Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velikonoční ptáčci
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné Na 25 ptáčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3984 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 407 g
Tuky 191 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pusťte děti do kuchyně! Ptáčci jsou tradiční křesťanský motiv, který se objevoval vždy v době Vánoc a Velikonoc – symbolizuje zrození. Ptáčci z kynutého těsta krásně ozdobí velikonoční stůl.

Suroviny

čerstvé
+ na poprášení
mléko 250 ml
vlažné
sůl 1 špetka
máslo 100 g
rozpuštěné
2 žloutky do těsta + 1 na potření
lze nahradit kořením či semínky

Postup

1

Droždí, lžíci mouky, lžíci cukru a trochu mléka smíchejte v misce a nechte vzejít kvásek; trvá to asi patnáct minut. Ke zbytku mouky přilijte zchladlé máslo, sůl, dva žloutky a vzešlý kvásek. Prohněťte (práci usnadní robot) a vypracujte měkké, nelepivé těsto.

2

Těsto dejte do mísy, lehce ho poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte asi 45 minut kynout na dvojnásobný objem. Pak vyklopte na lehce pomoučněný vál a propracujte.

3

Vytvarujte ptáčky (viz obrázkový postup), klaďte je na plech vyložený papírem na pečení do čtyř řad po čtyřech kusech, potřete je rozšlehaným žloutkem a pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 150 °C.

JAK VYTVAROVAT PTÁČKY Z těsta oddělujte kousky větší, než je vlašský ořech, a dlaní z nich uválejte asi 1–2 cm silný a asi 15–20 cm dlouhý váleček.
Na válečku uvažte uzlík. Jeden konec vytvarujte jako zobáček a nastříhněte ho nůžkami. Vmáčkněte rozinky jako očka.
Druhý konec uzlíku podle potřeby zkraťte, prstem zploštěte a nožem několikrát nařízněte – vznikne ocásek.
Ptáčky poskládejte na plech vyložený papírem na pečení a opatrně je potřete rozšlehaným žloutkem. Dejte je péct.

NĚCO NAVÍC

Pokud se vám zdá výroba ptáčků příliš pracná, zapracujte do těsta rozinky (ale klidně je můžete vynechat) a tvarujte jen malé bochánky; další postup je stejný.
Pro kontrolu propečení obětujte jednoho ptáčka a rozlomte ho.
Ptáčky můžete ještě vylepšit! Rozkrojte je a potřete třeba máslem s medem či marmeládou, povidly nebo krémem z mascarpone či ricotty a vanilky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín

AD
Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus
  • Lidé a jídlo

Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus

České minerální vody jsou světovým unikátem. „V Česku je velmi bohatá paleta pramenů a bez nadsázky mohu říct, že se na našem území nachází snad všechny existující typy minerálních vod, což je s ohledem na velikost území skutečný unikát,“...