Aby si česnek zachoval sílu a pořádně pod zemí vyrostl, odštipují se z něj květy s dlouhými zakroucenými stonky. V kuchyni se výhonky dají využít mnoha způsoby.
Každý zahrádkář vyráží na přelomu května a června na záhon s česnekem, aby zkontroloval a případně odstranil zakroucené výhonky, na jejichž konci se klubou květy. Je to nezbytné, jinak paličky česneku schované pod zemí pořádně nevyrostou a úroda bude chudá. Jakmile se proto na zahrádce objeví první výhony s pacibulkami, je třeba je vyštípat nebo odstříhat.
- Protože se česnekové výhonky na jaře musí z rostlin velmi rychle odstranit, je těžké je někdy v kuchyni spotřebovat, aniž by se zkazily. Mají však tu výhodu, že se dají uchovat i pro pozdější použití.
- Nakrájené na kousky, krátce povařené a rychle zchlazené se uloží do mrazáku, mohou se zavařovat jako okurky a stejně jako z medvědího česneku je z nich vynikající i pesto.
Místo kompostu na talíř
Výhonky často končí v kompostu nebo v odpadu, v lepším případě si na nich pochutnávají slepice. To je ale plýtvání a také škoda – nevyužít toho, co nám příroda sama nabízí. V Asii jsou česnekové výhonky populární, cestu na talíř si pomalu nacházejí i u nás.
- Česnekové výhonky jsou zdraví prospěšné, jídlům dodají svěží zelenou barvu a česnekovou chuť.
- Chuť výhonků je jemnější a ne tak štiplavá, jakou má stroužek česneku. Strávníci se tedy nemusejí obávat intenzivního odéru.
- Výhonky navíc snášejí mnohdy i lidé, kteří česnek nemohou, protože je na ně moc agresivní a je jim po něm zle.
Surovina do každého jídla
Kdo nemá zahrádku, koupí je na trhu. Ke konzumaci se používají omyté části bez pacibulek na konci. Dají se přidat k zeleninovým salátům, velmi dobře doplní zeleninu pečenou v troubě, hodí se k té grilované nebo restované na pánvi. Použít je můžete k masu, fungují také jako náhrada zelených fazolek nebo bambusových výhonků.
- Česnekové výhonky se skvěle hodí do polévek a pomazánek, skvělé jsou na chlebu s máslem nebo s tvarohem, stejně tak k nejrůzněji připravovaným těstovinám nebo k rýži.
Zdroje informací: Apetit