0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hovězí jazyk po pekingsku

Hovězí jazyk po pekingsku
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Hovězí jazyk po pekingsku

4.9 / 5. Počet hodnocení: 20
Do 30 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 890 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 114 g
Tuky 23 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Předkrm ve stylu retro jsme zařadili na popud naší produkční Míši Englišové. Připravili jsme ho podle kuchařky Miroslava Tomaníka a Rudolfa Skřivana Čínská kuchyně z roku 1983, s přihlédnutím k ručně zapsanému receptu Míšina tchána. V knize je předpis na jazyk vepřový, my jsme se ale přiklonili k hovězímu.

Suroviny

hovězí jazyk 1 ks
menší (okolo 1 kg)
Na nálev
6 PL
tmavá sójová omáčka + k podávání
cibule 2 ks
malá
česnek 4 stroužky
badyán 2 hvězdičky
nové koření 6 kuliček
pepř mletý 3 kuličky
krupicový cukr 2 ČL
víno dezertní 100 ml
(červené)
vývar hovězí 750 ml
cca
Na dokončení a k podávání
škrob 2 ČL
cca, smíchané s trochou vody
pekingské zelí
nakrájené na nudličky
mrkev
nakrájená na sirky

Postup

1

Dobře očištěný jazyk uvařte ve smíchaných přísadách na nálev úplně doměkka, bude to trvat asi 1,5–2 hodiny. (Lze vařit i v tlakovém hrnci, tam to trvá okolo 1 hodiny.) Pak jazyk vyjměte, prudce zchlaďte v ledové vodě a oloupejte (díky zchlazení to půjde snadno). Nálev velmi mírně zahustěte rozmíchaným škrobem, krátce provařte, přeceďte a nechte vychladnout.

2

Pak nakrájejte jazyk příčně na tenké plátky, úhledně vyskládejte na servírovací talíř a přelijte zchladlým zahuštěným nálevem. Doplňte nakrájeným pekingským zelím a mrkví a podávejte jako předkrm se sójovou omáčkou na dochucování.

Související články

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Jak na hovězí maso
  • Zajímavosti

Jak na hovězí maso

Co: Kurz vařeníKdy: 4. 9. 2010 od 18 hodinKde: Chefparade, Husitská 56, Praha 3Za kolik: 1090 KčInfo: www.chefparade.cz ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit