinkami (viz Něco navíc). Vše velmi mírně vařte nezakryté doměkka, přibližně tři hodiny.

3 Měkké jazyky vylovte pomocí kleští nebo cedníkové lžíce. Stáhněte z nich bílou ,slupku‘ – pokud jsou hotové, jde to jako po másle. „To se nedá jíst; když jsou jazyky hotové, odpadne to skoro samo,“ tvrdí Josef Rychtr.

4 Vývar sceďte do menšího čistého kastrůlku. Rozdušenou zeleninu i s bylinkami přepasírujte přes síto (půjde vám to líp, když si vezmete na pomoc tyčový mixér a vše včetně bylinek rozmixujete). Šťávu ještě chvíli vařte na mírném plameni, aby zhoustla a měla intenzivní chuť.

5 Odřízněte kořen jazyka a oloupanou část každého jazyka nakrájejte na třetiny a vložte je zpět do redukující se omáčky. Pozvolna nechte vařit asi 30 minut.

6 Omáčku dosolte a stáhněte z plotny. Nakonec vmíchejte plátek studeného másla na zjemnění. Už nevařte, jinak se máslo v omáčce oddělí. Maso obalte omáčkou, dejte stranou a pusťte se do přípravy příloh.

PŘÍLOHY

Domácí hranolky
Brambory omyjte, neloupejte. Seřízněte jim bříška, aby rovně stály, nakrájejte je na úhledné hranolky. Bylinky nasekejte nahrubo a spolu s rozmáčklými stroužky česneku podrťte v hmoždíři. Plech vyložte papírem na pečení, vsypte hranolky, bylinkovou směs, pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Nakonec plech zakryjte alobalem a dejte na 40 minut do trouby vyhřáté na 150 °C. Pak odklopte alobal a dopečte dozlatova při 190 °C.

Brokolice

Brokolici minutu povařte ve vroucí vodě. Pak ji zlehka osmahněte na olivovém oleji a zasypte čerstvě nasekaným libečkem. Promíchejte a osolte.

PODÁVÁNÍ

Nejdřív na talíř naaranžujte tři kousky jazyka (včetně špičky) a polijte ho omáčkou. Pokud mezitím vychladla, velmi zlehka ji ohřejte. Pomocí kleští nebo kuchařské pinzety dejte mezi jednotlivé kousky masa růžičky brokolice, aby se talíř pěkně prozářil. Nakonec vyskládejte navrch hotové, dozlatova upečené hranolky. Stačí jich jen pár, ostatní můžete dát doprostřed stolu do mističky, aby si každý mohl přidat.

NĚCO NAVÍC

  • JAZYK vám objedná každý dobrý řezník, stačí se jen zeptat. Pokud se na jazyk necítíte, kupte líčka. Zkusit můžete i jiné maso vhodné na vaření – třeba kližku, tabulovou špičku nebo plec.
  • KOŘENÍ (směs nového koření, bobkového listu a celého pepře) buď zavažte do plátýnka (a před mixováním a pasírováním ho vyjměte), nebo ho uvařte v malém kastrůlku a sceďte.
  • NŮŽ NA PEČIVO Ano, čtete dobře. K našemu velkému překvapení se šéfkuchař Josef Rychtr, od kterého máem recept, v kuchyni neoháněl klasickým kuchařským nožem, ale vroubkovaným nožem na pečivo. „Je prostě lepší,“ usmál se Pepa. „To fakt uvidíš, až si to zkusíš, s tím všechno rozstřelíš jako nic,“ dodal s tím, že na velkou zeleninu (mrkev, celer, brambory) by po jiném noži prostě nesáhl.
  • BRAMBORY si můžete i upéct dopředu. „Klidně je pod alobalem 40 minut pečte, pak je dejte stranou, nechte vychladnout a těsně před podáváním je strčte do trouby vyhřáté na 190 °C,“ radí Josef Rychtr. „Pod alobalem se vlastně jen dusí a měknou a nasávají vůni a chuť bylinek. A navíc se nevysuší,“ dodává.
  • ODŘEZKY z jazyka využijte! Když jazyk ořežete tak, abyste měli opravdu jen jazyk, zbude vám toho na prkýnku docela hodně. „Oberte je a nakrájejte je na malé kousky,“ radí šéfkuchař. „Namažte si čerstvý chléb máslem, potřete to dijonskou hořčicí, posypte pažitkou a nakrájeným masem.“

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit