Velikonoční dort

Velikonoční dort

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 (23)
Více než hodinu Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9580 kcal
Bílkoviny 161 g
Cukr 587 g
Tuky 717 g
Vláknina 77 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Hlavní hvězda velikonočního stolu? Jednoznačně tento dort, se kterým sklidíte zaručený úspěch.

Suroviny

máslo 250 g
změklé
krupicový cukr 100 g
mouka pšeničná hladká 250 g
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
12 g
sůl 1 špetka
vejce 5 ks
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
citronová kůra
nastrouhaná z 1/2 velkého citronu
mléko 3 PL
džem 1 sklenka
oblíbený, z červeného ovoce (malinový, višňový, jahodový, rybízový...)
NA TVAROHOVÝ KRÉM
smetana ke šlehání 200 g
40%
tvaroh měkký 250 g
tučný
moučkový cukr 50 g
dle chuti
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
citronový likér 1 ČL
lze vynechat
NA MÁSLOVÝ KRÉM
máslo 375 g
změklé
moučkový cukr 100 g
dle chuti
vanilkový extrakt 0.5 ČL
lze vynechat
NA OZDOBENÍ
tmavá čokoláda 150 g
70%
čokoládová vajíčka
mini, barevná

1 Troubu předehřejte na 180°C. Dortovou formu o průměru 18 cm vyložte papírem na pečení (dno i boky). Ze změklého másla a cukru vyšlehejte nadýchanou pěnu. Mouku s práškem do pečiva a solí přesejte přes jemné síto, abyste odstranili případné hrudky. Do máslové pěny po jednom zašlehejte vejce a nakonec taky vanilku a citronovou kůru. Poté stěrkou důkladně zapracujte moučnou směs a mléko. Těsto nalijte do připravené formy, stěrkou urovnejte povrch a pečte 45 minut dozlatova, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu dortu není po vytažení suchá. Nechte korpus vychladnout ve formě.

2 Připravte tvarohový krém. Smetanu vyšlehejte dotuha. Tvaroh s cukrem, vanilkou a citronovým likérem prošlehejte dohladka a opatrně do něj zapracujte smetanu.

3 Připravte máslový krém. Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem do nadýchané pěny. Třetinou máslového krému naplňte cukrářský sáček se zdobicí špičkou s kulatým otvorem.

4 Je-li třeba, seřízněte korpus do roviny a pak ho dvakrát vodorovně prokrojte. Na talíř či podložku položte první díl korpusu, potřete ho džemem, ale kolem dokola nechte asi 1cm volný okraj. Na vršek korpusu potom kolem dokola nastříkejte kruh z máslo- vého krému. Vytvoříte tím jakousi ohrádku. Vnitřek kruhu vyplňte polovinou tvarohového krému. Přiklopte druhým dílem korpusu a celý postup zopakujte. Přiklopte posledním dílem korpusu a celý dort (i boky) potřete třetinou máslového krému. Uložte dort na 20 minut do mrazáku a poté ho potřete zbylou třetinou máslového krému, dokonale uhlaďte a uložte na dalších 10–15 minut do mrazáku, aby krém na povrchu ztuhl.

5 Nad vodní parou opatrně roz- pusťte čokoládu. Vyndejte dort z mrazáku a polijte ho tak, aby byl vršek celý pokrytý a čokoláda po stranách efektně stékala. Nejlepší je postupovat po spirále od středu a poté čokoládu pomocí špachtle rozetřít až k okrajům, aby začala efektně stékat dolů. Čokoládu nemusíte spotřebovat všechnu. Povrch dortu ozdobte barevnými čokoládovými vajíčky. Dort půjde lépe krájet nahřátým nožem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit