Aby se velikonoční beránek povedl

velikonoční beránek
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Pečení beránka ze sladkého těsta patří mezi oblíbené velikonoční tradice. Poradíme vám, jak upéct beránka, který bude krásně vypadat a výborně chutnat. A k tomu jsme vyzkoušeli i tři skvělé recepty.

Forma

Než začnete beránka péct, vyhlédněte si tu správnou formu. Péct ho můžete v klasické keramické formě po babičce. Prodávají se také formy smaltované, které v kuchyni působí velmi dekorativně. Nebo využijte praktickou formu ze silikonu.

Abyste beránka lépe vyklopili, namočte kameninovou formu hodinu před pečením do studené vody. Držte se v návodu receptu a beránka nevyklápějte dříve, než je uvedeno. Pro dokonalý tvar beránka pomáhá také zabalit formu po vytažení z trouby do mokré utěrky.

Vyklopeného beránka nikdy hned nestavte, mohl by se zlámat.

Jak zdobit

Zchladlého beránka můžete po vyklopení z formy jen lehce pocukrovat jemným moučkovým cukrem.

Oblíbená je také bílková poleva (2 bílky a 400 g prosátého moučkového cukru třete v misce, až získáte hladkou, hustou polevu bílé barvy). Rovnoměrně ji rozetřete na beránka a rozinkami, oříšky nebo jinou podobnou dekorací mu zvýrazněte oči. Stejným způsobem můžete využít také čokoládovou polevu. Nakonec uvažte beránkovi na krk barevnou mašli.

My jsme beránka ozdobili sněhovými pusinkami, které jsme krátce zapekli v troubě. Vytvořte i vy svému beránkovi ten nejkrásnější kožíšek!

3× velikonoční beránek

 

Připravila Jana Kopřivová
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit