
Hovězí jazyk po pekingsku
Předkrm ve stylu retro jsme zařadili na popud naší produkční Míši Englišové. Připravili jsme ho podle kuchařky Miroslava Tomaníka a Rudolfa Skřivana Čínská kuchyně z roku 1983, s přihlédnutím k ručně zapsanému receptu Míšina tchána. V knize je předpis na jazyk vepřový, my jsme se ale přiklonili k hovězímu.
Ingredience
- 1 menší hovězí jazyk (okolo 1 kg)
- 6 lžic tmavé sójové omáčky + k podávání
- 2 malé cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 hvězdičky badyánu
- 6 kuliček nového koření
- 3 kuličky černého pepře
- 2 lžičky krupicového cukru
- 100 ml (červeného) dezertního vína
- cca 750 ml hovězího vývaru
- cca 2 lžičky solamylu, smíchané s trochou vody
- pekingské zelí, nakrájené na nudličky
- mrkev, nakrájená na sirky
NA NÁLEV
NA DOKONČENÍ A K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Dobře očištěný jazyk uvařte ve smíchaných přísadách na nálev úplně doměkka, bude to trvat asi 1,5–2 hodiny. (Lze vařit i v tlakovém hrnci, tam to trvá okolo 1 hodiny.) Pak jazyk vyjměte, prudce zchlaďte v ledové vodě a oloupejte (díky zchlazení to půjde snadno). Nálev velmi mírně zahustěte rozmíchaným škrobem, krátce provařte, přeceďte a nechte vychladnout.
2 Pak nakrájejte jazyk příčně na tenké plátky, úhledně vyskládejte na servírovací talíř a přelijte zchladlým zahuštěným nálevem. Doplňte nakrájeným pekingským zelím a mrkví a podávejte jako předkrm se sójovou omáčkou na dochucování.
Přidat komentář