Vařený jazyk s mandlovou omáčkou a rýží

Vařený jazyk s mandlovou omáčkou a rýží
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Vařený jazyk s mandlovou omáčkou a rýží

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2916 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 202 g
Tuky 164 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchá chuť omáčky a skvělé jemné maso... Vlastně na tom nic není, ale chutná to absolutně skvěle! Ze všeho nejdřív dejte vařit hovězí jazyk, abyste získali vývar potřebný pro přípravu mandlové omáčky. Jazyk a omáčku doplňte barevnou rýží. 

Suroviny

hovězí jazyk 800 g
sůl 2 PL
cibule 1 ks
Na rýži
rýže dlouhozrnná 200 g
máslo 1 ČL
cibule 0.25 ks
nadrobno
česnek 1 stroužek
oloupaný
mrkev 0.5 ks
na malé kostičky
fazolky zelené 40 g
na špalíčky
paprika zelená 40 g
na proužky
hrášek 40 g
petrželka hrst
nasekaná
sůl 2 ČL
Mandlová omáčka
rostlinný olej 3 PL
rajčata 280 g
malé v celku / větší na poloviny
cibule 60 g
na půlky
česnek 1 stroužek
v celku

Postup

1

Jazyk vložte do hrnce se zhruba 2,5 litry studené vody, přidejte sůl a cibuli a pomalu odkryté vařte doměkka, trvá to asi 1,5 hodiny. Pak jazyk vyjměte, vložte do studené vody a oloupejte. Vývar uchovejte a použijte na omáčku.

2

Rýži propláchněte a nechte okapat. V hrnci rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět a změknout cibuli a celý česnek, poté vsypte rýži a za stálého míchání ji též nechte zesklovatět. Vsypte mrkev, fazolky a krátce orestujte, přidejte hrášek, papriku a petrželku, přilijte 0,5 litru vroucí vody, osolte, zmírněte plamen, zakryjte pokličkou a nechte 30 minut dusit doměkka. 

3

MANDLOVÁ OMÁČKA

  • V pánvi rozpalte část oleje a opečte na něm rajčata, česnek a cibuli (důkladně a ze všech stran). Zeleninu pak vyjměte a v pánvi opečte papričky, stačí je jen nechat nafouknout.
  • Z papriček odkrojte stopky a odstraňte semínka. V uvolněné pánvi orestujte ještě skořici, mandle a bagetu. Vraťte všechny suroviny do pánve, přilijte část vývaru a nechte 15 minut stát.

příprava mandlové omáčky

4
  • Obsah pánve přemístěte do mixéru a rozmixujte na hladký krém.
  • V rendlíku rozpalte olej, vlijte na něj krém a krátce orestujte, přilijte zbylý vývar, promíchejte, ztlumte a nechte 30 minut zvolna vařit. Občas zamíchejte.

pasírování mandlové omáčky

5
  • Vývar průběžně dolévejte a omáčku ochutnávejte, uvidíte, jak se postupně mírní počáteční palčivost,“ radí Alondra. 
  • Jazyk prohřejte na páře, nakrájejte na plátky, rozdělte na talíře, přelijte omáčkou, ozdobte mikrobylinkami nebo řeřichou a podávejte s rýží. 

servírovaní vařeného jazyka

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/1

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit