Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velikonoční beránek
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 312
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4175 kcal
Bílkoviny 120 g
Sacharidy 725 g
Tuky 80 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Velikonoční beránek už tradičně patří k oslavám svátků jara. Můžete ho upéct z třeného, piškotového, šlehačkového, ba i tvarohového nebo mramorovaného těsta… Ať jsme zkoušeli, jak jsme zkoušeli, tento recept na beránka je za nás skutečně ten nejlepší.

Suroviny

vejce 5 ks
oddělené bílky od žloutků
vejce 2 ks
celá, neoddělená
a šťáva z půlky citronu
na vymazání formy
na poprášení

Postup

1

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Formu důkladně vymazejte změklým máslem a vysypte trochou mouky.

2

Dvě celá vejce a žloutky ušlehejte v míse s oběma druhy cukru do pěny, přidejte citronovou šťávu i kůru a mouku.

3

V jiné nádobě vyšlehejte z bílků tuhý sníh (když nadzdvihnete metlu, špičky sněhu se ne­ohýbají) a lehce ho vmíchejte do těsta.

4

Těsto vlijte do ,obličejové‘ poloviny formy, přiklopte a vložte do trouby. Pečte zhruba pětatřicet minut, až je beránek krásně zlatý; přesvědčíte se opatrným nadzdvižením formy a vpichem špejle – když na ní neulpí vlhké drobečky, je hotovo.

5

Formu vyjměte z trouby a na hodinku až dvě ji zabalte do vlhké utěrky, až zcela vychladne.

6

Opatrně beránka vyklopte, posaďte na servírovací talíř, poprašte moučkovým cukrem, vytvořte malé důlky a vložte do nich rozinky jako oči. Můžete ho také přelít čokoládovou polevou (připravíte ji podle návodu na obalu) a nechat vychladit.

Tipy Apetitu

  • Ať už zvolíte jakékoli těsto, plňte ,obličejovou‘ polovinu formy, a to asi čtyři milimetry pod okraj, protože pečením těsto vyběhne.
  • Pozor, formy mají různý objem – recept proto možná budete muset přizpůsobit té své. Pokud nemáte odměrku, zjistíte objem pomocí ,standardního‘ hrnku na čaj (vrchovatý má 250 ml) nebo půllitrové lahve.
  • Z hladké mouky bude beránek mechovější, z polohrubé pevnější.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/4

Komentáře

02.04.2018 09:42

Perfektní recept i pro začátečníka jako jsem já :-)

02.04.2018 08:41

Tak za naší rodinu dávám receptu všech pět hvězdiček.Polila jsem ho ještě čokoládovou polevou a děti ozdobily lentilkami.Beránek šel krásně vyklopit a chutná výborně.

30.03.2018 08:07

Dobrý deň, tento recept poznám kde dokonca dávam na 5 vajec 42 dkg múky, ale určite chýba v popise 250 ml smotany na šľahanie.

18.03.2018 14:44

České slovo rozinka pochází z němčiny Rosine, kam přešlo z francouzského raisin, což znamená (suchý) hrozen. Původ je v latinském racēmus, což znamená zrno, hrozen. Název hrozinky vznikl v české lidové etymologii přikloněním ke slovu hrozen již dávno. Podle současných pravidel pravopisu jsou však obě možnosti pravopisně správné...a ten beránek bude určitě skvělý .-)

14.04.2017 15:40

Děkuji za super recept, peču beránka už léta, ale tento šel opravdu dobře vyklopit, těsta bylo hodně, takže dost i do mé historické formy, trik s vychladnutím ve formě jsem zkusila poprvé, a povedlo se! Tak snad bude i chutnat!

19.04.2010 20:05
Dělala jsem beránka letos poprvé, tak jsem na něj byla dost zvědavá. Povedl se nádherně, ani kousek se z něj neodlomil, záda měl krásně vyklenutá a z formy jsem jej dostala velmi snadno. Navíc mi velmi chutnal! Jediný háček byl v tom, že jsem jej musela sníst sama, na manžela je toto těsto příliš suché, takže další roky budu muset vyzkoušet nějakou "mokřejší" variantu :-)
11.04.2009 22:36
Nezkoušel jste někdo přidat do těsta kakao? chtěla bych černouška a nevim jestli můžu použít tenhle recept a kakao si přidat nebo radši najít speciální už s kakaem

Apetit magazín