Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Roláda à la mrkvový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 63
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3221 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 356 g
Tuky 161 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oblíbený carrot cake, jak ho ještě neznáte. Spojení šťavnatého mrkvového dortu a elegantní rolády funguje na jedničku. Roláda navíc vždy vypadá velmi sofistikovaně a složitě,  její příprava je přitom ale velmi jednoduchá. Recept na roládu à la mrkvový dort se vám bude hodit nejen na Velikonoce. Ručíme vám ovšem za to, že tuhle koledníci ještě neochutnali. A budou nadšení! Je lehká, svěží a skrznaskrz jarní.

Suroviny

na vymazání plechu
vejce 3 ks
slunečnicový olej 2 PL
mrkev 2 ks
střední, nastrouhané najemno
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
skořice 1,5 ČL
mletá
mletý
kardamom ¼ ČL
mletý
na poprášení
Na krém
změklé
najemno nastrouhaná
prosátý

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Plech o rozměrech 36 x 25 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem – část nechte přesahovat, aby se upečené těsto dobře sundavalo z plechu.

2

V míse vyšlehejte vejce a cukr do pěny. Pak zašlehejte olej.

3

Z nastrouhané mrkve lehce vymačkejte šťávu. Vmíchejte ji k vaječné směsi.

4

V další míse promíchejte metličkou mouku, sůl, kypřicí prášek do pečiva, koření a postupně vmíchejte do těsta.

5

Těsto stěrkou rovnoměrně rozetřete na plech. Dejte do vyhřáté trouby a pečte 10 – 15 minut. Čas pečení upravte podle vaší trouby. Upečené těsto by mělo být pružné.

6

Zatímco se roláda peče, připravte si čistou utěrku a pomocí sítka ji po celé ploše pořádně poprašte moučkovým cukrem. Upečený plát těsta ihned vyklopte na pocukrovanou utěrku a šetrně sloupněte papír, na kterém se roláda pekla. Odkrytý povrch těsta lehce poprašte moučkovým cukrem. Těsto i s utěrkou pevně zarolujte a nechte zcela vychladnout.

7

Připravte krém. Do mísy dejte krémový sýr, změklé máslo, citronovou kůru a prosátý moučkový cukr. Společně vyšlehejte do hladkého krému. Pak zašlehejte trochu citronové šťávy, krém by ale neměl příliš zřídnout.

8

Zcela vychladlé svinuté těsto opatrně rozviňte a potřete ho krémem – nanášejte jej od středu jen na 3/4 plochy. Okraj, k němuž roládu zavinujete, nechte nepotřený. 

9

Roládu zaviňte, pevně utáhněte, zabalte do potravinářské fólie a dejte nejméně na hodinu vychladit do lednice.

10

Po vychlazení vybalte roládu z fólie, pro dokonalý vzhled odkrojte okraje. Roládu pocukrujte moučkovým cukrem, krájejte na silnější plátky a podávejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín