Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velikonoční dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 42
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9660 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 607 g
Tuky 717 g
Vláknina 77 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hlavní hvězda velikonočního stolu? Jednoznačně tento dort, se kterým sklidíte zaručený úspěch.

Suroviny

máslo 250 g
změklé
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
12 g
sůl 1 špetka
vejce 5 ks
semínka vyškrábnutá
nastrouhaná z 1/2 velkého citronu
džem 1 sklenka
oblíbený, z červeného ovoce (malinový, višňový, jahodový, rybízový...)
NA TVAROHOVÝ KRÉM
tučný
dle chuti
semínka vyškrábnutá
citronový likér 1 ČL
lze vynechat
NA MÁSLOVÝ KRÉM
máslo 375 g
změklé
dle chuti
vanilkový extrakt ½ ČL
lze vynechat
NA OZDOBENÍ
tmavá čokoláda 150 g
70%

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Dortovou formu o průměru 18 cm vyložte papírem na pečení (dno i boky).

2

Ze změklého másla a cukru vyšlehejte nadýchanou pěnu.

3

Mouku s práškem do pečiva a solí přesejte přes jemné síto, abyste odstranili případné hrudky.

4

Do máslové pěny po jednom zašlehejte vejce a nakonec taky vanilku a citronovou kůru. Poté stěrkou důkladně zapracujte moučnou směs a mléko.

5

Těsto nalijte do připravené formy, stěrkou urovnejte povrch a pečte 45 minut dozlatova, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu dortu není po vytažení suchá. Nechte korpus vychladnout ve formě.

6

Připravte tvarohový krém. Smetanu vyšlehejte dotuha. Tvaroh s cukrem, vanilkou a citronovým likérem prošlehejte dohladka a opatrně do něj zapracujte smetanu.

7

Připravte máslový krém. Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem do nadýchané pěny. Třetinou máslového krému naplňte cukrářský sáček se zdobicí špičkou s kulatým otvorem.

8

Je-li třeba, seřízněte korpus do roviny a pak ho dvakrát vodorovně prokrojte. Na talíř či podložku položte první díl korpusu, potřete ho džemem, ale kolem dokola nechte asi 1cm volný okraj. Na vršek korpusu potom kolem dokola nastříkejte kruh z máslo- vého krému. Vytvoříte tím jakousi ohrádku.

9

Vnitřek kruhu vyplňte polovinou tvarohového krému. Přiklopte druhým dílem korpusu a celý postup zopakujte. Přiklopte posledním dílem korpusu a celý dort (i boky) potřete třetinou máslového krému.

10

Uložte dort na 20 minut do mrazáku a poté ho potřete zbylou třetinou máslového krému, dokonale uhlaďte a uložte na dalších 10–15 minut do mrazáku, aby krém na povrchu ztuhl.

11

Nad vodní parou opatrně roz- pusťte čokoládu. Vyndejte dort z mrazáku a polijte ho tak, aby byl vršek celý pokrytý a čokoláda po stranách efektně stékala. Nejlepší je postupovat po spirále od středu a poté čokoládu pomocí špachtle rozetřít až k okrajům, aby začala efektně stékat dolů. Čokoládu nemusíte spotřebovat všechnu.

12

Povrch dortu ozdobte barevnými čokoládovými vajíčky. Dort půjde lépe krájet nahřátým nožem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč