0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velikonoční ptáčci
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné Na 25 ptáčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3984 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 407 g
Tuky 191 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pusťte děti do kuchyně! Ptáčci jsou tradiční křesťanský motiv, který se objevoval vždy v době Vánoc a Velikonoc – symbolizuje zrození. Ptáčci z kynutého těsta krásně ozdobí velikonoční stůl.

Suroviny

droždí 20 g
čerstvé
mouka pšeničná hladká 500 g
+ na poprášení
krupicový cukr 70 g
mléko 250 ml
vlažné
sůl 1 špetka
máslo 100 g
rozpuštěné
žloutek 3 ks
2 žloutky do těsta + 1 na potření
rozinky
lze nahradit kořením či semínky

1 Droždí, lžíci mouky, lžíci cukru a trochu mléka smíchejte v misce a nechte vzejít kvásek; trvá to asi patnáct minut. Ke zbytku mouky přilijte zchladlé máslo, sůl, dva žloutky a vzešlý kvásek. Prohněťte (práci usnadní robot) a vypracujte měkké, nelepivé těsto.

2 Těsto dejte do mísy, lehce ho poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte asi 45 minut kynout na dvojnásobný objem. Pak vyklopte na lehce pomoučněný vál a propracujte.

3 Vytvarujte ptáčky (viz obrázkový postup), klaďte je na plech vyložený papírem na pečení do čtyř řad po čtyřech kusech, potřete je rozšlehaným žloutkem a pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 150 °C.

JAK VYTVAROVAT PTÁČKY

  1. Z těsta oddělujte kousky větší, než je vlašský ořech, a dlaní z nich uválejte asi 1–2 cm silný a asi 15–20 cm dlouhý váleček.
     
  2. Na válečku uvažte uzlík. Jeden konec vytvarujte jako zobáček a nastříhněte ho nůžkami. Vmáčkněte rozinky jako očka.
     
  3. Druhý konec uzlíku podle potřeby zkraťte, prstem zploštěte a nožem několikrát nařízněte – vznikne ocásek.
     
  4. Ptáčky poskládejte na plech vyložený papírem na pečení a opatrně je potřete rozšlehaným žloutkem. Dejte je péct.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud se vám zdá výroba ptáčků příliš pracná, zapracujte do těsta rozinky (ale klidně je můžete vynechat) a tvarujte jen malé bochánky; další postup je stejný.
     
  • Pro kontrolu propečení obětujte jednoho ptáčka a rozlomte ho.
     
  • Ptáčky můžete ještě vylepšit! Rozkrojte je a potřete třeba máslem s medem či marmeládou, povidly nebo krémem z mascarpone či ricotty a vanilky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit