Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Historie chřestu: Ve středověku byla dívkám konzumace chřestu zakázána. Název dostal kvůli pověře

Chřest
ZDROJ: Inge Poelman/Unsplash
sdílet:

Chřest se jedl již ve starém Egyptě, Řecku a Římě. Ve Francii byl oblíbený po mnoho staletí a v 16. století se dostal do Británie a odtud pak pravděpodobně pak do celé Evropy. To však neznamená, že bychom ho před tím vůbec neznali. 

Před chřestem byl asparagus 

Etymologie slova asparagus (tak, jak se mu říká v anglicky mluvících zemích nebo třeba i v Japonsku) je zajímavá – mnoho lidí si myslí, že se mu původně říkalo vrabčí tráva (sparrow grass). To se nelíbilo vyšší třídě, která to považovala za vulgární označení, a tak ho nenápadně přejmenovala na asparagus.

Jenže to není tak zcela pravda: Jeho původní latinský název je asparagus (výhonek, ratolest), později byl v angličtině zkrácen na sparage a ve střední angličtině dále upraven na asperages. Slovo asparagus se začalo spojovat se strnulostí a pedantstvím a v reakci na tyto latinské přežitky vzniklo lidové označení sparrow grass.

Hromový kořen nebo špargl

V češtině název chřest vychází ze spojení ‚chřastnutí hromu‘, před kterým měl chřest podle pověry chránit. Proto se můžete setkat i s hovorovým názvem hromový kořen. O chřestu se také mluví jako o šparglu, což je počeštěné německé slovo spargel, což znamená chřest a pochází ze starořeckého slova spargan – rašit, vyhánět.

  • Pěstovat se začal v západní Evropě ve druhé polovině patnáctého století ve francouzských klášterech k léčebným účelům.
  • Ve středověku byla v ženských klášterech konzumace chřestu zakázaná, pouhý pohled na něj prý mohl v ženách vyvolat touhy. 
  • Nejstarší zmínka o pěstování chřestu pochází z Egypta. V pyramidě u Sakkary z roku 2.560–2.420 př. n. l. byla nalezena malba třikrát převázaných svazků chřestu.
  • Chřest znali i ve starověkém Řecku i v Římě.
  • Na jižní Moravě rostl chřest planě, pravděpodobně jako roztroušené pozůstatky od římských vojáků, kteří měli ve 2. století našeho letopočtu vojenskou pevnost u Mušova.  
  • Slavných zahradník Ludvíka XIV založil později ve Versailles první chřestové plantáže ve Francii. Módní záležitostí se stal chřest díky madame Pompadour.
  • V Anglii začali chřest pěstovat až ve století šestnáctém. První zmínka o chřestu v českých zemích pochází sice z doby Karla IV., ale záznamy o jeho pěstování na našem území pochází až z 18. století. 

Zdroje: New World Encyklopedia, Apetit, Miluji chřest

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč