Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Česnekové výhonky nevyhazujte. Vhoďte je raději na pánev nebo naložte

Bůčková pánev s česnekovými výhonky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Aby si česnek zachoval sílu a pořádně pod zemí vyrostl, odštipují se z něj květy s dlouhými zakroucenými stonky. V kuchyni se výhonky dají využít mnoha způsoby.

Každý zahrádkář vyráží na přelomu května a června na záhon s česnekem, aby zkontroloval a případně odstranil zakroucené výhonky, na jejichž konci se klubou květy. Je to nezbytné, jinak paličky česneku schované pod zemí pořádně nevyrostou a úroda bude chudá. Jakmile se proto na zahrádce objeví první výhony s pacibulkami, je třeba je vyštípat nebo odstříhat.

  • Protože se česnekové výhonky na jaře musí z rostlin velmi rychle odstranit, je těžké je někdy v kuchyni spotřebovat, aniž by se zkazily. Mají však tu výhodu, že se dají uchovat i pro pozdější použití.
  • Nakrájené na kousky, krátce povařené a rychle zchlazené se uloží do mrazáku, mohou se zavařovat jako okurky a stejně jako z medvědího česneku je z nich vynikající i pesto.

Místo kompostu na talíř

Výhonky často končí v kompostu nebo v odpadu, v lepším případě si na nich pochutnávají slepice. To je ale plýtvání a také škoda – nevyužít toho, co nám příroda sama nabízí. V Asii jsou česnekové výhonky populární, cestu na talíř si pomalu nacházejí i u nás.

  • Česnekové výhonky jsou zdraví prospěšné, jídlům dodají svěží zelenou barvu a česnekovou chuť.
  • Chuť výhonků je jemnější a ne tak štiplavá, jakou má stroužek česneku. Strávníci se tedy nemusejí obávat intenzivního odéru.
  • Výhonky navíc snášejí mnohdy i lidé, kteří česnek nemohou, protože je na ně moc agresivní a je jim po něm zle.

Surovina do každého jídla

Kdo nemá zahrádku, koupí je na trhu. Ke konzumaci se používají omyté části bez pacibulek na konci. Dají se přidat k zeleninovým salátům, velmi dobře doplní zeleninu pečenou v troubě, hodí se k té grilované nebo restované na pánvi. Použít je můžete k masu, fungují také  jako náhrada zelených fazolek nebo bambusových výhonků.

  • Česnekové výhonky se skvěle hodí  do polévek a pomazánek, skvělé jsou na chlebu s máslem nebo s tvarohem, stejně tak k nejrůzněji připravovaným těstovinám nebo k rýži.

Zdroje informací: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Eva Tichá

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč