0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hovězí jazyk po pekingsku

Hovězí jazyk po pekingsku
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Hovězí jazyk po pekingsku

4.7/5 Počet hodnocení: 24
Do 30 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 995 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 138 g
Tuky 23 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Předkrm ve stylu retro jsme zařadili na popud naší produkční Míši Englišové. Připravili jsme ho podle kuchařky Miroslava Tomaníka a Rudolfa Skřivana Čínská kuchyně z roku 1983, s přihlédnutím k ručně zapsanému receptu Míšina tchána. V knize je předpis na jazyk vepřový, my jsme se ale přiklonili k hovězímu.

Suroviny

hovězí jazyk 1 ks
menší (okolo 1 kg)
Na nálev
sójová omáčka tmavá 6 PL
+ k podávání
cibule 2 ks
malá
česnek 4 stroužky
badyán 2 hvězdičky
nové koření 6 kuliček
pepř mletý 3 kuličky
krupicový cukr 2 ČL
(červené)
vývar hovězí 750 ml
cca
Na dokončení a k podávání
škrob 2 ČL
cca, smíchané s trochou vody
nakrájené na nudličky
nakrájená na sirky

Postup

1

Dobře očištěný jazyk uvařte ve smíchaných přísadách na nálev úplně doměkka, bude to trvat asi 1,5–2 hodiny. (Lze vařit i v tlakovém hrnci, tam to trvá okolo 1 hodiny.) Pak jazyk vyjměte, prudce zchlaďte v ledové vodě a oloupejte (díky zchlazení to půjde snadno). Nálev velmi mírně zahustěte rozmíchaným škrobem, krátce provařte, přeceďte a nechte vychladnout.

2

Pak nakrájejte jazyk příčně na tenké plátky, úhledně vyskládejte na servírovací talíř a přelijte zchladlým zahuštěným nálevem. Doplňte nakrájeným pekingským zelím a mrkví a podávejte jako předkrm se sójovou omáčkou na dochucování.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč