0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečený velikonoční beránek s růžovým šátkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 263
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4175 kcal
Bílkoviny 120 g
Sacharidy 725 g
Tuky 80 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ano, hledali a zkoušeli jsme urputně, protože beránkových – stejně jako bábovkových – těst existuje bezpočet. Velikonoční beránek se dá upéci z třeného, piškotového, šlehačkového, ba i tvarohového nebo mramorovaného těsta… Zkoušeli jsme, zkoušeli, a teď vám hrdě představujeme našeho (letošního) favorita:

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 300 g
vejce 5 ks
oddělená
vejce 2 ks
celá, neoddělená
krupicový cukr 250 g
vanilkový cukr 1 bal
citronová kůra
a šťáva z půlky citronu
rozinky 2 ks
máslo
na vymazání
moučkový cukr
na poprášení
čokoládová poleva

Postup

1

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Formu důkladně vymazejte změklým máslem a vysypte trochou mouky.

2

Dvě celá vejce a žloutky ušlehejte v míse s oběma druhy cukru do pěny, přidejte citronovou šťávu i kůru a mouku.

3

V jiné nádobě vyšlehejte z bílků tuhý sníh (když nadzdvihnete metlu, špičky sněhu se ne­ohýbají) a lehce ho vmíchejte do těsta.

4

Těsto vlijte do ,obličejové‘ poloviny formy, přiklopte a vložte do trouby. Pečte zhruba pětatřicet minut, až je beránek krásně zlatý; přesvědčíte se opatrným nadzdvižením formy a vpichem špejle – když na ní neulpí vlhké drobečky, je hotovo.

5

Formu vyjměte z trouby a na hodinku až dvě ji zabalte do vlhké utěrky, až zcela vychladne.

6

Opatrně beránka vyklopte, posaďte na servírovací talíř, poprašte moučkovým cukrem, vytvořte malé důlky a vložte do nich rozinky jako oči. Můžete ho také přelít čokoládovou polevou (připravíte ji podle návodu na obalu) a nechat vychladit.

Tipy Apetitu

  • Ať už zvolíte jakékoli těsto, plňte ,obličejovou‘ polovinu formy, a to asi čtyři milimetry pod okraj, protože pečením těsto vyběhne.
  • Pozor, formy mají různý objem – recept proto možná budete muset přizpůsobit té své. Pokud nemáte odměrku, zjistíte objem pomocí ,standardního‘ hrnku na čaj (vrchovatý má 250 ml) nebo půllitrové lahve.
  • Z hladké mouky bude beránek mechovější, z polohrubé pevnější.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/4

Komentáře

Anonym

Nezkoušel jste někdo přidat do těsta kakao? chtěla bych černouška a nevim jestli můžu použít tenhle recept a kakao si přidat nebo radši najít speciální už s kakaem

Anonym

Dělala jsem beránka letos poprvé, tak jsem na něj byla dost zvědavá. Povedl se nádherně, ani kousek se z něj neodlomil, záda měl krásně vyklenutá a z formy jsem jej dostala velmi snadno. Navíc mi velmi chutnal! Jediný háček byl v tom, že jsem jej musela sníst sama, na manžela je toto těsto příliš suché, takže další roky budu muset vyzkoušet nějakou "mokřejší" variantu :-)

Marcela Šolínová

Děkuji za super recept, peču beránka už léta, ale tento šel opravdu dobře vyklopit, těsta bylo hodně, takže dost i do mé historické formy, trik s vychladnutím ve formě jsem zkusila poprvé, a povedlo se! Tak snad bude i chutnat!

Marta Halfarová

České slovo rozinka pochází z němčiny Rosine, kam přešlo z francouzského raisin, což znamená (suchý) hrozen. Původ je v latinském racēmus, což znamená zrno, hrozen. Název hrozinky vznikl v české lidové etymologii přikloněním ke slovu hrozen již dávno. Podle současných pravidel pravopisu jsou však obě možnosti pravopisně správné...a ten beránek bude určitě skvělý .-)

Alexandra Meďveďová

Dobrý deň, tento recept poznám kde dokonca dávam na 5 vajec 42 dkg múky, ale určite chýba v popise 250 ml smotany na šľahanie.

Marcela Svobodová

Tak za naší rodinu dávám receptu všech pět hvězdiček.Polila jsem ho ještě čokoládovou polevou a děti ozdobily lentilkami.Beránek šel krásně vyklopit a chutná výborně.

Zuzana Lhotová

Perfektní recept i pro začátečníka jako jsem já :-)

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč