Předkrm ve stylu retro jsme zařadili na popud naší produkční Míši Englišové. Hovězí jazyk po pekingsku jsme připravili podle receptu z kuchařky Miroslava Tomaníka a Rudolfa Skřivana ‚Čínská kuchyně z roku 1983‘, s přihlédnutím k ručně zapsanému receptu Míšina tchána. V knize je recept na jazyk vepřový, my jsme se ale přiklonili k hovězímu.
Suroviny
Postup
Dobře očištěný jazyk uvařte ve smíchaných přísadách na nálev úplně doměkka, bude to trvat asi 1,5–2 hodiny. (Lze vařit i v tlakovém hrnci, tam to trvá okolo 1 hodiny.) Pak jazyk vyjměte, prudce zchlaďte v ledové vodě a oloupejte (díky zchlazení to půjde snadno). Nálev velmi mírně zahustěte rozmíchaným škrobem, krátce provařte, přeceďte a nechte vychladnout.
Pak nakrájejte jazyk příčně na tenké plátky, úhledně vyskládejte na servírovací talíř a přelijte zchladlým zahuštěným nálevem. Doplňte nakrájeným pekingským zelím a mrkví a podávejte jako předkrm se sójovou omáčkou na dochucení.