0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Aby se velikonoční beránek povedl

velikonoční beránek
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečení beránka ze sladkého těsta patří mezi oblíbené velikonoční tradice. Poradíme vám, jak upéct beránka, který bude krásně vypadat a výborně chutnat. A k tomu jsme vyzkoušeli i tři skvělé recepty.

Forma

Než začnete beránka péct, vyhlédněte si tu správnou formu. Péct ho můžete v klasické keramické formě po babičce. Prodávají se také formy smaltované, které v kuchyni působí velmi dekorativně. Nebo využijte praktickou formu ze silikonu.

Abyste beránka lépe vyklopili, namočte kameninovou formu hodinu před pečením do studené vody. Držte se v návodu receptu a beránka nevyklápějte dříve, než je uvedeno. Pro dokonalý tvar beránka pomáhá také zabalit formu po vytažení z trouby do mokré utěrky.

Vyklopeného beránka nikdy hned nestavte, mohl by se zlámat.

Jak zdobit

Zchladlého beránka můžete po vyklopení z formy jen lehce pocukrovat jemným moučkovým cukrem.

Oblíbená je také bílková poleva (2 bílky a 400 g prosátého moučkového cukru třete v misce, až získáte hladkou, hustou polevu bílé barvy). Rovnoměrně ji rozetřete na beránka a rozinkami, oříšky nebo jinou podobnou dekorací mu zvýrazněte oči. Stejným způsobem můžete využít také čokoládovou polevu. Nakonec uvažte beránkovi na krk barevnou mašli.

My jsme beránka ozdobili sněhovými pusinkami, které jsme krátce zapekli v troubě. Vytvořte i vy svému beránkovi ten nejkrásnější kožíšek!

3× velikonoční beránek

Připravila Jana Kopřivová

Související články

Upečte si bezlepkového beránka či mazanec!
  • Zajímavosti

Upečte si bezlepkového beránka či mazanec!

Všechny kurzy budou probíhat v Praze v kuchařském Atelieru Culinari (Zenklova č. 117/62, Praha 8). Kurzy jsou určeny všem, kteří se chtějí naučit vařit a péct bez lepku, mléka a vajec, a neví, jak na to. Vařit bezlepkově bylo...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit