0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Všechno, co potřebujete vědět o českých třešních

Třešňový koláč
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Pro někoho jsou symbolem léta a bezstarostného dětství, jiní se těší na třešňovou bublaninu, třešňový koláč nebo třešňovou marmeládu. Možná se najdou i tací, pro které sezóna třešní znamená zavařování kompotů. Čím se liší jednotlivé odrůdy a k čemu se hodí v kuchyni?

Pěstitelé třešně dělí podle doby dozrávání na rané až pozdní. V našich zemích obvykle můžeme první třešně sklízet už poslední týden v květnu a poslední dozrávají v 8. třešňovém týdnu mezi 15. až 25. srpnem. Nejde ovšem o tytéž odrůdy. Každý třešňový týden dozrávají jiné třešně. Dalším kritériem při označování třešní jsou vzhled a vlastnosti plodu. Třešně se podle něj dělí na srdcovky a chrupky.

Srdcovky 

Bývají výrazně, obvykle tmavě červené a jejich šťáva hodně barví. Většina z nich patří mezi rané odrůdy a dozrávají už během prvních třešňových týdnů.

  • Vynikají sladkou chutí a nebývají červivé, takže se nemusíte bát, že byste při ochutnávání narazili v třešni na nezvaného obyvatele.
  • Třešně dozrávající dříve totiž netrpí vrtulí třešňovou, která se líhne a napadá plody až v pozdějších třešňových týdnech.
  • Kvůli jejich měkké dužnině ale musíte srdcovky rychle otrhat a zpracovat. K dlouhému skladování se nehodí, a tak je ideální přebytky úrody zavařit jako kompot, odšťavnit a proměnit v třešňový sirup či lahodný džem. Můžete je i zmrazit.
  • Konzervované třešně pak i v zimě využijete do dortů, pohárů i koláčů. Hodí se i na zmrzlinu.

Chrupky

Vyskytují se v mnoha barevných variantách a bývají větší než srdcovky. Dělí se na tmavé, pestré a světlé.

  • Tmavé chrupky mají plody tmavočervené barvy a i dužnina bývá zbarvená od světle červené až téměř k černé. Šťáva takových plodů silně barví.
  • Pestré chrupky jsou třešně, jejichž plody přecházejí od žluté k červené, často bývají červeně žíhané či mají žluté líčko. Dužnina může být žlutá i červená, šťáva je světlá.
  • Za světlé chrupky se pak označují třešně, které jsou pouze žluté. Dnes žluté odrůdy nejsou příliš rozšířeny, ale možná jste se s nimi setkali ve starém sadu. Ačkoli působí bledě a nedozrále, po jejich utrhnutí zjistíte, že jsou velice sladké.
  • Chrupky se díky pevnější dužnině dají lépe skladovat, po očesání vydrží na chladném místě i několik dní. Můžete je opět zavařit jako kompot, parádu udělají v bublanině či koláči.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit