Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak to udělat, aby se velikonoční beránek povedl plus tři originální recepty

velikonoční beránek
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečení beránka ze sladkého těsta patří mezi oblíbené velikonoční tradice. Poradíme vám, jak upéct beránka, který bude krásně vypadat a výborně chutnat. A k tomu jsme vyzkoušeli i tři skvělé recepty.

Jaké zvolit těsto?

Říká, se že druhů velikonočních beránků je zhruba stejně jako druhů bábovky, a je to pravda. Pustit se tak můžete do beránka šlehačkového, tvarohového, kynutého nebo třeba třeného. Každé těsto má svá pro i proti, je jen na vás, které se rozhodnete vyzkoušet.

  • Třené těsto má několik výhod. Je hutnější, takže beránek bude pěkně pevný a nehrozí, že se rozpadne. Jeho hlavní výhodou však je, že je lepší druhý den, když se trochu rozleží. Těsto je pak ještě vláčnější a jemnější. To je u beránka žádoucí, protože než se do něj pustíte, slouží obvykle den či dva jako ozdoba na stole.
  • Beránek z tvarohového těsta bude díky extra dávce tvarohu úžasně vláčný, a také trochu výživově hodnotnější.
  • Šlehačkové těsto vám zajistí voňavého, vláčného a krásně světlého beránka. Těsto je ale křehké, proto si dávejte pozor, aby se vám beránek nepolámal.
  • Chcete-li, aby se váš beránek chutí podobal mazanci, připravte si ho z kynutého těsta.

Tip: Mouku vždy prosejte, těsto bude jemnější a kypřejší. 

Nejlepší forma na beránka

Než začnete beránka péct, vyhlédněte si tu správnou formu. Péct ho můžete v klasické keramické formě po babičce. Prodávají se také formy smaltované, které v kuchyni působí velmi dekorativně. Nebo využijte praktickou formu ze silikonu. Plechové a keramické formy jsou sázkou na jistotu, protože na rozdíl od silikonové dobře vedou teplo a zaručí propečenou kůrku.

Můžete si vybrat jednodílné nebo dvoudílné provedení. Záleží na vás, zda chcete mít beránka celého i s pěknou zadní částí. V obchodech nejčastěji narazíte na formy plechové, keramické a silikonové formy. Při koupi byste měli vyzkoušet, zda je forma stabilní a dobře stojí. To platí především u formy silikonové. Neméně důležité je vyzkoušet, zda jste schopní udržet ji v jedné ruce, což se hodí při vyklápění.

  • Pokud si vyberete dvoudílnou formu, budete mít jistotu, že těsto při vyběhnutí nepopraská.
  • Abyste beránka lépe vyklopili, namočte kameninovou formu hodinu před pečením do studené vody.
  • Pro dokonalý tvar beránka pomáhá také zabalit formu po vytažení z trouby do mokré utěrky.
  • Vyklopeného beránka nikdy hned nestavte, mohl by se zlámat.

Jak zdobit beránka

Nejjednodušší řešení je vychladlého beránka lehce pocukrovat jemným moučkovým cukrem.

Oblíbená je také bílková poleva (2 bílky a 400 g prosátého moučkového cukru třete v misce, až získáte hladkou, hustou polevu bílé barvy).  Rovnoměrně ji rozetřete na beránka a rozinkami, oříšky nebo jinou podobnou dekorací mu zvýrazněte oči.

Stejným způsobem můžete využít také čokoládovou polevu.

Nakonec uvažte beránkovi na krk barevnou mašli.

My jsme beránka ozdobili sněhovými pusinkami, které jsme krátce zapekli v troubě. Vytvořte i vy svému beránkovi ten nejkrásnější kožíšek!

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč