Hovězí jazyk po pekingsku

Hovězí jazyk po pekingsku

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 890 kcal
Bílkoviny 49 g
Cukr 114 g
Tuky 23 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Předkrm ve stylu retro jsme zařadili na popud naší produkční Míši Englišové. Připravili jsme ho podle kuchařky Miroslava Tomaníka a Rudolfa Skřivana Čínská kuchyně z roku 1983, s přihlédnutím k ručně zapsanému receptu Míšina tchána. V knize je předpis na jazyk vepřový, my jsme se ale přiklonili k hovězímu.

Suroviny

hovězí jazyk 1 ks
menší (okolo 1 kg)
Na nálev
6 PL
tmavá sójová omáčka + k podávání
cibule 2 ks
malá
česnek 4 stroužky
badyán 2 hvězdičky
nové koření 6 kuliček
pepř mletý 3 kuličky
krupicový cukr 2 ČL
víno dezertní 100 ml
(červené)
vývar hovězí 750 ml
cca
Na dokončení a k podávání
škrob 2 ČL
cca, smíchané s trochou vody
pekingské zelí
nakrájené na nudličky
mrkev
nakrájená na sirky

Dobře očištěný jazyk uvařte ve smíchaných přísadách na nálev úplně doměkka, bude to trvat asi 1,5–2 hodiny. (Lze vařit i v tlakovém hrnci, tam to trvá okolo 1 hodiny.) Pak jazyk vyjměte, prudce zchlaďte v ledové vodě a oloupejte (díky zchlazení to půjde snadno). Nálev velmi mírně zahustěte rozmíchaným škrobem, krátce provařte, přeceďte a nechte vychladnout.

2 Pak nakrájejte jazyk příčně na tenké plátky, úhledně vyskládejte na servírovací talíř a přelijte zchladlým zahuštěným nálevem. Doplňte nakrájeným pekingským zelím a mrkví a podávejte jako předkrm se sójovou omáčkou na dochucování.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit