0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kopřivová velikonoční nádivka

Kopřivová velikonoční nádivka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kopřivová velikonoční nádivka

4.1 / 5. Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Snadné 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5301 kcal
Bílkoviny 262 g
Sacharidy 412 g
Tuky 237 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na sběr kopřiv si vezměte rukavice – ale jakmile je spaříte, je po štiplavosti. Do klasické staročeské nádivky byly kopřivy nepostradatelné (ještě s řadou dalších bylin); ochutnejte, a budete vědět proč!

Suroviny

uzené maso 500 g
rohlíky 8 ks
z předešlého dne
vejce 8 ks
smetana ke šlehání 200 ml
kopřiva 400 g
mladá
cibule 1 ks
česnek 4 stroužky
majoránka (čerstvá)
pažitka
sůl
pepř mletý
bylinky 1 PL
sušené (např. majoránka)
olej 2 PL
máslo
na vymazání formy

1 Uzené maso uvařte doměkka, nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky. Rohlíky pokrájejte na středně velké kostky. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozmíchejte ve smetaně, z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

2 Rohlíky dejte do mísy, přilijte smetanu se žloutky a přidejte maso. Kopřivy důkladně operte, krátce spařte ve vroucí vodě, ihned propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Potom listy nasekejte na menší kousky a také přisypte do mísy.

3 Cibuli a stroužky česneku oloupejte. Připravenou směs promíchejte a ochuťte nadrobno nasekanou cibulí, utřeným česnekem, majoránkou, nasekanou pažitkou, solí, pepřem a bylinami. Nakonec vmíchejte olej a sníh.

4 Připravenou směs přesuňte do vymazané formy, povrch uhlaďte a pečte při 180 °C asi padesát minut. Hotovou nádivku vyklopte a nakrájejte na plátky. Chutná zatepla i zastudena.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/4

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit