Velikonoční ptáčci
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné Na 25 ptáčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3984 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 407 g
Tuky 191 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pusťte děti do kuchyně! Ptáčci jsou tradiční křesťanský motiv, který se objevoval vždy v době Vánoc a Velikonoc – symbolizuje zrození. Ptáčci z kynutého těsta krásně ozdobí velikonoční stůl.

Suroviny

droždí 20 g
čerstvé
mouka pšeničná hladká 500 g
+ na poprášení
krupicový cukr 70 g
mléko 250 ml
vlažné
sůl 1 špetka
máslo 100 g
rozpuštěné
žloutek 3 ks
2 žloutky do těsta + 1 na potření
rozinky
lze nahradit kořením či semínky

1 Droždí, lžíci mouky, lžíci cukru a trochu mléka smíchejte v misce a nechte vzejít kvásek; trvá to asi patnáct minut. Ke zbytku mouky přilijte zchladlé máslo, sůl, dva žloutky a vzešlý kvásek. Prohněťte (práci usnadní robot) a vypracujte měkké, nelepivé těsto.

2 Těsto dejte do mísy, lehce ho poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte asi 45 minut kynout na dvojnásobný objem. Pak vyklopte na lehce pomoučněný vál a propracujte.

3 Vytvarujte ptáčky (viz obrázkový postup), klaďte je na plech vyložený papírem na pečení do čtyř řad po čtyřech kusech, potřete je rozšlehaným žloutkem a pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 150 °C.

JAK VYTVAROVAT PTÁČKY

  1. Z těsta oddělujte kousky větší, než je vlašský ořech, a dlaní z nich uválejte asi 1–2 cm silný a asi 15–20 cm dlouhý váleček.
     
  2. Na válečku uvažte uzlík. Jeden konec vytvarujte jako zobáček a nastříhněte ho nůžkami. Vmáčkněte rozinky jako očka.
     
  3. Druhý konec uzlíku podle potřeby zkraťte, prstem zploštěte a nožem několikrát nařízněte – vznikne ocásek.
     
  4. Ptáčky poskládejte na plech vyložený papírem na pečení a opatrně je potřete rozšlehaným žloutkem. Dejte je péct.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud se vám zdá výroba ptáčků příliš pracná, zapracujte do těsta rozinky (ale klidně je můžete vynechat) a tvarujte jen malé bochánky; další postup je stejný.
     
  • Pro kontrolu propečení obětujte jednoho ptáčka a rozlomte ho.
     
  • Ptáčky můžete ještě vylepšit! Rozkrojte je a potřete třeba máslem s medem či marmeládou, povidly nebo krémem z mascarpone či ricotty a vanilky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...
Nejlepší pořady o vaření podle redakce
  • Zajímavosti

Nejlepší pořady o vaření podle redakce

Utečte na chvilku do světa chutí a vůní. A teď nemyslíme, abyste se odebrali do kuchyně. Víme, nabádat vás, abyste se uchýlili na gauč a trávili čas sledováním televize, není úplně v souladu s naší běžnou filozofií. Věřte ale, že těchto pět...

Obchod Apetit