Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí jazyk po pekingsku
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 32
Více než dvě hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 995 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 138 g
Tuky 23 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Předkrm ve stylu retro jsme zařadili na popud naší produkční Míši Englišové. Hovězí jazyk po pekingsku jsme připravili podle receptu z kuchařky Miroslava Tomaníka a Rudolfa Skřivana ‚Čínská kuchyně z roku 1983‘, s přihlédnutím k ručně zapsanému receptu Míšina tchána. V knize je recept na jazyk vepřový, my jsme se ale přiklonili k hovězímu.

Suroviny

menší (okolo 1 kg)
Na nálev
sójová omáčka tmavá 6 PL
+ k podávání
malá
česnek 4 stroužky
badyán 2 hvězdičky
nové koření 6 kuliček
pepř mletý 3 kuličky
červené
vývar hovězí 750 ml
cca
Na dokončení a k podávání
škrob 2 ČL
cca, smíchané s trochou vody
nakrájené na nudličky
nakrájená na sirky

Postup

1

Dobře očištěný jazyk uvařte ve smíchaných přísadách na nálev úplně doměkka, bude to trvat asi 1,5–2 hodiny. (Lze vařit i v tlakovém hrnci, tam to trvá okolo 1 hodiny.) Pak jazyk vyjměte, prudce zchlaďte v ledové vodě a oloupejte (díky zchlazení to půjde snadno). Nálev velmi mírně zahustěte rozmíchaným škrobem, krátce provařte, přeceďte a nechte vychladnout.

2

Pak nakrájejte jazyk příčně na tenké plátky, úhledně vyskládejte na servírovací talíř a přelijte zchladlým zahuštěným nálevem. Doplňte nakrájeným pekingským zelím a mrkví a podávejte jako předkrm se sójovou omáčkou na dochucení.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín