0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Moruše: nenápadné letní ovoce, které můžete trhat plnými hrstmi

Bílé a černé moruše v misce
ZDROJ: Anastasia Belousova, Pexels
sdílet:

Sladké moruše patří k podceňovaným letním bobulím, přitom mají stejně široké využití jako jiné drobné plody. Možná jste je doposud míjeli, protože vás nenapadlo, že si je můžete bez obav vychutnat. Zkuste je právě teď, v prázdninové sezoně.

Moruše jsou šťavnaté plody stromu morušovníku, se kterými se běžně potkáte v zahradách, v parcích i ve volné přírodě. Jsou jedlé a najdou uplatnění v mnoha letních receptech.

Vzhledem se podobají menším ostružinám a mají velmi sladkou chuť a obsahují zdraví prospěšné látky.

  • Fungují jako zdroj přírodních cukrů, ze kterých lidské tělo získá rychle energii.
  • Jsou bohaté na vitamin C, který patří k silným antioxidantům. Vitamín C pomáhá vstřebávání železa, které je v moruších také bohatě obsaženo.
  • Obsahují vlákninu, kterou potřebujeme pro správné zažívání. Napomáhá také udržovat příznivou hladinu cholesterolu v krvi.
  • Najdeme v nich draslík, který udržuje v rovnováze hospodaření s tekutinami v těle. Napomáhá ke správné funkci svalů a metabolismu.
  • Z dalších důležitých prvků najdete v moruších vitamin K a vápník.

Zahrady, lesoparky i podél cest: Kam na moruše?

Morušovníky rostou v mnoha klimatických oblastech. Po celém světě se rozšířily z Číny, kde je doma morušovník bílý. Jeho plody mají nasládlou, trochu mdlou chuť a jeho lupeny se živí housenky bource morušového.

Chuťově výraznější morušovník černý se rozšířil v oblasti Íránu a lehce nakyslé plody morušovníku červeného najdete především v Severní Americe, kde mu říkají stromová malina.

  • Morušovníky snadno vypěstujete i v našich podmínkách.
  • Stromy mají rády teplejší podnebí. Nepotřebují zvláštní péči a rostou velmi rychle bez větších zásahů člověka.
  • Pokud nemáte vlastní zahradu, poohlédněte se po moruších například v blízkosti říčních koryt nebo v lesoparcích, kam se dostanou díky ptákům, jež přenášejí jejich semena.
  • Se vzrostlými morušovníky bohatě obsypanými plody se setkáte také u polních cest a vycházkových alejích, kam jsou vysazovány jako rychle rostoucí, nenáročné stromy.

Samosběr je v podstatě jedinou příležitostí, jak moruše získat. Otrhané bobule jsou náročné na převážení, proto není obvyklé najít je v obchodech. Výjimkou jsou sušené plody, které mají delší trvanlivost a jsou snadno skladovatelné.

Čerstvě natrhané moruše je nejlepší zpracovat do jednoho dne po sběru. Pokud je chcete uchovat na zimu, zamrazte je nebo využijte do džemů, sirupů a jiných podobných zavařenin.

Jak si vychutnat moruše?

Na morušovnících nás baví, že plodí doslova po kilech (ze vzrostlého stromu můžete za sezonu sklidit údajně až 100 kg moruší). Jejich sklizeň navíc trvá i několik týdnů, takže máte dost času vymyslet spoustu různých způsobů, jak si je vychutnat.

Bílé moruše jsou velmi sladké až medové.

  • Jsou ideální všude tam, kde chcete využít přirozenou sladkost a jídlo zdravě dosladit.
  • Přidejte je do smoothie, kaší, na palačinky nebo je použijte k dochucení jogurtu či zmrzliny.
  • Dá se z nich také uvařit sladký sirup.

Tmavé moruše se podobají ostružinám, nejsou ale tak aromatické. Proto je nejlepší je míchat s jinými, výraznějšími nakyslými plody, jako jsou třeba rybíz nebo již zmiňované ostružiny. Vhodné je také k moruším přidat menším množství citronové šťávy, která jejich chuť zvýrazní.

  • Z tmavých moruší připravíte skvělý džem, sirup i likér.
  • Hodí se také jako náplň letních koláčů. 
  • Nebo využijte jejich přirozenou sladkost a přidejte je třeba do salátů s kyselou zálivkou.

Červené moruše jsou nejkyselejší. Pokud váháte, co s nimi, máme jednoduchou pomůcku: Hodí se všude tam, kam jiné drobné bobulovité plody. Nejlepší budou ve směsi s dalším ovocem.

Zdroj informací: food.ntv.com, schneiderpeeps.com, Chrisy Freer – Pravé a lahodné jídlo

Související články

Jak připravit vodní kefír a probiotické limonády
  • Zajímavosti

Jak připravit vodní kefír a probiotické limonády

Svěže nakyslý, aromatický a nádherně šumivý – vodní kefír (známý jako tibi krystaly nebo tibicos) je přirozeně fermentovaný nápoj, který přímo překypuje prospěšnými probiotickými bakteriemi. Díky své jemné chuti a přirozené šumivosti...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit