Vařený jazyk s mandlovou omáčkou a rýží

Vařený jazyk s mandlovou omáčkou a rýží

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2916 kcal
Bílkoviny 148 g
Cukr 202 g
Tuky 164 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Jednoduchá chuť omáčky a skvělé jemné maso... Vlastně na tom nic není, ale chutná to absolutně skvěle! Ze všeho nejdřív dejte vařit hovězí jazyk, abyste získali vývar potřebný pro přípravu mandlové omáčky. Jazyk a omáčku doplňte barevnou rýží. 

Suroviny

hovězí jazyk 800 g
sůl 2 PL
cibule 1 ks
Na rýži
rýže dlouhozrnná 200 g
máslo 1 ČL
cibule 0.25 ks
nadrobno
česnek 1 stroužek
oloupaný
mrkev 0.5 ks
na malé kostičky
fazolky zelené 40 g
na špalíčky
paprika zelená 40 g
na proužky
hrášek 40 g
petrželka hrst
nasekaná
sůl 2 ČL
Mandlová omáčka
rostlinný olej 3 PL
rajčata 280 g
malé v celku / větší na poloviny
cibule 60 g
na půlky
česnek 1 stroužek
v celku

1 Jazyk vložte do hrnce se zhruba 2,5 litry studené vody, přidejte sůl a cibuli a pomalu odkryté vařte doměkka, trvá to asi 1,5 hodiny. Pak jazyk vyjměte, vložte do studené vody a oloupejte. Vývar uchovejte a použijte na omáčku.

2 Rýži propláchněte a nechte okapat. V hrnci rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět a změknout cibuli a celý česnek, poté vsypte rýži a za stálého míchání ji též nechte zesklovatět. Vsypte mrkev, fazolky a krátce orestujte, přidejte hrášek, papriku a petrželku, přilijte 0,5 litru vroucí vody, osolte, zmírněte plamen, zakryjte pokličkou a nechte 30 minut dusit doměkka. 

MANDLOVÁ OMÁČKA

1 V pánvi rozpalte část oleje a opečte na něm rajčata, česnek a cibuli (důkladně a ze všech stran). Zeleninu pak vyjměte a v pánvi opečte papričky, stačí je jen nechat nafouknout.

2 Z papriček odkrojte stopky a odstraňte semínka. V uvolněné pánvi orestujte ještě skořici, mandle a bagetu. Vraťte všechny suroviny do pánve, přilijte část vývaru a nechte 15 minut stát.

3 Obsah pánve přemístěte do mixéru a rozmixujte na hladký krém.

4 V rendlíku rozpalte olej, vlijte na něj krém a krátce orestujte, přilijte zbylý vývar, promíchejte, ztlumte a nechte 30 minut zvolna vařit. Občas zamíchejte.

5 „Vývar průběžně dolévejte a omáčku ochutnávejte, uvidíte, jak se postupně mírní počáteční palčivost,“ radí Alondra. 

6 Jazyk prohřejte na páře, nakrájejte na plátky, rozdělte na talíře, přelijte omáčkou, ozdobte mikrobylinkami nebo řeřichou a podávejte s rýží. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...

Obchod Apetit