0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velikonoční dort

Velikonoční dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Velikonoční dort

3.3 / 5. Počet hodnocení: 30
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9660 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 607 g
Tuky 717 g
Vláknina 77 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hlavní hvězda velikonočního stolu? Jednoznačně tento dort, se kterým sklidíte zaručený úspěch.

Suroviny

máslo 250 g
změklé
krupicový cukr 120 g
mouka pšeničná hladká 250 g
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
12 g
sůl 1 špetka
vejce 5 ks
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
citronová kůra
nastrouhaná z 1/2 velkého citronu
mléko 3 PL
džem 1 sklenka
oblíbený, z červeného ovoce (malinový, višňový, jahodový, rybízový...)
NA TVAROHOVÝ KRÉM
smetana ke šlehání 200 g
40%
tvaroh měkký 250 g
tučný
moučkový cukr 50 g
dle chuti
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
citronový likér 1 ČL
lze vynechat
NA MÁSLOVÝ KRÉM
máslo 375 g
změklé
moučkový cukr 100 g
dle chuti
vanilkový extrakt 0.5 ČL
lze vynechat
NA OZDOBENÍ
tmavá čokoláda 150 g
70%
čokoládová vajíčka
mini, barevná

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Dortovou formu o průměru 18 cm vyložte papírem na pečení (dno i boky).

2

Ze změklého másla a cukru vyšlehejte nadýchanou pěnu.

3

Mouku s práškem do pečiva a solí přesejte přes jemné síto, abyste odstranili případné hrudky.

4

Do máslové pěny po jednom zašlehejte vejce a nakonec taky vanilku a citronovou kůru. Poté stěrkou důkladně zapracujte moučnou směs a mléko.

5

Těsto nalijte do připravené formy, stěrkou urovnejte povrch a pečte 45 minut dozlatova, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu dortu není po vytažení suchá. Nechte korpus vychladnout ve formě.

6

Připravte tvarohový krém. Smetanu vyšlehejte dotuha. Tvaroh s cukrem, vanilkou a citronovým likérem prošlehejte dohladka a opatrně do něj zapracujte smetanu.

7

Připravte máslový krém. Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem do nadýchané pěny. Třetinou máslového krému naplňte cukrářský sáček se zdobicí špičkou s kulatým otvorem.

8

Je-li třeba, seřízněte korpus do roviny a pak ho dvakrát vodorovně prokrojte. Na talíř či podložku položte první díl korpusu, potřete ho džemem, ale kolem dokola nechte asi 1cm volný okraj. Na vršek korpusu potom kolem dokola nastříkejte kruh z máslo- vého krému. Vytvoříte tím jakousi ohrádku.

9

Vnitřek kruhu vyplňte polovinou tvarohového krému. Přiklopte druhým dílem korpusu a celý postup zopakujte. Přiklopte posledním dílem korpusu a celý dort (i boky) potřete třetinou máslového krému.

10

Uložte dort na 20 minut do mrazáku a poté ho potřete zbylou třetinou máslového krému, dokonale uhlaďte a uložte na dalších 10–15 minut do mrazáku, aby krém na povrchu ztuhl.

11

Nad vodní parou opatrně roz- pusťte čokoládu. Vyndejte dort z mrazáku a polijte ho tak, aby byl vršek celý pokrytý a čokoláda po stranách efektně stékala. Nejlepší je postupovat po spirále od středu a poté čokoládu pomocí špachtle rozetřít až k okrajům, aby začala efektně stékat dolů. Čokoládu nemusíte spotřebovat všechnu.

12

Povrch dortu ozdobte barevnými čokoládovými vajíčky. Dort půjde lépe krájet nahřátým nožem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit