Roláda à la mrkvový dort

Roláda à la mrkvový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Roláda à la mrkvový dort

4.3 / 5. Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Pro zkušené Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3221 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 356 g
Tuky 161 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Roláda je vždycky efektní a tuhle koledníci ještě neochutnali! Je lehká, svěží a skrznaskrz jarní.

Suroviny

máslo
na vymazání plechu
vejce 3 ks
krupicový cukr 140 g
slunečnicový olej 2 PL
mrkev 2 ks
střední, najemno
mouka pšeničná hladká 100 g
prosátá
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
skořice 1.5 ČL
mletá
hřebíček 0.25 ČL
mletý
kardamom 0.25 ČL
mletý
moučkový cukr
na poprášení
Na krém
krémový sýr 230 g
máslo 85 g
změklé
citronová kůra 1 ČL
najemno
moučkový cukr 125 g
prosátý
citronová štáva 2 ČL

1 Troubu předehřejte na 180°C. Menší plech (36 x 25 cm) vymažte máslem a vyložte pečicím papírem – část nechte mírně přesahovat, aby se vám potom roláda dobře motala.

2 V míse vyšlehejte vejce a cukr do pěny. Pak zašlehejte olej a vmíchejte nastrouhané mrkve – pokud jsou příliš mokré, vymačkejte z nich předem šťávu. V další míse rozmíchejte metličkou mouku, sůl, kypřicí prášek do pečiva, koření a postupně vmíchejte do těsta.

Těsto rovnoměrně rozetřete na plech stěrkou tak, aby všude byla stejně silná vrstva. Dejte do vyhřáté trouby a pečte 10–15 minut (čas pečení upravte podle vaší trouby.) Upečené těsto by mělo být pružné.

Zatímco se roláda peče, připravte si čistou utěrku a pomocí sítka ji po celé ploše pořádně poprašte moučkovým cukrem. Upečený plát těsta ihned vyklopte na pocukrovanou utěrku a šetrně sloupněte papír. Odkrytý vrch těsta lehce poprašte moučkovým cukrem. Těsto i s utěrkou pevně zarolujte a nechte zcela vychladnout.

Připravte krém. Do mísy dejte krémový sýr, změklé máslo, citronovou kůru a prosátý moučkový cukr. Společně vyšlehejte do hladkého krému. Pak přidejte trochu citronové šťávy, krém by neměl příliš zřídnout.

Zcela vychladlé svinuté těsto opatrně rozviňte a naneste na ně krém – nanášejte jej od středu jen na zhruba 3/4 plochy. Okraj, k němuž roládu zavinujete, nechte volný. Roládu smotejte, pevně utáhněte, zabalte do potravinářské fólie a dejte nejméně na hodinu vychladit do lednice.

Po vychlazení vybalte roládu z potravinářské fólie, pro dokonalý vzhled odkrojte okraje. Roládu pocukrujte moučkovým cukrem, krájejte na silnější plátky a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit