0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vítězem ankety o nejoblíbenější velikonoční recept je beránek! Kdo si odnese kuchařky?

Velikonoční beránek
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Velikonoce jsou obdobím tradic a s nimi spjatých pokrmů. Rozhodli jsme se zjistit, na který se každoročně těšíte nejvíce, jednoduchým hlasováním. Jak klání dopadlo?

Pokrmů pevně spjatých se svátky jara se najde víc než dost, ale který je ten opravdu nej? Který nesmí na velikonočním stole nikdy chybět? Spustili jsme velké velikonoční anketu a 10 z vás se rozhodli odměnit knihou z edice Apetit. Stačilo se zapojit a vybrat svoji nejoblíbenější velikonoční pochoutku, bez které si tyto svátky nedokážete ani představit.

Všem vám moc děkujeme za účast v anketě. Ze všech hlasujících, jež po udělení hlasu vyplnili i přihlášku, jsme vylosovali těchto 10 výherců, které odměníme kuchařkou z naší edice. 

Výherci kuchařek

  • Zdenka Škrabánková
  • Radka Vaňurová
  • Božena Dufková
  • Kristýna Šilhavá
  • Michaela Schvalbová
  • Milan Jedlička
  • Alena Kašpárková
  • Kateřina Kučerová
  • Eva Štěpánová
  • Lenka Huňadyová

Výsledky hlasování

Jak dopadlo velké velikonoční klání? Doslova o fous zvítězil velikonoční beránek, který velmi těsně porazil velikonoční nádivku. Pomyslnou zlatou a stříbrnou medaili ovšem dělilo pouhých 5 hlasů! Na třetí příčku v našem klání vystoupal mazanec. Čtvrté místo obsadilo největší překvapení ankety - mrkvový dort, páté pak jidáše. 

Výsledky velikonoční ankety
ZDROJ: Apetit

Jak na perfektní Velikonoce? 

Na velikonočním stole by neměla chybět celá řada dobrot, ať už jsou to sladké jidáše potřené medem, kynutý mazanec vonící máslem, a nebo něžný beránek symbolizující nevinnost. Někdo pro koledníky peče i tradičně spíše masopustí, leč nesmírně oblíbené boží milosti. V posledních letech se mezi naše horké sváteční favority probojovali i další dezerty – šťavnatý mrkvový dort či originální velikonoční bábovka

Sladkým ovšem výčet klasických velikonočních pokrmů zdaleka nekončí. Nesmíme totiž zapomenout na nádivku alias hlavičku s uzeným masem a svěžími mladými lístky kopřiv, či podle starých zvyků na Zelený čtvrtek podávaný zelený pokrm. Hrášková polévka je v tomto případě sázkou na jistotu. Na Velikonoční neděli by stůl měla zdobit jehněčí pečeně, ovšem pořádnou parádu nadělá i na Slovensku velmi oblíbená masová roláda. Když už jsme u našich východních sousedů, zařadili jsme do výběru i dalšího tamního favorita – svítek. U vajec už zůstaneme, protože nám jich po koledě doma sejde víc než dost, což ovšem nevadí, protože je bleskově proměníme ve vajíčkovou pomazánku/salát.

Související články

Jak využít nadílku velikonočních vajíček
  • Tipy a triky

Jak využít nadílku velikonočních vajíček

Vaječná historie Vejce na Velikonoce má dávnou tradici a představuje symbol nového života. Konzumování vajec je nejspíš spojené s velkým postem, protože v době samotného půstu se nesměla jíst ani vejce, a tak byli lidé...
Aby se velikonoční beránek povedl
  • Tipy a triky

Aby se velikonoční beránek povedl

Forma Než začnete beránka péct, vyhlédněte si tu správnou formu. Péct ho můžete v klasické keramické formě po babičce. Prodávají se také formy smaltované, které v kuchyni působí velmi dekorativně. Nebo využijte praktickou formu ze...
Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit