Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (204)
Více než hodinu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4175 kcal
Bílkoviny 120 g
Sacharidy 725 g
Tuky 80 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ano, hledali a zkoušeli jsme urputně, protože beránkových – stejně jako bábovkových – těst existuje bezpočet. Dá se upéci z třeného, piškotového, šlehačkového, ba i tvarohového nebo mramorovaného těsta… Zkoušeli jsme, zkoušeli, a teď vám hrdě představujeme našeho (letošního) favorita:

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 300 g
vejce 5 ks
oddělená
vejce 2 ks
celá, neoddělená
krupicový cukr 250 g
vanilkový cukr 1 bal
citronová štáva
z půlky citronu
rozinky 2 ks
máslo
na vymazání
moučkový cukr
na poprášení
čokoládová poleva
1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Formu důkladně vymazejte změklým máslem a vysypte trochou mouky. Dvě celá vejce a žloutky ušlehejte v míse s oběma druhy cukru do pěny, přidejte citronovou šťávu i kůru a mouku.

2. V jiné nádobě vyšlehejte z bílků tuhý sníh (když nadzdvihnete metlu, špičky sněhu se ne­ohýbají) a lehce ho vmíchejte do těsta.
 
3. Těsto vlijte do ,obličejové‘ poloviny formy, přiklopte a vložte do trouby. Pečte zhruba pětatřicet minut, až je beránek krásně zlatý; přesvědčíte se opatrným nadzdvižením formy a vpichem špejle – když na ní neulpí vlhké drobečky, je hotovo.

4. Formu vyjměte z trouby a na hodinku až dvě ji zabalte do vlhké utěrky, až zcela vychladne. Opatrně beránka vyklopte, posaďte na servírovací talíř, poprašte moučkovým cukrem, vytvořte malé důlky a vložte do nich rozinky jako oči. Můžete ho také přelít čokoládovou polevou (připravíte ji podle návodu na obalu) a nechat vychladit.

Tipy Apetitu
■ Ať už zvolíte jakékoli těsto, plňte ,obličejovou‘ polovinu formy, a to asi čtyři milimetry pod okraj, protože pečením těsto vyběhne.
■ Pozor, formy mají různý objem – recept proto možná budete muset přizpůsobit té své. Pokud nemáte odměrku, zjistíte objem pomocí ,standardního‘ hrnku na čaj (vrchovatý má 250 ml) nebo půllitrové lahve.
■ Z hladké mouky bude beránek mechovější, z polohrubé pevnější.

Komentáře

Anonym

Tak za 1.: rozinka je úplná blbost - je to přece z HROZNŮ, takže normální člověk říká a píše HROZINKA (jen d*bil odstraní z hrozinky H) a za 2. to byl dost trapný vzkaz.

Anonym

No ty inteligente 1. píše se ROZINKY!!!!!! 2.předchozí autor to myslel nejspíš jako vtip, kde sehnat 2ROZINKY.... Takže jediný d*bil je tu někdo zcela jiný....

Anonym

Jo? A hrozinky jsou z čeho? Z Hroznů a né z roznů. Jasně, teď každej říká rozinky, ale je to pěkná b*bost. Myslím, že d*bilové jsou tu už 2, když je někdo tak inteligentní, že do diskuze k receptu musí psát takové "vtipné" poznámky.

Anonym

nechcete radši napsat jak se vám povedl beránek v hrozinky?

Anonym

Tak aby bylo jasno.!!!!! Rozinky, často též hrozinky (latinsky racēmus) jsou sušené plody vinné révy. Mohou se jíst syrové nebo se používají při pečení (např. bábovka, mazanec) či vaření (např. některé omáčky, kapr na černo). Rozinky jsou velmi sladké díky velké koncentraci cukrů. Pokud se rozinky skladují delší dobu, tak cukr uvnitř krystalizuje, krystalky se však dají rozpustit krátkým ponořením rozinek do nějaké tekutiny (alkohol, ovocná šťáva, mléko či horká voda). České slovo rozinka pochází z němčiny Rosine, kam přešlo z francouzského raisin, což znamená (suchý) hrozen. Původ je v latinském racēmus, což znamená zrno, hrozen. Rozinky se někdy prodávají též pod názvem sultánky. Sultánky jsou obzvlášť sladké rozinky sušené z vinných odrůd s velkými, bezsemennými plody,[1] zpravidla žlutozelenými. A stačilo tak málo. Vyhledat si to ve slovníku.

Marta Halfarová

Než začnete někoho hrubě urážet,dvakrát se nadechněte :-)České slovo rozinka totiž pochází z němčiny Rosine, kam přešlo z francouzského raisin, což znamená (suchý) hrozen. Původ je v latinském racēmus, což znamená zrno, hrozen. Název hrozinky vznikl v české lidové etymologii přikloněním ke slovu hrozen již dávno. Podle současných pravidel pravopisu jsou však obě možnosti pravopisně správné.

Jana Pešková

Je dost smutné, že místo diskuse o pečení či receptu se tu hádáte o hovadinách. Na to jsou jiné stránky na internetu. Takže se kroťte a bavte se k věci. Já se těšila, že je tu tolik diskusí o tom, jak beránka správně upéci... Smutné:o/ Pro takzvané "chytráky" (stačí si otevřít wikipedii): Rozinky, často též hrozinky (latinsky racēmus) jsou sušené plody vinné révy. České slovo rozinka pochází z němčiny Rosine, kam přešlo z francouzského raisin, což znamená (suchý) hrozen. Původ je v latinském racēmus, což znamená zrno, hrozen.

Anonym

Nezkoušel jste někdo přidat do těsta kakao? chtěla bych černouška a nevim jestli můžu použít tenhle recept a kakao si přidat nebo radši najít speciální už s kakaem

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit