Na sběr kopřiv si vezměte rukavice – ale jakmile je spaříte, je po štiplavosti. Do klasické staročeské nádivky byly kopřivy nepostradatelné (ještě s řadou dalších bylin); ochutnejte, a budete vědět proč!
Suroviny
1 Uzené maso uvařte doměkka, nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky. Rohlíky pokrájejte na středně velké kostky. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozmíchejte ve smetaně, z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
2 Rohlíky dejte do mísy, přilijte smetanu se žloutky a přidejte maso. Kopřivy důkladně operte, krátce spařte ve vroucí vodě, ihned propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Potom listy nasekejte na menší kousky a také přisypte do mísy.
3 Cibuli a stroužky česneku oloupejte. Připravenou směs promíchejte a ochuťte nadrobno nasekanou cibulí, utřeným česnekem, majoránkou, nasekanou pažitkou, solí, pepřem a bylinami. Nakonec vmíchejte olej a sníh.
4 Připravenou směs přesuňte do vymazané formy, povrch uhlaďte a pečte při 180 °C asi padesát minut. Hotovou nádivku vyklopte a nakrájejte na plátky. Chutná zatepla i zastudena.