Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Škola vaření: rajčatová omáčka z trouby

Využijte toho, že jsou teď rajčata vyzrálá, voňavá a plná chuti, a dejte je do našich skvělých omáčkových receptů.
22. 7. 2014 | Autor: redakce Apetitu

Naučte se spolu s námi jednoduchou rajčatovou omáčku. Z jednoho základního receptu (čtěte zde) vytvoříte spoustu bleskových letních jídel. Co potřebujete vědět, než se do rajčatové omáčky z trouby pustíte?

Tipy & triky


+ Aby měla omáčka tu správnou chuť, porozhlédněte se v obchodech nebo na zahrádce po dokonale vybarvených červeňoučkých rajčatech, protože jen ta mají plnou a sladkou chuť. V základním receptu sice doporučujeme italská vejčitá rajčata, ale řiďte se tím, co vypadá a chutná nejlépe. Taková třešňová rajčátka, obzvlášť ta na větvičce, vás totiž zpravidla nezklamou ani v zimě.

+ Předtím, než dáte rajčata péct, udělejte na spodní straně plodů (tedy na pólu protilehlém ,jizvě‘ po větvičce) křížky. Postarají se o to, aby se vám rajská jablka dobře loupala. Navíc se díky nim minimalizuje riziko, že se vnitřek rajčete zahřeje natolik, že bobule exploduje a zaneřádí při tom troubu.

+ Nezapomeňte rajčata před pečením na plechu podložit kvalitním pečicím papírem, aby se nepřipekla ke dnu, případně od něj nezískala kovovou pachuť.

+ Pokud potřebujete rajčatovou omáčku ještě rychleji a nevadí vám slupky, rajská i česnek před pečením nasekejte. Upečené je potom jen nahrubo podrťte šťouchadlem na brambory či vidličkou, případně je – vychladlejší – rozmačkejte čistýma rukama.

+ Rajčatová omáčka je ideální do rychlých těstovinových jídel i na pizzu. Čerstvě uvařená vám vydrží v chladničce ve vzduchotěsné nádobě až čtyři dny. Před použitím nebo konzumací ji můžete prohřát na mírném ohni.


3 nápady, jak využít rajčatovou omáčku:

  1. Základní omáčku přiveďte k varu, vsypte krevety, vařte 2–3 minuty, aby se prohřály. Podávejte k těstovinám či rýži.
  2. Do zapékací mísy vlijte omáčku, na ni položte filety z bílé ryby a pečte, aby se propekly. Posypte čerstvými bylinkami a podávejte.
  3. Rychloratatouille: grilovaný lilek a cuketu vmíchejte do omáčky; jezte s opraženými piniovými semínky.

 

4x jídlo s rajčatovou omáčkou:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REKLAMA

Přidat komentář