Pusťte děti do kuchyně! Ptáčci jsou tradiční křesťanský motiv, který se objevoval vždy v době Vánoc a Velikonoc – symbolizuje zrození. Ptáčci z kynutého těsta krásně ozdobí velikonoční stůl.
Suroviny
Postup
Droždí, lžíci mouky, lžíci cukru a trochu mléka smíchejte v misce a nechte vzejít kvásek; trvá to asi patnáct minut. Ke zbytku mouky přilijte zchladlé máslo, sůl, dva žloutky a vzešlý kvásek. Prohněťte (práci usnadní robot) a vypracujte měkké, nelepivé těsto.
Těsto dejte do mísy, lehce ho poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte asi 45 minut kynout na dvojnásobný objem. Pak vyklopte na lehce pomoučněný vál a propracujte.
Vytvarujte ptáčky (viz obrázkový postup), klaďte je na plech vyložený papírem na pečení do čtyř řad po čtyřech kusech, potřete je rozšlehaným žloutkem a pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 150 °C.
JAK VYTVAROVAT PTÁČKY Z těsta oddělujte kousky větší, než je vlašský ořech, a dlaní z nich uválejte asi 1–2 cm silný a asi 15–20 cm dlouhý váleček.Na válečku uvažte uzlík. Jeden konec vytvarujte jako zobáček a nastříhněte ho nůžkami. Vmáčkněte rozinky jako očka.
Druhý konec uzlíku podle potřeby zkraťte, prstem zploštěte a nožem několikrát nařízněte – vznikne ocásek.
Ptáčky poskládejte na plech vyložený papírem na pečení a opatrně je potřete rozšlehaným žloutkem. Dejte je péct.
NĚCO NAVÍC
Pokud se vám zdá výroba ptáčků příliš pracná, zapracujte do těsta rozinky (ale klidně je můžete vynechat) a tvarujte jen malé bochánky; další postup je stejný.Pro kontrolu propečení obětujte jednoho ptáčka a rozlomte ho.
Ptáčky můžete ještě vylepšit! Rozkrojte je a potřete třeba máslem s medem či marmeládou, povidly nebo krémem z mascarpone či ricotty a vanilky.