Vařený jazyk s mandlovou omáčkou a rýží

Vařený jazyk s mandlovou omáčkou a rýží

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2916 kcal
Bílkoviny 148 g
Cukr 202 g
Tuky 164 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchá chuť omáčky a skvělé jemné maso... Vlastně na tom nic není, ale chutná to absolutně skvěle! Ze všeho nejdřív dejte vařit hovězí jazyk, abyste získali vývar potřebný pro přípravu mandlové omáčky. Jazyk a omáčku doplňte barevnou rýží. 

Suroviny

hovězí jazyk 800 g
sůl 2 PL
cibule 1 ks
Na rýži
rýže dlouhozrnná 200 g
máslo 1 ČL
cibule 0.25 ks
nadrobno
česnek 1 stroužek
oloupaný
mrkev 0.5 ks
na malé kostičky
fazolky zelené 40 g
na špalíčky
paprika zelená 40 g
na proužky
hrášek 40 g
petrželka hrst
nasekaná
sůl 2 ČL
Mandlová omáčka
rostlinný olej 3 PL
rajčata 280 g
malé v celku / větší na poloviny
cibule 60 g
na půlky
česnek 1 stroužek
v celku

1 Jazyk vložte do hrnce se zhruba 2,5 litry studené vody, přidejte sůl a cibuli a pomalu odkryté vařte doměkka, trvá to asi 1,5 hodiny. Pak jazyk vyjměte, vložte do studené vody a oloupejte. Vývar uchovejte a použijte na omáčku.

2 Rýži propláchněte a nechte okapat. V hrnci rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět a změknout cibuli a celý česnek, poté vsypte rýži a za stálého míchání ji též nechte zesklovatět. Vsypte mrkev, fazolky a krátce orestujte, přidejte hrášek, papriku a petrželku, přilijte 0,5 litru vroucí vody, osolte, zmírněte plamen, zakryjte pokličkou a nechte 30 minut dusit doměkka. 

MANDLOVÁ OMÁČKA

1 V pánvi rozpalte část oleje a opečte na něm rajčata, česnek a cibuli (důkladně a ze všech stran). Zeleninu pak vyjměte a v pánvi opečte papričky, stačí je jen nechat nafouknout.

2 Z papriček odkrojte stopky a odstraňte semínka. V uvolněné pánvi orestujte ještě skořici, mandle a bagetu. Vraťte všechny suroviny do pánve, přilijte část vývaru a nechte 15 minut stát.

3 Obsah pánve přemístěte do mixéru a rozmixujte na hladký krém.

4 V rendlíku rozpalte olej, vlijte na něj krém a krátce orestujte, přilijte zbylý vývar, promíchejte, ztlumte a nechte 30 minut zvolna vařit. Občas zamíchejte.

5 „Vývar průběžně dolévejte a omáčku ochutnávejte, uvidíte, jak se postupně mírní počáteční palčivost,“ radí Alondra. 

6 Jazyk prohřejte na páře, nakrájejte na plátky, rozdělte na talíře, přelijte omáčkou, ozdobte mikrobylinkami nebo řeřichou a podávejte s rýží. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...

Obchod Apetit