0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recept na skvělý meruňkový dort s lahodným meruňkovým džemem

AD
Mřížkový meruňkový koláč
ZDROJ: Maresi
sdílet:

Připravte si s námi lehký a křupavý meruňkový dort. Ideální je například jako dezert po nedělním obědě. Sočasně se můžete zúčastnit soutěže o džem, který tento super recept zahrnuje. Marmelády a džemy DARBO vycházejí ze staré rodinné receptury a připravují se pouze z toho nejlepšího ovoce, které si díky šetrné přípravě zachovává svou přirozenou chuť. Na detaily o soutěži se můžete těšit níže v článku.

Recept na dort s džemem

Náročnost: snadné
Počet porcí: 10–12 porcí
Doba přípravy: 15 minut
Odpočívání těsta: 30 minut
Pečení: 50 minut

Ingredience:

  • 200 g másla
  • 200 g mletých lískových ořechů
  • 250 g mouky
  • 125 g práškového cukru + 1 lžička na poprášení
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 žloutky (velikost M)
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • 300 g meruněk (plechovka nebo kompot)
  • 1 polévková lžíce strouhanky
  • 250 g meruňkového džemu Darbo

Příprava jídla:

  1. Nakrájíme změklé máslo na kostky. Smícháme lískové ořechy, mouku, práškový cukr, vanilkový cukr, 1 polévkovou lžíci vody, máslo, 1 žloutek, skořicí a sůl pomocí ručního mixéru, dokud nedosáhneme rovnoměrného těsta. Těsto zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut odpočívat.
  2. Meruňky scedíme a nakrájíme na plátky. Předem vymažeme formu (Ø 24 cm) a poprášíme moukou. Přibližně polovinu těsta rovnoměrně natlačíme do formy a vytvoříme základní vrstvu a asi 2 cm vysoký okraj. Strouhankou rovnoměrně posypeme základ těsta. Meruňkové plátky umístíme do kruhu. Darbo džem krátce promícháme, dokud nebude hladký, a rovnoměrně ho rozložíme na meruňky.
  3. Zbytek těsta vyválíme na pracovní ploše na tloušťku 3–4 mm. Pomocí ozdobného kotouče odřízněme cca. 1 cm proužky a položíme je na džem Darbo v mřížce ve tvaru kosočtverce a současně je přitlačujeme k okraji těsta. Rozšleháme 1 žloutek se 3 lžícemi vody a rozetřeme na těsto.
  4. V předehřáté troubě pečeme na druhé příčce zespodu při těplotě 175 °C po dobu cca. 50 minut. Nakonec podle potřeby přikryjte hliníkovou fólií.
  5. Dort vyjmeme po upečení z formy a necháme jej vychladnout na stojanu na dorty. Před podáváním poprášíme práškovým cukrem.

Související články

Jak ozvláštnit chuť tradičního džemu?
  • Tipy a triky

Jak ozvláštnit chuť tradičního džemu?

Sezóna ovoce pomalu nastupuje a spolu s ní přijdou i přípravy domácích zavařenin. Popusťte uzdu fantazii a inspirujte se našimi tipy, jak z tradičního džemu vykouzlit nový chuťový zážitek.  ...
Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
Autor: Komerční prezentace

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit