Nejlepší velikonoční nádivka se bez mladých čerstvých kopřiv rozhodně neobejde. Na jejich sběr si vezměte rukavice – ale jakmile kopřivy spaříte, je po štiplavosti. Ale do receptu můžete přidat i další zelené bylinky a natě (pažitku, petrželku, libeček nebo třeba mladé lísky pampelišky). Klasická velikonoční nádivka uspokojí chutě nejednoho koledníka, ale můžete ji podávat také jako rychlou a sytou večeři. Pokud jste tuto staročeskou pochoutku nikdy nejedli, pak recept na nádivku doporučujeme vyzkoušet – budete mile překvapeni!
Suroviny
Postup
Uzené maso uvařte doměkka, nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky. Rohlíky pokrájejte na středně velké kostky. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozmíchejte ve smetaně, z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
Rohlíky dejte do mísy, přilijte smetanu se žloutky a přidejte maso. Kopřivy důkladně operte, krátce spařte ve vroucí vodě, ihned propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Potom listy nasekejte na menší kousky a také přisypte do mísy.
Cibuli a stroužky česneku oloupejte. Připravenou směs promíchejte a ochuťte nadrobno nasekanou cibulí, utřeným česnekem, sušenou majoránkou, nasekanou pažitkou, solí, pepřem a čerstvými bylinami. Nakonec vmíchejte olej a sníh.
Připravenou směs přesuňte do vymazané formy, povrch uhlaďte a pečte při 180 °C asi padesát minut. Hotovou nádivku vyklopte a nakrájejte na plátky. Chutná zatepla i zastudena.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Menu inspirované první republikou: Uvařte si retro oběd(18 receptů )
- Velikonoční nádivky 14x jinak: Proč se do nich přidávají kopřivy?(14 receptů )
- Uvařte si 30 rychlých a snadných jarních receptů, které hýří barvami. Potěší vaše oči i žaludek(30 receptů )
- Nejlepší občerstvení pro koledníky. Skvělá pomazánka na chlebíčky, sušenky i nádivka a další čtyřicítka receptů(48 receptů )