0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recept na skvělý meruňkový dort s lahodným meruňkovým džemem

Komerční sdělení
Mřížkový meruňkový koláč
ZDROJ: Maresi
sdílet:

Připravte si s námi lehký a křupavý meruňkový dort. Ideální je například jako dezert po nedělním obědě. Sočasně se můžete zúčastnit soutěže o džem, který tento super recept zahrnuje. Marmelády a džemy DARBO vycházejí ze staré rodinné receptury a připravují se pouze z toho nejlepšího ovoce, které si díky šetrné přípravě zachovává svou přirozenou chuť. Na detaily o soutěži se můžete těšit níže v článku.

Recept na dort s džemem

Náročnost: snadné
Počet porcí: 10–12 porcí
Doba přípravy: 15 minut
Odpočívání těsta: 30 minut
Pečení: 50 minut

Ingredience:

  • 200 g másla
  • 200 g mletých lískových ořechů
  • 250 g mouky
  • 125 g práškového cukru + 1 lžička na poprášení
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 žloutky (velikost M)
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • 300 g meruněk (plechovka nebo kompot)
  • 1 polévková lžíce strouhanky
  • 250 g meruňkového džemu Darbo

Příprava jídla:

  1. Nakrájíme změklé máslo na kostky. Smícháme lískové ořechy, mouku, práškový cukr, vanilkový cukr, 1 polévkovou lžíci vody, máslo, 1 žloutek, skořicí a sůl pomocí ručního mixéru, dokud nedosáhneme rovnoměrného těsta. Těsto zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut odpočívat.
  2. Meruňky scedíme a nakrájíme na plátky. Předem vymažeme formu (Ø 24 cm) a poprášíme moukou. Přibližně polovinu těsta rovnoměrně natlačíme do formy a vytvoříme základní vrstvu a asi 2 cm vysoký okraj. Strouhankou rovnoměrně posypeme základ těsta. Meruňkové plátky umístíme do kruhu. Darbo džem krátce promícháme, dokud nebude hladký, a rovnoměrně ho rozložíme na meruňky.
  3. Zbytek těsta vyválíme na pracovní ploše na tloušťku 3–4 mm. Pomocí ozdobného kotouče odřízněme cca. 1 cm proužky a položíme je na džem Darbo v mřížce ve tvaru kosočtverce a současně je přitlačujeme k okraji těsta. Rozšleháme 1 žloutek se 3 lžícemi vody a rozetřeme na těsto.
  4. V předehřáté troubě pečeme na druhé příčce zespodu při těplotě 175 °C po dobu cca. 50 minut. Nakonec podle potřeby přikryjte hliníkovou fólií.
  5. Dort vyjmeme po upečení z formy a necháme jej vychladnout na stojanu na dorty. Před podáváním poprášíme práškovým cukrem.

Související články

Jak ozvláštnit chuť tradičního džemu?
  • Tipy a triky

Jak ozvláštnit chuť tradičního džemu?

Sezóna ovoce pomalu nastupuje a spolu s ní přijdou i přípravy domácích zavařenin. Popusťte uzdu fantazii a inspirujte se našimi tipy, jak z tradičního džemu vykouzlit nový chuťový zážitek.  ...
Autor: Komerční prezentace

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit